начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Прекратяване договор за наем

Казуси за недвижими имоти

Прекратяване договор за наем

Мнениеот sali_m_k » 09 Мар 2010, 16:03

Здравейте, имам апартамент, който съм отдала под наем. Имам договор, имам и депозит. Наемателя ще се изнася след няколко дни, но има неплатени фактури за ток и вода за предходни месеци, а към момента на напускане ще се натрупат още сметки. По мои изчисления депозита не покрива задълженията. Въпросът ми е как да оформя документално прекратяването на договора? Да направя само протокол или и нещо друго за да се улесня, ако се стигне до завеждане на дело?
sali_m_k
Нов потребител

Re: Прекратяване договор за наем

Мнениеот svettoslav » 09 Мар 2010, 21:33

Ами хубаво е да го оформите документално.Ако имате някой близък с юридически компетенции,най добре да се обърнете към него.Ако нямате такъв и смятате,че няма нужда от правна консултация с оглед интереса Ви,можете просто да го направите устно.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот sali_m_k » 09 Мар 2010, 23:19

Въпросът ми по-конкретно е какъв документ да оформя при напускането на наемателите, каква информация да съдържа. А ако не се развият добре нещата с наемателите немуниемо ще опра до услугите на юрист ...
sali_m_k
Нов потребител

Мнениеот svettoslav » 10 Мар 2010, 12:14

Е това е цялата работа-каква информация да съдържа.Много е сложно,зависи от обстоятелствата по случая.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот katerinakuch » 10 Мар 2010, 17:21

sali_m_k написа:Въпросът ми по-конкретно е какъв документ да оформя при напускането на наемателите, каква информация да съдържа. А ако не се развият добре нещата с наемателите немуниемо ще опра до услугите на юрист ...

Щом като имате недвижим имот, достоен за отдаване под наем, е ясно, че разполагате и със средства. В такъв случай ще Ви посъветвам да посетите специалист, наречен адвокат и да се консултирате с него.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот sali_m_k » 10 Мар 2010, 18:18

Не съм убедена, че последното мнение заслужава да получи отговор, но все пак - надявам се, че не сте "специалист, наречен адвокат", защото няма да Ви отива. И не мисля, че въпросът е чак толкова сложен казус, но това е мое мнение. Работя като Гл. счетоводител и лично аз съм давала съвети и продължавам да изказвам мнението си включително и в проф. форуми ... помислих, че тук мога да получа подобно - явно съм сбъркала. Благодаря Ви за отделеното време все пак!
sali_m_k
Нов потребител

Мнениеот latina » 10 Мар 2010, 19:26

Наи-общо - оформете протокол, в който да опишете състоянието на имота. Добавете информация относно това за кои месеци не са платени консумативите за имота и това, че в случай че депозитът не покрие дължимите сметки за консумативи, наемателят се задължава да ги заплати. Задължително посочете в протокола на кой адрес да му изпратите документите за дължимите суми. После, разбира се, ще трябва да докажете, че са му изпратени точно тези документи. И все пак най-добре е да си приберете парите за дължимите до момента на прекратяване, а депозитът да служи за тези след напускането.
latina
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 10 Мар 2010, 21:03

Добавете информация относно това за кои месеци не са платени консумативите за имота и това, че в случай че депозитът не покрие дължимите сметки за консумативи, наемателят се задължава да ги заплати.

Надали това е най-важното с оглед на неговото съществуващо задължение да ги плати.Той така или иначе трябва да ги плати.Важното е да са налице доказателства за дължимостта на парите за консумативите.Ако има някакви трудности относно това нещо,то това е всъщност хипотезата,при която има смисъл да се включва в т.нар.протокол и такова отбелязване.
Задължително посочете в протокола на кой адрес да му изпратите документите за дължимите суми.

Това вече е наистина сериозна работа.
Нито има значение посочен адрес,нито пък въпроса за доказването на връчването на каквито и да било документи.Трудно може да се обясни такова "изискване",дори от чисто практическа гледна точка.
Относно парите,сигурно всеки знае как е най-добре,но в крайна сметка всичко зависи от волята на наемателя.Ако той не подпише нищо,пак неизвестни.
Ако се опитваме да дадем съвет,няма как това да стане адекватно,доколкото нито знаем какви намерения има наемателя,нито условията на договора,нито дали този "протокол" ще представлява договор,с който се прекратява наемното правоотношение,нито дали изобщо си заслужава всичко това,включително и ползването на правна консултация с оглед конкретния имуществен интерес на наемодателя,при положение,че на негово разположениеи все пак има известна сума пари.Ако разликата е съществена с оглед дължимото от наемателя не е зле да се "отскочи" до някой,който се занимава с правни сделки.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот stan40 » 12 Мар 2010, 14:34

Здравейте, аз пък имам точно обратния въпрос от гледна точка на наемателя.
Какво става ако си платиш всички задължения за момента( консумативи, наеми, щети и т.н.) прави се след това оглед на апартамента дали има нещо за доискусуряване и напускаме по живо по здраво, като и депозита се връща, макар и не цял.- всичко това съм предупредил по телефона един месец предварително.

След един месец и половина ми се обажда хазяйна и ми казва че имам да му плащам над 100лв ток. Аз му казвам че има някаква грешка, а той ми отговаря: как ще докажа че съм напуснал, как ще докажа че не се водя в момента на квартира при него и все много трудни за отговаряне въпроси свързани с това че е по добре да си платя иначее .... съд.
Единственото което имам са свидетели в лицето на моите съквартиранти с които си тръгнахме заедно. Е естествено и бележки от банката за платените наеми, приемо-предавателен протокол и договора за наем, но се притеснявам че не съм подписал нищо за напускането на апартамента.

а сега виждам че е зписано в договора че прекратчването му става с едномесечно писмено предизвестие, а аз му се обадих по телефона ..... :roll:
stan40
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 13 Мар 2010, 12:00

stan40 написа:Здравейте, аз пък имам точно обратния въпрос от гледна точка на наемателя.
Какво става ако си платиш всички задължения за момента( консумативи, наеми, щети и т.н.) прави се след това оглед на апартамента дали има нещо за доискусуряване и напускаме по живо по здраво, като и депозита се връща, макар и не цял.- всичко това съм предупредил по телефона един месец предварително.

След един месец и половина ми се обажда хазяйна и ми казва че имам да му плащам над 100лв ток. Аз му казвам че има някаква грешка, а той ми отговаря: как ще докажа че съм напуснал, как ще докажа че не се водя в момента на квартира при него и все много трудни за отговаряне въпроси свързани с това че е по добре да си платя иначее .... съд.
Единственото което имам са свидетели в лицето на моите съквартиранти с които си тръгнахме заедно. Е естествено и бележки от банката за платените наеми, приемо-предавателен протокол и договора за наем, но се притеснявам че не съм подписал нищо за напускането на апартамента.

а сега виждам че е зписано в договора че прекратчването му става с едномесечно писмено предизвестие, а аз му се обадих по телефона ..... :roll:

Ами кажи му, че ще му дадеш тези 100лв, но да си ги задели за автомобилни гуми :lol: .
На това му викам Алчност.
nikiboy
Потребител

Мнениеот yazata75 » 15 Апр 2010, 10:10

Вижте при мен как е положението - в самия договор за наем е написано кога се връща депозита - след като се представят всички документи, доказващи плащането на комуналлните услуги. Договора за наем ми приключва с изтичането на срока без да се подновява автоматично. За да си подсигурите нещата трябва да изискавате всеки месец сметките за ток, вода и т.н. или поне копия на тях. Би трябвало да предприемете и мерки предвид на това, че наемателя не е плащал текущите сметки, като да впишете подобна клауза в договора и да го прекратите преждевременно.
yazata75
Нов потребител

Мнениеот vyrbichka » 16 Юни 2010, 16:43

Здравейте,аз също в договора за наем пиша кога ще се върне депозитът-след плащането на сметките за вода и ток.Обаче ,в деня ,когато квартирантите искат да напуснат засичам водомера и елетромера,преди това съм платила последните им сметки,сядаме на масичка и смятаме.А за щетите,когато ги видя всичките,плащат веднага(депозитът е в мен).Е винаги има неща,които не съм забелязала,но това е.А що се отнася до документално оформяне на всичко това-не е лошо,но все пак добре е първо да свършите "процедурите" за които ви писах.Успех ви желая! :D
vyrbichka
Нов потребител

Назад към Имотни казуси