начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Казус по Закона за собствеността

Казуси за недвижими имоти

Казус по Закона за собствеността

Мнениеот neznamgo » 08 Фев 2010, 10:53

Вратите и прозорците в недвижим имот са недвижима вещ. Ако допълнително са монтирани външни щори на прозорците и/или допълнителна входна врата, при запазване на първоначалните и възможност за демонтиране, как следва да се разглеждат - като движима вещ, или като недвижима?
Според мен трябва да бъдат движима вещ, тъй като не изземват функциите на недвижимата такава - оригиналната врата и прозорци.
neznamgo
Нов потребител

Re: Казус по Закона за собствеността

Мнениеот anserk » 09 Фев 2010, 19:56

neznamgo написа:Вратите и прозорците в недвижим имот са недвижима вещ.

Какви са тези глупости :roll: :roll:
Имате проблем, но не си го изкарвайте на вратите и прозорците :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот rexlegis » 09 Фев 2010, 20:26

Колега прочетете си теорията. Въпроса ви е много неуместен. Значи ако следваме мисълта ви и приемем, че вратите и прозорците в недвижим имот са недвижими вещи, тогава може да се заключи следното: щорите и допълнителната врата също са недвижими вещи. А защо - ще се опитам да ви обясня сега. Критерият за делене на тези видове вещи на движими и недвижими е ако се опитаме да преместим вещта в пространството дали се нарушава нейната конструкция и дали се променя нейното предназначение. Ако тази допълнителна врата бъде отделена от пантите и бъде поставена, например на земята, нейната конструкция се запазва, но врата няма вече предназначението, което е имала преди - да отделя две помещения едно от друго. Същото е с щорите. По отношение на прозореца те са второстепенна вещ, която се използва заедно с главната - прозореца, но и тя отделена от него няма същото предназначение. Когато вратата и щората се намират в магазина - те са движими вещи и имат за предназначение да бъдат продадени като вещи в търговския оборот. Но когато бъдат монтирани в къща например, тяхното предназначение се променя. Вратата разделя две помещения едно от друго и ако бъде преместена от назначеното място престава да изпълнява тази функция. Същото се отнася и за щорите. В крайна сметка достигаме до извода, че и двете са недвижими вещи по предназначение! :)
Аватар
rexlegis
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer3 » 09 Фев 2010, 20:41

Критерия е дали е трайно прикрепена към земята, не се впускайте в самостоятелни анализи. По този начин една барака от онези - тип фургон, ако не бъде циментирана в основата е движима и т.н.

В Канада и т.н. преместват цели къщи, с историческа цел. Промушва се под основите един трегер, отделя се основата и се натоварва на влекач.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот 778899 » 10 Фев 2010, 14:28

:lol: :lol: :lol: Божееее, Боже... страашен казус по ЗС, заклевам се!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

сетих се за един мой клиент, зевзек пълен... та той сподели с мен мисли на глас...вика: "абе, сега докато си строя вилата и жена ми вземе та падне в бетона, и ако заспи там...и се "бетонира" :lol: :lol: :lol: недвижима вещ ли става или как?!? :lol: :lol: :lol: "
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 10 Фев 2010, 15:22

rexlegis написа: В крайна сметка достигаме до извода, че и двете са недвижими вещи по предназначение! :)

:lol:
Вай, вай !

(както би извикал Настрадин ходжа и би си посипал главата с пепел)

...
Мен пък, ако ме питате, ако една врата е недвижима, никаква врата не е или пък една щора, ако е недвижима никаква щора не е. Ама те сега ги правят модерни... Пък и хората по-учени стават-минават през вратите като призраци... Знам ли?!
vassilev
Активен потребител

Мнениеот portokal » 10 Фев 2010, 15:36

Що, движима вещ ли е според вас, колеги, вратата? :shock: Ами капандурата на покрива? Ами керемидите, тухлите и фаянсовите плочки, от които е изградена къщата?
Всичко това е част от една и съща недвижима вещ - сграда.
Ако допълнителните щори се отделят лесно и без повреда на къщата, не би трябвало да са част от нея, т.е. отделни движими вещи са. Ами ако не се?
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот anserk » 10 Фев 2010, 15:46

neznamgo написа:Вратите и прозорците в недвижим имот са недвижима вещ. Ако допълнително са монтирани външни щори на прозорците и/или допълнителна входна врата, при запазване на първоначалните и възможност за демонтиране, как следва да се разглеждат - като движима вещ, или като недвижима?
Според мен трябва да бъдат движима вещ, тъй като не изземват функциите на недвижимата такава - оригиналната врата и прозорци.

Извинения на neznamgo, че реагирах остро на тълкуванието му за недвижима и движима вещ. Примера за допълнителната врата и щорите, наистина не е удачен, защото те се прикрепват трайно към постройката (въпреки пантите и възможността за демонтаж) и колкото и крила да имат, те все са врата и прозорец НА КАСА.
Може би, по-подходящ пример за ученето ще е т.н. преместваеми съоръжения - маси, кабини, фонтани, павилиони... За правиститите са движими :?: , за инженерите - недвижими :wink:, защото се прави проект и РС(т.н. монтаж).
Всъщност какви са съгласно чл.110 ЗС :?: Всеки път се стига до спор :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 10 Фев 2010, 15:52

portokal написа:Що, движима вещ ли е според вас, колеги, вратата? :shock:

А според Вас, колега ? :shock:
vassilev
Активен потребител

Мнениеот portokal » 10 Фев 2010, 15:54

Ами според мен - не, колкото и да я движиш.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 10 Фев 2010, 15:56

vassilev написа:
portokal написа:Що, движима вещ ли е според вас, колеги, вратата? :shock:

А според Вас, колега ? :shock:

Естествено, че е движима, поради следните аргументи:
1. Можеш да я треснеш в някой.
2. Може ти да се треснеш.
Абе , Вашите врати не се ли отварят, що за въпрос , моля ви се! А щорите , не си ли ги дигате сутрин. :D :lol:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот portokal » 10 Фев 2010, 15:57

Ми аз нямам вкъщи нито врати, нито щори. 8)
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот vassilev » 10 Фев 2010, 16:00

portokal написа:Ами според мен - не, колкото и да я движиш.

Ами добре.
Но щом като вратата се държи на 2 панти, които можеш да отвъртиш с една отверка (кръстачка) и да я свалиш и после със същата отверка (кръстачка) да отвиеш 4 анкерни болта на касата, без по никакъв начин да не се наруши нейната цялост. Да викнеш комшията Пешо, да се я свалите до белия пикап и да я закарате в Горна Малина и по обратния ред-да я качите на втория етаж на вилата, с 4 анкерни болта да монтирате касата и после с 2 панти и вратата... Кой знай... ?!
Но сигурно си права-недвижима е щото като знам, колко ракия изпива комшията Пешо, по-добре да си купя нова... :D
Последна промяна vassilev на 10 Фев 2010, 16:02, променена общо 1 път
vassilev
Активен потребител

Мнениеот anserk » 10 Фев 2010, 16:02

Стига с тия врати и щори :D
Дайте нещо за масите и павилиончетата :roll:
anserk
Активен потребител

Мнениеот 778899 » 10 Фев 2010, 16:03

:D :D :D !!!

нещо против Долна Малина ли имате, колега Василев :wink: , щото съм му хвърлила око на района...ама, ако пият толкова...хихи...да бягам?!? :lol:
/знаеш-шегувам се и аз :wink: /

дори вече съм си харесала едни движими врати :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: !!! ...че недвижите-скъпи ми се чинят :mrgreen: !
Последна промяна 778899 на 10 Фев 2010, 16:06, променена общо 1 път
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 10 Фев 2010, 16:05

чл.56 ЗУТ
anserk написа:Стига с тия врати и щори :D
vassilev
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 10 Фев 2010, 16:20

778899,
Ааууу в Долна Малина били най-хубавите булки-дето се вика "бетон не ги хваща даже..." :lol:

anserk написа:Стига с тия врати и щори :D

Ти да не ни изпитваш нещо? :mrgreen:
vassilev
Активен потребител

Мнениеот anserk » 10 Фев 2010, 16:51

vassilev написа:Ти да не ни изпитваш нещо?

Не :D Но инвеститорите имат спорове с общините относно договорите за наем на терените за преместваемите обекти. Към тях има съоръжения, които не могат да се демонтират и инвеститорите искат обезщетение, но общините приемат , че преместваемите съоръжения са "движими вещи" и не са трайно закрепени към земята (нали можели да се преместват), което не е технически възможно.
Затова ви поисках мнението.
anserk
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 10 Фев 2010, 16:57

Относно дали обектите по чл.56 са движими вещи ли?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот portokal » 10 Фев 2010, 17:02

Василев... ами такова... вратата си е част от къщата, без която къщата някак си не е цяла. 8) Дори когато бай Пешо може да я свали, без да е пиян, според мен е по-нормално да я сметнем за част от къщата, докато не е отделена. Може и да не съм права. Нали има много вещи (и за движими говоря), които се сглобяват от отделни части и лесно се разглобяват, но ги възприемаме като една вещ.

За павилионите не знам. Ако не е технически възможно отделянето, според мен би трябвало да се смятат за сгради. Но пък знам 2-3 случая на павилиони (стабилни на око :D) и подобни, продавани като движими вещи - сигурно всички сте срещали такива случаи.
Аватар
portokal
Старши потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси