начало

20 години затвор за сириеца, който прегази двама полицаи в Бургас 20 години затвор за сириеца, който прегази двама полицаи в Бургас

Интересен казус

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Интересен казус

Мнениеот Гост. » 07 Фев 2010, 16:36

ch3oh написа:"Доколкото схванах посочените суми са дължими- той просто иска да спести разноските по ИД, защото ако на доверителят му не са били накърнени правата с връчването на З, са щели да платят в 14 дн. срок."

А, аз останах с впечатление, че има изравнителни сметки и дългът не е същия. Пак питам: какво ще стане със ЗНИ, ако се установи, че дълга е с различен размер?

kalahan2008 написа:Ако сте възразили по чл. 423, ал. 1, т. 2 ГПК и съдът е уважил възражението, той следва да обезсили ЗИ, съответно и ИЛ, а изп. произовдство ще бъде прекратено, заедно с разноските.
:)

Да ме прощават колегите, но тук са коментирани толкова детайли, че наистина се е поразводнило, коментирайки странични последици.
Същината е била да плати в срока за депозиране на възражението( главница, лихви и разноски по заповедното), защото знае, че са дължими, като си спести разноските по ИД. Накърнено му е това право поради нередовно връчване на книжата. Има издадена ЗИ, респективно ИЛ.
Важно е да се върне производството в тази фаза ( така схванах темата, ако съм в грешка- да ме поправи).
И отново се връщаме на питането- как да плати, като спести тези разходи?
Единственият начин е да се върне във фазата на заповедното- а там дали ще плати, дали кредиторът ще предяви УИ... хипотези много. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 07 Фев 2010, 16:47

Напълно съм съгласна с теб, Поли. Но я си представи, че на Рволюцията му е текнала вече друга мисъл. :wink:
Намирам за резонно и допустимо (някой от колегите предложи това по-горе) да поиска възстановяване на срока по изложените по-горе причини, т.к. срокът за доброволно изпълнение за Дл. не е започнал да тече - нередовното събщаване е достатъчно уважитела причина, още повече, че по този начин са нарушени правата на защита на Дл.
Последна промяна Melly на 07 Фев 2010, 16:53, променена общо 1 път
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 07 Фев 2010, 16:52

Мели, аз предложих 65, но 423 , ал. 1 т.1 има същият ефект( което не пречи да си депозира и тази молба за възстановяване, въпреки, че си стои риска от чл. 67 :? а той точно него иска да избегне).
Оказа се, че е налична практика и колкото и да не харесваме ГПК - има решение.

Което пък доказва и друго- липсва стабилитет в нЕкои съдебни актове.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 07 Фев 2010, 17:03

Не е същото. При 432, ал.1,т.1 всички проц. действия се запазват, докато при възстановен срок, съдът съгл. 66, л.3 може да отмени действията преди възстановяването на срока. Не мисля, че в случая би приложил санкцията на 67, тъй като уважителните прицини не са от естество такова, че да са в пряка връка с поведението на Дл. Те стоят извън него - причината е незаконособразно действие на съда, чрез служителя си призовкар по връчването.

П.П. Много интересно стана, но аз напускам дискусията. Имам още по-приятно занимание. Довечера ще ви прочета. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот portokal » 08 Фев 2010, 11:51

Като се позамислих тези дни - струва ми се, че дори да приемем, че има непозволено увреждане, вредата е съпричинена от "пострадалите" (длъжниците). Част от причината да се стигне до тези разноски е това, че те не са платили на падежа задължението си, за което са знаели. Някак си има неправомерно / "недобросъвестно" поведение и на държавата (при връчването), и на съседа, и на самия пострадал, и всичките са в причинна връзка с увреждането. :oops:
Вярно, че ако законът беше спазен при връчването на заповедта или ако съседът беше предал съобщението, нямаше да се стигне до тези разноски - но нямаше да се стигне до тях и ако длъжникът беше изправен. Донякъде това ми напомня, макар и не едно към едно, положението на ответник, който е признал иска, но е дал повод за предявяването му - той поема разноските и не може да каже: ама чакай, защо не ме покани човешки един-два пъти, пък аз щях да изпълня и да не се стига до дело. Не е същото, съгласна съм - най-малкото защото тук длъжникът губи от неспазването на закона, а далеч не само от липсата на търпение на кредитора - но затова и не говорим да поеме абсолютно всички разноски по изпълнението.
А вчера попитах една колежка какво мисли по въпроса и тя отговори, че според нея да разчиташ да ти присъдят подобни вреди е като да чакаш от умрял писмо. :wink:
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот portokal » 08 Фев 2010, 12:16

REVOLUTION написа:...През това време ние плащаме дълга заедно с разноските по издаване на ЗИ.Те предявяват УИ , аз им правя възражение за липса на правен интерес, защото дългът е платен , за всеки случай с обяснение , че поради нередовното призоваване сме били лишени от правото на доброволно изпълнение.Дали РС ще прекрати делото? :D

Не знам дали ще го прекрати (аз на негово място не бих... май :oops:), но мисля, че си струва да се опита. Може да казвам някоя глупост, но като да няма пречка в процес относно едно вземане да се преценява и доколко са дължими някакви претендирани във връзка с него разноски... за да се прецени и дали една сума го погасява цялото.
Всъщност тогава ще излезе, че въобще това е пътят за защита - свързан с недължимост, а не - плащам и търся вреди от трето лице. :oops: :oops:
Другият вариант на разсъждение обаче е - щом разноските вече са направени в изпълнителното производство относно това вземане и не са прекомерни - дължими са (и остава искът за вреди от длъжника към някого). :roll: :roll: Май това ми харесва повече, докато при твоя вариант ще излезе, че "невинният" взискател ще трябва да търси от някого като вреди направените разноски.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ianeva » 08 Фев 2010, 12:26

portokal написа:Като се позамислих тези дни - струва ми се, че дори да приемем, че има непозволено увреждане, вредата е съпричинена от "пострадалите" (длъжниците). Част от причината да се стигне до тези разноски е това, че те не са платили на падежа задължението си, за което са знаели. Някак си има неправомерно / "недобросъвестно" поведение и на държавата (при връчването), и на съседа, и на самия пострадал, и всичките са в причинна връзка с увреждането. :oops:
Вярно, че ако законът беше спазен при връчването на заповедта или ако съседът беше предал съобщението, нямаше да се стигне до тези разноски - но нямаше да се стигне до тях и ако длъжникът беше изправен.
Донякъде това ми напомня, макар и не едно към едно, положението на ответник, който е признал иска, но е дал повод за предявяването му - той поема разноските и не може да каже: ама чакай, защо не ме покани човешки един-два пъти, пък аз щях да изпълня и да не се стига до дело. Не е същото, съгласна съм - най-малкото защото тук длъжникът губи от неспазването на закона, а далеч не само от липсата на търпение на кредитора - но затова и не говорим да поеме абсолютно всички разноски по изпълнението.
А вчера попитах една колежка какво мисли по въпроса и тя отговори, че според нея да разчиташ да ти присъдят подобни вреди е като да чакаш от умрял писмо. :wink:

С потъмнената част не съм съгласна. Никак. Длъжникът не носи никаква вина относно нередовното връчване, а санкцията, която търпи, поради неплащането на дълга в срок са му разноските - държ. такса, адв. хонорар, лихви, присъдени при самото заповедно. Да го натоварим с разноските и по изпълнителното дело, и то при положение, че връчването е изцяло незаконосъобразно, е прекалено. По тази логика, да няма изобщо срок за изпълнение, а директно да преминаваме към изпълнително дело с аргумента "че видите ли, длъжника сам, с поведението си, е дал възможност тези разноски да му бъдат изискани".
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот Melly » 08 Фев 2010, 14:27

По тази логика, да няма изобщо срок за изпълнение, а директно да преминаваме към изпълнително дело с аргумента "че видите ли, длъжника сам, с поведението си, е дал възможност тези разноски да му бъдат изискани".

+1

П.П. Тук се крие ключът от бараката. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот razli4na » 08 Фев 2010, 14:42

То, хубаво, и аз съм "за" този аргумент, но при това положение в тежест на взискателят ли да останат разноските по изпълнението? Той пък с какво е допринесъл- нито виновно поведение, нито каквото и да е било друго.
Така развивам тезата на Портокал относно вината и тежестта за разноските.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот portokal » 08 Фев 2010, 14:59

Е, не, не смятам, че е "по тази логика". :D От нищо в моите думи не следва да съм казвала, че единствено длъжникът си е виновен.
Все едно аз да кажа, че по вашата логика никой пешеходец, излязъл на пътното платно в нарушение на правилата и блъснат от автомобил с превишена скорост (който при скорост в "нормата" несъмнено е нямало да го блъсне), не е допринесъл за увреждането си. :oops:
Неизправният длъжник несъмнено има право да очаква, че законът ще бъде спазен и той ще бъде редовно уведомен от съда за заповедта - ама и "неизправният" пешеходец има право да очаква, че шофьорите ще спазват правилата за движение и няма да карат със 150 км в час. (С тази разлика, че от държава можеш с много по-голямо основание да очакваш да спази закона, отколкото от шофьор, но едва ли това качествено променя разсъжденията.)
...при това положение в тежест на взискателят ли да останат разноските по изпълнението

Не, при това положение ще трябва да останат в тежест на държавата - изцяло. Като обезщетение за вреди - било за взискателя, ако "схемата" с възражението и плащането проработи, било за длъжника, ако се окаже, че първо трябва да ги съберат от него.
Аз само се питам не се ли "полага" някаква част от тях да си я понесе длъжникът. :wink:
Последна промяна portokal на 08 Фев 2010, 15:10, променена общо 1 път
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 08 Фев 2010, 15:08

portokal написа:Е, не, не смятам, че е "по тази логика". :D От нищо в моите думи не следва да съм казвала, че единствено длъжникът си е виновен.
Все едно аз да кажа, че по вашата логика никой пешеходец, излязъл на пътното платно в нарушение на правилата и блъснат от автомобил с превишена скорост (който при скорост в "нормата" несъмнено е нямало да го блъсне), не е допринесъл за увреждането си. :oops:
Неизправният длъжник несъмнено има право да очаква, че законът ще бъде спазен и той ще бъде редовно уведомен от съда за заповедта - ама и "неизправният" пешеходец има право да очаква, че шофьорите ще спазват правилата за движение и няма да карат със 150 км в час. (С тази разлика, че от държава можеш с много по-голямо основание да очакваш да спази закона, отколкото от шофьор, но едва ли това качествено променя разсъжденията.)

Само че не е такава твоята логика , защото ДЛ веднъж като се отбеляза е санкциониран.Ако трябва да я предам с твоя пример, по твоята логика , след като неправомерно пресичащия пешеходец е блъснат от колата , идва линейката занася и го прегазва още веднъж.Тука пак ли има съпричиняване? :mrgreen:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 08 Фев 2010, 15:16

При занасянето на линейката е без значение дали лежащият на платното човек е спазил правилата, т.е. причинната връзка не е толкова пряка, така че - не. При длъжника последиците ми се видят една идея по-предвидими и по-непосредствени (макар и не чак толкова лесно предвидими като при шофьора). :oops:
Ами ако издаването на заповед за изпълнение беше безплатно и разноски по него нямаше, с какво щяхте да казвате, че е санкциониран неизправният длъжник, освен с лихви? :wink:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ianeva » 08 Фев 2010, 15:26

portokal написа:Ами ако издаването на заповед за изпълнение беше безплатно и разноски по него нямаше, с какво щяхте да казвате, че е санкциониран неизправният длъжник, освен с лихви? :wink:

Еееееееее :lol: Това вече е несериозно.
Ако са искали да го санкционират по-сериозно от към разноски, да не бяха избирали реда на чл. 410 /щото само 2% е държ. такса :lol: /, да бяха избрали общия исков ред :P Обаче да му възложим разноските, защото някой не си е свършил работата при призоваването - е, няма такава логика, нито правна, нито житейска. Да си ги търси после взискателя от когото трябва :), ние сме за длъжника в момента. :)
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот ianeva » 08 Фев 2010, 15:32

portokal написа:Аз само се питам не се ли "полага" някаква част от тях да си я понесе длъжникът. :wink:

Не, не се полага, не и тук. Ако заповедта беше по чл. 417, законодателят го е предрешил - щеш, не щеш, ще платиш и разноските по и.дело, защото едва в този момент научаваш и няма как /тук е приложена изцяло твоята логика, portokal/. Друг обаче е редът при заповедите по чл. 410 - даден е срок, друга е логиката. Иначе и там можеха да предвидят уведомяването за ЗИ и издаденият въз основа на нея изпълнителен лист да става едва при образувано вече и. дело и да се връчват ведно с поканата за доброволно изпълнение.
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот portokal » 08 Фев 2010, 15:34

Несериозно е, защото отговаря на примера с линейката. :P
Ако са искали да го санкционират по-сериозно от към разноски, да не бяха избирали реда на чл. 410 /щото само 2% е държ. такса :lol: /, да бяха избрали общия исков ред

Да, ама като се замислиш, спестили са му половината такса хората. 8)
Аз само казвам: имаме противоправно поведение както на други субекти, така и на пострадалия, и поведението на всеки от тях е в доста пряка причинна връзка с резултата. Не е толкова въпросът в това, кой вече е санкциониран с едни други разноски. :P :oops:
Последна промяна portokal на 08 Фев 2010, 15:40, променена общо 1 път
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот portokal » 08 Фев 2010, 15:39

Не, не се полага, не и тук. Ако заповедта беше по чл. 417, законодателят го е предрешил - щеш, не щеш, ще платиш и разноските по и.дело, защото едва в този момент научаваш и няма как /тук е приложена изцяло твоята логика, portokal/. Друг обаче е редът при заповедите по чл. 410 - даден е срок, друга е логиката.

Ама вашата логика 8) е следната: "вредите" се понасят или само от един, или само от друг, но никога - от двама или повече според "приноса" им. :wink:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ianeva » 08 Фев 2010, 15:44

portokal написа:Несериозно е, защото отговаря на примера с линейката. :P
Ако са искали да го санкционират по-сериозно от към разноски, да не бяха избирали реда на чл. 410 /щото само 2% е държ. такса :lol: /, да бяха избрали общия исков ред

Да, ама като се замислиш, спестили са му половината такса хората. 8)
Аз само казвам: имаме неправомерно поведение както на други субекти, така и на пострадалия, и поведението на всеки от тях е в доста пряка причинна връзка с резултата. Не е толкова въпросът в това, кой вече е санкциониран с едни други разноски. :P :oops:

И аз с тази част точно не съм съгласна - законодателят санкция му е предвидил - разноските по заповедното. После му е дал срок - да плати, ако не - тогава вече - да, щом и в дадения срок не плаща, ще поеме в тежест и разноските по и.д. Но да го лишим от този срок, и то без никаква негова вина, означава да го лишим от регламентирана от закона възможност за защита, а и за плащане. Точно за тези разноски /по и.дело/ вина той няма, принос няма никакъв, не и при това производство.
п.п. А хората са му спестили половин такса, но пък ще си съберат по-бързо парите :)
едит: Мнението ми наистина е леко извън, извинявам се на REVOLUТION, повече няма да се включвам. А, да и нямам абсолютно нищо лично срещу portokal, това е ясно, даже напротив. Срещу логиката с приноса при разноските обаче - да, против тази логика съм.
Последна промяна ianeva на 08 Фев 2010, 15:49, променена общо 1 път
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот Melly » 08 Фев 2010, 15:45

В интерес на дискусията, надявам се да не влагаме нищо лично (поне не и аз, portokal), но не считам че примерът с пешеходецът е съотносим към казуса. Тук става въпрос "условно за вреда" от неизпълнение назаконово зъдължение на органа по уведомяване, и най-вече, отбележете - в съдебна фаза.
С други думи, нарушаване права на защита - което си е "съществено" процесуално нарушение.
Къде би бил смисълът от опорочено воден процес, след като законът дава способи на заинтересованото лице това да не се случи? :roll:

И аз съм за каузата на Длъжника. :D

П.П. Докато пишех, прочетох още мнения, но за мен си остават извън казуса.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот portokal » 08 Фев 2010, 15:48

Еее, то това остана - да е лично. 8) Нито имам нещо против близките на Revolution да си спестят тази сума, нито се опитвам от едното пристрастие да защитя съдии, призовкари, държава и пр. (и дори "Топлофикация" ;)). Само се питам.
ianeva написа:Но да го лишим от този срок, и то без никаква негова вина, означава да го лишим от регламентирана от закона възможност за защита, а и за плащане. Точно за тези разноски /по и.дело/ вина той няма, принос няма никакъв, не и при това производство

Да, де, това именно ни е разногласието. :)
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот razli4na » 08 Фев 2010, 16:35

ianeva написа:
portokal написа:Аз само се питам не се ли "полага" някаква част от тях да си я понесе длъжникът. :wink:

Не, не се полага, не и тук. Ако заповедта беше по чл. 417, законодателят го е предрешил - щеш, не щеш, ще платиш и разноските по и.дело, защото едва в този момент научаваш и няма как /тук е приложена изцяло твоята логика, portokal/. Друг обаче е редът при заповедите по чл. 410 - даден е срок, друга е логиката. Иначе и там можеха да предвидят уведомяването за ЗИ и издаденият въз основа на нея изпълнителен лист да става едва при образувано вече и. дело и да се връчват ведно с поканата за доброволно изпълнение.

Извинявам се, Янева, но нещо не разбрах каква според теб е логиката на тая разлика в реда? Защо, според теб, законодателят дава възможност на длъжника да плати при едни условия по 410, а по 417- при други, по- тежки условия?

П. С. Тук напълно излязох от темата, но надявам се Революция- та няма да има против.
razli4na
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Взаимопомощ