начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

вещно право на ползване можели да се наследява?

Казуси за недвижими имоти

вещно право на ползване можели да се наследява?

Мнениеот shadou2 » 30 Дек 2009, 10:50

Здрвейте.
Нещата стоят по следния начин :
Преди 15 тина години е направено дарение на недвижим имот с право на ползване на дарителите до тяхната смърт. Единя дарител почивам миналата година. Собственика през годините до смърта и след това ползва имотра т.е дарителите не се възползват от правото на ползване и собственика плаща данъците, но те са на името на дарирителите защото спрямо нотариалния акт те имат право на ползване. Тази година при опит да заплати данъка на имота дареният е уведомен, че трябва да подаде нова декларация спрямо член.32 ал.1 срока в, който тя трябва да бъде подадена е изпуслант и подлежи на наказание по чл124 ал.1Наследник, заветник или техен законен представител, който не подаде декларация по чл. 32, не я подаде в срок, не декларира или невярно декларира получено по наследство имущество, се наказват с глоба от 10 до 500 лв.. Дареният си е собственик, а живият дарител все още има право на ползване. В данъчното уведомяват дарения, че декларацията трябва да бъде подадена, за да се прехвърлят правата на ползване от мъртвия дарител към живия дарител. Спрямо това излиза, че глобеният трябва да е живият дарител.
Въпроса ми е вещно право на ползване можели да се наследява?
shadou2
Нов потребител

Re: вещно право на ползване можели да се наследява?

Мнениеот djalma » 30 Дек 2009, 11:08

Закон за собствеността:
Чл. 59. (1) Правото на ползуване се погасява със смъртта на ползувателя, ако то не е учредено за по-кратък срок.
djalma
Потребител

Мнениеот portokal » 30 Дек 2009, 12:09

Само дето тука е умрял не ползвателят, а голият собственик. 8)

Хаха, браво на мен - и аз толкова съм разбрала. :lol: Починал е единият ползвател, вторият е жив.
Правото на ползване не се наследява, но тук и не става дума за наследяване, просто правото на живия, докато е жив, не е погасено. Данъчните явно искат да се отрази при тях обстоятелството, че вече ползвателят е само един и само той дължи целия данък. Не точно по начина, който са избрали - защото тук наследяване няма, - но все пак живият ползвател действително трябва да ги уведоми.

Закон за местните данъци и такси
Чл. 14. (1) За новопостроените или придобитите по друг начин имоти собственикът, съответно носителят на ограниченото вещно право, уведомява за това писмено в 2-месечен срок общината по местонахождението на имота, като подава данъчна декларация за облагане с годишен данък върху недвижимите имоти.
(2) При промяна на някое обстоятелство, което има значение за определяне на данъка, данъчно задължените лица уведомяват общината по реда и в срока по ал. 1.
...
Чл. 123. (1) (Изм. - ДВ, бр. 102 от 2000 г.) Който не подаде декларация по чл. 14, не я подаде в срок, както и не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства, водещи до определяне на данъка в по-малък размер или до освобождаване от данък, се наказва с глоба в размер от 10 до 400 лв., а юридическите лица - с имуществена санкция в размер от 100 до 1000 лв., ако не е предвидено по-тежко наказание.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 30 Дек 2009, 14:17

От това може да стане една дълга тема, щото голия собственик ако иска може доста неща да стори по отношение собствеността при този факт
Собственика през годините до смърта и след това ползва имотра т.е дарителите не се възползват от правото на ползване

но днес съм приела, че ще е като ден петОк- лежерно... :P

п.п. май много лежерно :oops: . Поправих грешката си.
Последна промяна poli_g на 30 Дек 2009, 14:47, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот portokal » 30 Дек 2009, 14:31

Да, така е, но приемаме, че не искат да разбутват нещата чак дотам. Щом не толкова голият на практика (но гол на хартия) собственик плаща данъците, може да се спогодят да поеме поне част и от глобата, която едва ли ще е висока при минимум 10 лв. :wink:

P.S. Голият не е починал, Поли - аз незнайно защо така реших първоначално. :D Починал е само единият ползвател.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 30 Дек 2009, 14:45

:roll: Два пъти четох темата, и хем разбрах, че единият дарител с ВПП е починал- ала пак съм написала "наследниците на надарения "...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот DEKAH » 30 Дек 2009, 19:50

poli_g написа::roll: Два пъти четох темата, и хем разбрах, че единият дарител с ВПП е починал- ала пак съм написала "наследниците на надарения "...

Стига си чела.... то така е написано, че и 10 пъти да го прочетеш няма да схванеш.

То и аз не разбрах, ама съм си прост.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот shadou2 » 06 Яну 2010, 19:59

А каквода се прави с глобата за изпуснатия срок.
shadou2
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 07 Яну 2010, 12:35

shadou2 написа:А каквода се прави с глобата за изпуснатия срок.

Плаща се :) Иначе сами ще си я съберат :)
inspectora
Активен потребител

Назад към Имотни казуси