начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

СТОПИРАНА ОБСТОЯТЕЛСТВЕНА ПРОВЕРКА

Казуси за недвижими имоти

СТОПИРАНА ОБСТОЯТЕЛСТВЕНА ПРОВЕРКА

Мнениеот analizatora » 11 Дек 2009, 17:07

Колеги, искам да Ви помоля за мнения и съвети, по отношение на една обстоятелствена проверка, която е стопирана от сл."Общинска собственост", които отказват да направят необходимото удостоверяване върху молбата-декларация, че въпросния имот не е общинска собственост.
Става въпрос за обособен имот квадратура 600 кв.м. и застроена върху него къща от 39 кв.м.Имотът е заснет в сл. по кадастър, има идентификатор, но проблема дойде от това, че е със статут на земеделска земя с начин на трайно ползване: За земеделски тред и отдих(съгласно пар. 4 от ПЗР на ЗСПЗЗ)и е извън регулация.Собственичката няма никакъв документ за собственост и не е заявяван в ОСЗГ.Той и е завещан от нейния съпруг със саморъчно завещание, което обаче е много общо (в смисъл предоставям след смъртта си всички движими и недвижими вещи на съпругата си).Имам кадастрална скица и данъчна оценка на имота, както и разполагам с квитанции за плащан данък по партидата на собственичката.
Интересува ме, от тук нататък какви са възможностите ми да снадбя собственика с документ за собственост.
Ако считате, че се налага завеждане на дело, моля да ме насочите, по кой закон и с какво правно основание да е иска и кой е ответник по евентуалния иск.
Пояснявам, че се живее в имота повече от 50 години.
Моля, за вашата помощ, ще се реванширам, както мога, понякога се налага.Знам, че ще има и злъчни мнения, но се обръщам към коректните колеги, няма да остана длъжен на никого.
analizatora
Потребител

Re: СТОПИРАНА ОБСТОЯТЕЛСТВЕНА ПРОВЕРКА

Мнениеот ivan_lawyer » 11 Дек 2009, 17:51

Първо се обжалва отказа на Общината - срокът е 1-месечен от датата, в която трябва да се произнесе общината - който е също 1-месечен. Тоест, ако е подадено заявление на 10.10.09г., на 10.11.09г. е трябвало да се произнесе общината, а срокът за внасяне на жалба е до 10.12.09г.

Почти сигурно е, че отказът ще се отмени, както от Административен съд-град, така и от Върховен административен.

След това им връщат преписката и ги задължават да се произнесат. Общината не е компетентна да съобразява собствеността, дали е изтекла давност и т.н.

В момента имам такова производство и съм запознат с детайлите - включително по подобен казус има и окончателно решение, в смисъл, че се разрешава придобиването на земята от ползвателите.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот milletti » 11 Дек 2009, 17:54

Дело е малко далечна хипотеза, поне според мен. :) Ако не е тайна за коя районна администрация става въпрос?
Извършва се проверка в отделите “Общинска собственост” и в техническите служби на общините дали за имота има съставен акт за общинска собственост или акт за държавна собственост, съставен до влизане в сила на Закона за общинската собственост на 1 юни 1996 г. за имоти преминали в собственост на общините, както и дали е извършвано отчуждаване на имота. Това е. Ако няма АОС - какъв е проблема? Щом имота е индивидуализиран са длъжни да се произнесат. Някой ОА си правят запитване и до съответните ПК /за земеделски земи/. Не могат да "стопират", както сте написали, а следва да Ви издадат отказ с писмено мотивирано решение, в което се указва и в какъв срок и пред кой орган отказът подлежи на оспорване. Оспорването по административен ред се извършва пред непосредствено по-горестоящия административен орган - за кметовете на кметства и на райони това е кметът на общината, а за кметовете на общини - областният управител. А после евентуално техните откази - пред съответния АС.
Между другото, можете да си улесните малко нещата, като си извадите сам/а едно удостоверение от ПК, че имота не е заявен за възстановяване и не е възсатновен на никого.
Успех.
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Мнениеот Гост. » 11 Дек 2009, 17:55

:)
Последна промяна poli_g на 11 Дек 2009, 19:04, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 11 Дек 2009, 18:08

Последна промяна poli_g на 11 Дек 2009, 19:05, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот analizatora » 11 Дек 2009, 18:12

Заявлението ми е входирано с дата 20.11.09г и върху него има резолюция, че искат Решение на ОСЗГ за възстановяване на земя.Такова обаче няма, защото земята не е заявена.Нямам изричен отказ на общината, но нямам и необходимото ми удостоверяване.Не, проблема не е в постройката, а в земята, и най - вече заради това, че е със статут на земеделска.Така резулираното заявление е при мен с приложените към него кадастална скица, данъчна оценка, препис от протокола за обявяване на саморъчно завещание и удостоверение от СВ, при районния съд, че се съхранява обявено на еди коя си дата саморъчно завещание, по еди кое си нотариално дело . От тук нататък какво следва?.
Само да допълня, нещо което мисля, че е важно и го пропуснах в началото, в кадастралната скица в графата собственици е записано "няма данни"т.е. по скица имота е без собственик.
Последна промяна analizatora на 11 Дек 2009, 18:25, променена общо 1 път
analizatora
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 11 Дек 2009, 18:25

Чака се два месеца, от 20.11.09 - значи на 20.01.10 се внася жалба до Административен съд - област и се иска отмяна на отказа на общината.

След това съда им връща преписката със задължителни указания.

Има много такива дела вече, включително и за установяване на собственост.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 11 Дек 2009, 18:32

Гост.
Старши потребител

Мнениеот analizatora » 11 Дек 2009, 18:34

Разбирам ви колега, но аз нямам отказ.Ако върна заявлението да ми направят изричен такъв.Защото заявлението ми наистина има вх.№, но резолюцията върху него не е подписана, изобщо липсва някакво властничестко волеизявление от страна на общината, което да може да се квалифицира като индивидуален адм.акт или отказ за да мога да приведа в действие процедурата по обжалване по реда на АПК.Как мислите?.
analizatora
Потребител

Мнениеот Гост. » 11 Дек 2009, 18:46

Гост.
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 11 Дек 2009, 18:47

Мълчалив отказ - той е много популярен сред администрацията - така се надяват да ограничат подобни заявления.

Аз също се учудих на практиката, но тя е факт - има такива дела за земеделски земи, при които установяват собственост против общината.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 11 Дек 2009, 18:53

Гост.
Старши потребител

Мнениеот analizatora » 11 Дек 2009, 18:59

Не мога да не благодаря на всички които отделиха от времето си и си направиха труда да проявят колегиалност, както се казва в една реклама-безценно.Ще върна жеста, при първа възможност.Мисля, че обжалването на отказа, какъвто и да е той по реда на АПК е по разумния вариант, от един установителен иска за собственост по 124 ГПК, към който се бях насочил аз.
Благодаря на Иван, Мелети и Поли още веднъж, приятна почивка.
analizatora
Потребител

Мнениеот Гост. » 11 Дек 2009, 19:03

Моля.
И защото не сме в раздел за юристи ще ми простиш, че си заличавам мненията в темата.

Приятна почивка, колеги. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 11 Дек 2009, 20:26

Беше ми приятно да ви прочета, колеги. :lol: :lol: :lol:

П.П. Поли, и теб прочетох, не се коркай - много уместни постове изтри, но беше права!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот vallawyerus » 11 Дек 2009, 20:55

.............Колега, добре е, че коментирате процедурата, но помислете и върху "подроности" като "Завещаване" на несобствен имот,актуални данни на имота, доказване на давността и реицата особености на земеделските земи....
Успех
vallawyerus
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 11 Дек 2009, 22:16

На базата на завещан "несобствен" имот, нотариуса издава акт за обстоятелствена проверка, няма проблем.

Иначе има решения на съда, с които се признава абсолютно земеделска земя за придобита по давност.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот vallawyerus » 11 Дек 2009, 23:20

Акцента е на невъзможността за завещаване на несобствен имот, нотариуса издава нотариалния акт на различно придобивно оснвание, ако се стигне до там в случая, защото няма да е лесно, но е възможно /удстоверяването на посоченото обстоятелство от общинската адмнистрация и евентуално обжалване е само първата крачка......../. Колегата да помисли и за удостоверението по §16 от ЗУТ..........
vallawyerus
Нов потребител

Мнениеот jiji2 » 12 Дек 2009, 00:29

Може и да съм пропуснала нещо предвид изтритите мнения, но не разбрах напълно - този "завещан"имот бил ли е предоставен за ползване на тази жена или на мъжа й, или си е бил техен от преди кооперирането, въобще не е бил одръжавяван, респ.коопериран? От къде, все пак, тази жена, или респ.съпругът й са се настанили в този имот? Все има някакво документче??? Или съвсем нищичко няма? И кога е починал съпругът - преди ноември 1997 или след това?

Така или иначе, както сме споменавали и в други теми в този форум, давността за придобиване на такива имоти по ЗСПЗЗ започна да тече от ноември 1997 г. като изтеклата до тогава давност не се зачита (по едно от измененията на ЗОСОИ, засягащо и ЗСПЗЗ). Така че, ако вашата жена сама е владяла имота през този период до ноамври 2007 г., то тя е придобила имота и на собствено основание, ако го е владяла със съзнанието на собственик. Дори и да го е нямал съпругът й преди да почине и да не попада този имот под завещателните разпореждания, щом тя е владяла в този период, придобила е сама по давност имота.
Общината (особено Община Варна и в частност нейни служителки) има неразбираемо чувство да брани имоти, които не са нейни. Мълчаливи откази по-рядко се случват, но доста често има изрични откази с мотива "Имотът е възстановен на бивши собственици и затова няма да заверим молбата-декларация" или "Земи по §4 от ПЗР на ЗСПЗЗ не могат да се придобиват по давност, защото следва да се заплатят на реституираните собственици" или "Разликата над 600 кв.м. по ПНИ не може да се придобива по давност, тъй като законът предвижда бившият ползвател да заплати на реституирания собственик ..." и т.н. в този дух. ВСИЧКИ ТЕЗИ ОТКАЗИ СЛЕД ОБЖАЛВАНЕ ПАДАТ В СЪДА, като мотивите са едни и същи: Не е работа на общината да преценява кой е собственик на имота и кой не е!!! ЕДИНСТВЕНОТО, КОЕТО Общината ТРЯБВА ДА ИЗВЪРШИ КАТО АДМИНИСТРАТИВНА УСЛУГА ЗА ГРАЖДАНИНА Е: ДА КАЖЕ ДАЛИ ИМОТЪТ Е ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ като завери молбата-декларация и да издаде удостоверение. Нотариусът е този, която ще преценява дали молителят е станал собственик - по давност, по завещание, по наследство - каквото си реши.
Така че -ЖАЛЕТЕ!!! Никакви установителни искове. Нямате ответник. Общината изключително рядко има наглоста да повдигне спор за собственост за даден имот (само, ако е сигурна, че имотът не е записан някъде като частна собственост и ако за него няма реституционни претенции).
Има доста решения и в Апис на ВАС за дела, които са стигнали до там, но след първоначалното обжалване пред АС-Варна и след задължаването на общината да извърши исканата услуга, Община Варна вече не жали по-нагоре и извършва услугата. Доста разноски натрупаха за плащане по тези дела, та затова може би не харчат пари на данъкоплатците за обжалване пред ВАС.
Подобни са след това проблемите и с Областна управа, но там, общо-взето минава по-разбрано.
Желая ви успех! Не се отказвайте!!! Обърнете внимания на отказа (ако получите писмен такъв) - доста често е НИЩОЖЕН, защото е подписан от Директор дирекция"Общинска собственост", а компетентен да се произнесе е само кмета на общината като законът не е предвидил възможност той да делегира тези си права на други служители.
И още нещо - параграфските земи не са чисто земеделски. В повечето случаи те са обявени за селищни образования по ПЗР на ЗСПЗЗ, и за тях има специален режим. Поискайте си от кметството и заверени копия от последния (преди плана за новообразуваните имоти) кадастрален план ведно с разписния лист от него за вашия имот (ще видите дали е вписана вашата жена, респ.мъжът й, като собственик на този имот)
jiji2
Потребител

Мнениеот cleo » 12 Дек 2009, 13:09

Към analizatora, Колега няма пречка да заведете едновременно и иска по члл. 124 ГПК и адм. дело по жалба срещу мълчаливия отказ. Аз поне винаги ги завеждам така. Логиката ми е, че в Общината, с която преимуществено работя, има практика да се започва процедура по актуване за всеки имот, за който има подадена молба за обстоятелствена проверка за заверка. Така в производството по чл. 124 ГПК мога да искам от съда да отмени евентуално издадения АОС.
Аватар
cleo
Потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси