начало

Край на чакането: България е в Шенген и по суша от 1 януари Край на чакането: България е в Шенген и по суша от 1 януари

Вече е факт - 2 лв. капитал за ООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Вече е факт - 2 лв. капитал за ООД

Мнениеот prnedev » 17 Окт 2009, 19:38

tapizaushi написа:А аз не разбрах /и съм заинтригуван/ за банковите такси.

Няма ли да даваме 30 лв. на ония вампири банките, че да доказваме на ония вампири в Агенцията, че си имаме парици? Че то така не е интересно...

Ще даваш бате ;-)))) Такъв е живота. Хората са казали - внасяш 2 лв капитал и плащаш 30 лв за удостоверение ;-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 17 Окт 2009, 20:29

Не мога да разбера кой е в грешка. Дали ние, дали вносителя на законопроекта - Мартин Димитров. Според него вече не е нужно да се внася капитала в банка.
Ето да онагледя:

Антикризисната мярка щяла да насърчи предприемачеството

ООД вече ще може да се регистрира и срещу символичните 2 лв. вместо искания досега първоначален капитал от 5000 лв., решиха вчера депутатите, след като гласуваха на второ четене промени в Търговския закон. Мотивите за промяната са, че ще се насърчи предприемачеството у нас, ще бъдат разкрити повече работни места, както и ще се предлагат нови стоки и услуги.

Промените в закона ще съживят българската икономика, коментира председателят на икономическата комисия Мартин Димитров. Той обясни, че началният капитал за регистрация на ООД в много европейски страни е 1 евро и ако се приеме това за най-добрата практика, най-близкият аналог е 2 лв., а понеже е капиталово дружество не може да се регистрира съвсем без капитал.

Димитров допълни, че е отпаднало изискването хората да внасят каквато и да било сума в банка, което е едно допълнително облекчение, защото по думите му „до вчера не само имаше капитал и той трябваше да бъде внасян, след това изнасян, имаше банкови такси и така нататък”. В момента ситуацията е много по-облекчена за хората, каза шефът на икономическата комисия.

Нормално е след намаляване на капитала за регистрация на ООД да има бум на предприемачи, които ще регистрират фирми, коментира за „Новинар” икономистът от „Отворено общество” Георги Ангелов. По думите му макар и закъсняла, ефектът от тази мярка ще е позитивен. Предишното правителство също я беше заложило в антикризисния си план, но една година нямаше никакво развитие по това предложение, добави Ангелов. Добре е, че за 2 лв. вече ще може да се регистрира ООД, защото в условията на криза тази мярка ще е много полезна, заяви за „Новинар” зам.- шефът на Българската стопанска камара Камен Колев.

Титани на мисълта и популизма....
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 17 Окт 2009, 20:46

Това е показателно :idea:
Припомни си сега и изказването на проф. Герджиков пред правната комисия ( по идентично предложение), съпостави с това, което е казал титана и реално, какво всъщност е обнародвано.

Прав беше професора, ала никой не го слуша и по-важното- остана НЕРАЗБРАН.
То и как да се разберат, като не говорят на един и същ език?!
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sisig_g » 17 Окт 2009, 21:25

Здравейте, уважами юристи! Искам да Ви попитам следното:
Трябва да регистрирам ООД, тъй като ще правя частна детска градина. А тези два лева къде да ги внеса? Или само ще ми ги сканират?
sisig_g
Нов потребител

Мнениеот DEKAH » 17 Окт 2009, 23:12

sisig_g написа:Здравейте, уважами юристи! Искам да Ви попитам следното:
Трябва да регистрирам ООД, тъй като ще правя частна детска градина. А тези два лева къде да ги внеса? Или само ще ми ги сканират?

Здравейте, уважаема госпожо. За съжаление все още не можем да отговорим на въпроса Ви, тъй като към момента сме още в апокалиптичен шок от недомислиците на другаря Мартин Димитров - лидер на СДС.

Пожелавам Ви успех с регистрацията на фирмата Ви. Надявам се, че ще успеете да се справите сама. Най-вече с предмета на дейност и необходимите разрешителни.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот tarboxx » 18 Окт 2009, 11:46

" Или само ще ми ги сканират?"

Е това вече е супер умно, само да сканират направо банкнотите. Така няма да има нужда от банки, че и от договори, пълномощни и куп други безумни неща. Браво госпожо, а някои казва, че учителите...
tarboxx
Потребител

Мнениеот d_d » 19 Окт 2009, 10:51

sisig_g написа:Здравейте, уважами юристи! Искам да Ви попитам следното:

Почитаема госпожо !!!!!!!!!!
Вие току-що спечелихте голямата примоция - капитал за Вашето бъдещо ООД, при това даже е сканиран !!!!!!!!

Изображение
d_d
Потребител

Мнениеот ivoapostolov » 19 Окт 2009, 21:40

Малко е малоумно това да оставят изискването капитала да е внесен преди регистрацията. Това на фона на останалата част от промените е абсолютно ненужно.
Последна промяна ivoapostolov на 19 Окт 2009, 21:59, променена общо 1 път
ivoapostolov
Нов потребител

Мнениеот vili_spasova » 19 Окт 2009, 21:56

Колеги, моля ако някой попадне на ООД, регистрирано с новия капитал, да сподели ЕИК, аз също "дебна" в ТР :D
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот p_n_n » 19 Окт 2009, 22:04

vili_spasova написа:Колеги, моля ако някой попадне на ООД, регистрирано с новия капитал, да сподели ЕИК, аз също "дебна" в ТР :D

Здравей, Вили...

със сигурност няма да попаднем на такова от днес /или от петък/ ..... :wink:
p_n_n
Потребител

Мнениеот tj_todorov » 19 Окт 2009, 22:11

И аз не мога да разбера вълненията ...
Досега се събираха 5 000 между познати и роднини, за 1 ден се залагаха в банката и след това се връщаха обратно. А начинаещия бизнесмен след няколко месеца фалира, естествено, защото като няма оборотни средства какъв бизнес е това :)
Но за мен си е крачка напред - една пречка пред предприемачеството по-малко ...
tj_todorov
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 19 Окт 2009, 22:36

vili_spasova написа:Колеги, моля ако някой попадне на ООД, регистрирано с новия капитал, да сподели ЕИК, аз също "дебна" в ТР :D

Е какво толкова сложно има, че да "дебнем".

Пишеш си в ДД - капитал - 2 лв., внесен изцяло. Ако е ООД - разпределен м/у съдружниците - Иван - 1 дял на стойност 1 лв. , Драган - 1 дял на стойност 1 лв.

Бегаш в банката /щото наредбата не е променена, нито чл.119, ал.1 т.4/ правиш набирателна сметка, плащаш си 20 лв, за да вкараш 2, взимаш си хвърчащото листче и... бегаш в агенцията.

Днес без малко да си направя експеримент... ама се отказах.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот p_n_n » 21 Окт 2009, 09:11

prnedev написа:
tapizaushi написа:А аз не разбрах /и съм заинтригуван/ за банковите такси.

Няма ли да даваме 30 лв. на ония вампири банките, че да доказваме на ония вампири в Агенцията, че си имаме парици? Че то така не е интересно...

Ще даваш бате ;-)))) Такъв е живота. Хората са казали - внасяш 2 лв капитал и плащаш 30 лв за удостоверение ;-)

.... в тази връзка, ей в това дружество с ЕИК 200888097 и капитал 2 лв. видях нещо интересно... :P
p_n_n
Потребител

Мнениеот vnlov » 21 Окт 2009, 10:05

Добре, че не сте направили опит на 19.10, тъй като видях отказ по такова заявление. Бяха го разгледали на същата дата и основанието за отказа беше, че промяната влиза в сила от 20.10 /което си е така/. А иначе, ще си е улеснение, ако стане практика да признават внасянето на капитала само с вносна бележка, както е станало с цитираното в последното мнение дружество.
vnlov
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 21 Окт 2009, 11:25

p_n_n написа:.... в тази връзка, ей в това дружество с ЕИК 200888097 и капитал 2 лв. видях нещо интересно... :P

Гледай ти ;-)))) Ама банкерите в Пазарджик били голяма работа ;-)
Нероден Петко има вече банкова сметка ;-D
prnedev
Активен потребител

Мнениеот tapizaushi » 21 Окт 2009, 17:45

Супер ще стане така - ако стане. Защото днес в Пиреос съвсем хладнокръвно ми обясниха, че 2 лева са си два лева и те пак ще ми взимат по 35 лева за да удостоверят, че имам 2 лева. Т.е. техните такси не зависят от размера на депозита. 10 за откриване на сметка искат и още 25 лв. за удостоверение.
tapizaushi
Потребител

Мнениеот ivoapostolov » 21 Окт 2009, 18:11

vnlov написа:Добре, че не сте направили опит на 19.10, тъй като видях отказ по такова заявление. Бяха го разгледали на същата дата и основанието за отказа беше, че промяната влиза в сила от 20.10 /което си е така/. А иначе, ще си е улеснение, ако стане практика да признават внасянето на капитала само с вносна бележка, както е станало с цитираното в последното мнение дружество.

Улеснение щеше да бъде да има изискване капитала да се внесе до примерно 1 месец след регистрацията на Дружеството.
В момента промяната макар и добра е непълна.
ivoapostolov
Нов потребител

Мнениеот lexter » 21 Окт 2009, 19:21

tapizaushi написа:Супер ще стане така - ако стане. Защото днес в Пиреос съвсем хладнокръвно ми обясниха, че 2 лева са си два лева и те пак ще ми взимат по 35 лева за да удостоверят, че имам 2 лева. Т.е. техните такси не зависят от размера на депозита. 10 за откриване на сметка искат и още 25 лв. за удостоверение.

поне няма да искат такса за теглене на сума над определен размер (в УКББ май беше за суми над 3000лв.), ако се изтегля след това капиталът :)
Оттук ми изниква питане - ако ги оставя тези два лева по сметка в някоя банка, ще ми искат ли някакви такси за обслужване примерно (идеята е да си седят там во веки :) )
lexter
Потребител

Мнениеот DEKAH » 21 Окт 2009, 19:33

Колеги от 2003 год. /по стария и по новия ред/ до сега НЕ съм представял удостоверение от банката, че капиталът е внесен. Достатъчно е вносна бележка от името на всеки съдружник. За мен удостоверението е даване на излишни пари.

Не съм имал нито един отказ.

Просто трябва да се открие набирателна сметка и да се внесе капитала. Дали ще е 5000 или 2 лв. - няма значение.

Недомислиците ще се окажат добре измислени машинации. Банките да си пълнят гушите с такси.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 21 Окт 2009, 23:21

DEKAH написа:
vstoykov2 написа:Защо трябва да има такси по-големи от някаква символична сума (напр. 5 лв) и защо е токова сложно, че е необходима консултация с адвокат?

От кога икономистите започнаха да разбират от право???? Ние да не съставяме ГФо и да не правим счетоводни баланси.

Хайде гледайте си вашата работа и не се месете, където не са ви питали.

Като разбереш какво е отговорност ела пак да пишеш. Бъркаш много сериозно. Не се излагай.

Декан, човекът е прав. ООД отговаря НЕОГРАНИЧЕНО за задълженията си.

А защо тогава му викат с "ограничена отговорност", Декан едва ли ще ни каже.

Декан икономистите също учат Търговско право и Основи на правото, така че не се престаравай.
advokat__nikolov

ПредишнаСледваща

Назад към Търговско право