начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Прекратяване на наем от наемателя

Казуси за недвижими имоти

Прекратяване на наем от наемателя

Мнениеот naematel » 21 Юли 2009, 07:54

Здравейте,

Ситуацаята, за която искам да питам, е следната: сключил съм договор за наем на апартамент за 3 месеца с фирма за недвижими имоти, в който е написано, че "в случай, че наемателят реши да прекрати предсрочно престоя си в имота, той дължи неустойка на наемодателя в размер на цялата сума за наема за оставащия период до изтичане на този договор". Вече съм заплатил два месечни наема и е краят на втория месец от срока на договора. Не искам обаче да заплащам третия наем, защото поради определени причини вече нямам нужда да живея в наетия апартамент.

Сега интересното: договорът беше подписан за определен апартамент, обаче след около месец живеене в него фирмата за недвижими имоти ми съобщи, че собственикът на апартамента го бил продал, а новия искал по-висок наем и било по-добре да се преместя в друг апартамент. Показаха ми друг апартамент, в който аз се съгласих да живея, но договорът не го променихме.

Въпросът ми е мога ли просто да съобщя на фирмата за недвижими имоти, че не желая да живея повече в новия апартамент и няма да има плащам последната вноска за наема и те да не могат да направят нищо по въпроса, защото всъщност те първи не са изпълнили договора, след като ме накараха да се преместя в друг апартамент?

Даже и да я нямаше случката с местенето, какво щтеше да стане, ако просто съобщя на агенцията, че се изнасям от апартамента и няма да плащам неустойката?

Чакам отговори, за които предварително благодаря :wink:
naematel
Нов потребител

Re: Прекратяване на наем от наемателя

Мнениеот realist » 21 Юли 2009, 11:03

Уважаеми господине, вие ползвахте ли услугите на юрист при сключването на договора? Не? А ползвахте ли услугите на брокер? Да? Сега се обърнете или към Вашия брокер, след като сте се съгласили той да защитава Вашите интереси, или пък ако най-сетне сте разбрали защо при всяка сделка трябва да се консултирате с Вашия адвокат, му се обадете, а ако все още си нямате такъв незабавно си намерете :-)
realist
Младши потребител

Мнениеот integra » 21 Юли 2009, 12:08

Здравей,
Твоя казус ми стана интересен поради няколко причини, основната, че агенцията май не си е свършила работа както трябва.За отговора има нещо основно: платил ли си някакъв депозит, извън наема, т.е. има ли пари в агенцията, които не служат за наем а за гаранция?
Относно това, че договора е сключен за един имот, а в последствие сте се преместили в друг ще Ви кажа следното: то вие имате договор за наем и на втория имот, т.к. договорът за наем е т.н. "неформален", т.е. не е необходимо писмена форма за да се счита че е сключен, след като сте постигнали съгласие да живеете в даден апартамент, постигнали сте съгласие за наемна цена и т.н., то Вие имате сключен договор за наем.В случай, че не сте уговорили за колко време ще ползвате имота, договора е сключен за неопределено време.Развалянето на такъв договор, едностранно, става с едномесечно предизвестие от страната, която желае това.
Ако не искате да правите това предизвестие, а и то вече няма смисъл, можете наистина просто да съобщите, че няма да ползвате имота.В такъв случай агенцията може да се защити само чрез съдебен иск за неизпълнение на договор, но не вярвам да и се занимава с подобни неща, т.к. процедурата е супер тромава и трудна, вашия случай е и малко "заплетен" да га наречем, защото мислите, които споделих, че се счита, че има сключен договор за втория имот са въпрос на тълкуване и т.н.
Ако нямате пари оставени в агенцията за съжаление проблема Ви не е никакъв просто да заявите, че не искате да плащате повече и да освободите апартамента.
Затова винаги се оставя депозит, защото ако сега бяха взели такъв от агенцията и Вие щяхте да си помислите дали да се правите на интересен, че не Ви трябва обекта вече и се отказвате.
Отговора ми е предупреждение към всички НАЕМОДАТЕЛИ, винаги трябва да има депозит в размер на ПОНЕ 1 месечен наем, за да няма такива хора като питащия, които когато преценят си прекратяват договорите без никакви последствия за тях.
integra
Нов потребител

Мнениеот naematel » 21 Юли 2009, 19:14

Благодаря за отговорите. В агенцията нямам оставени пари като депозит, а наистина още от самото начало на мен лично ми направи впечатление, че в агенцията нещатата не са на много високо професионално ниво, от което в случая може би те пострадат.

Осъзнавам, че не е етично от моя страна да решавам така да прекратя наема си, даже си мислех дали има смисъл да се договорим да им платя някакво обезщетение (по договор би следвало да заплатя 1000 лева, което е наемът за оставащия период до изтичане на договора - 31 август).
naematel
Нов потребител

Назад към Имотни казуси