начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Дарението може да бъде отменено когато?

Казуси за недвижими имоти

Дарението може да бъде отменено когато?

Мнениеот severnqka » 09 Юли 2009, 17:52

здравейте искам да попитам някои неща:
16.2. МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ОТМЕНИ ДАРЕНИЕ
При дарението на недвижими имоти е задължителна нотариалната форма на прехвърляне. Такъв нотариален акт може да бъде обезсилен само по съдебен път.

Дарението може да бъде отменено когато:

Дареният умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг, или съпруга или неговото дете;
Дареният е съучастник в престъпление;
Дареният набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години, освен ако не е подадена тъжба от пострадалия (необходимо е деянието да бъде доказано);
Дареният отказва да даде на дарителя предварително уговорената издръжка. Това е много често срещан случай в практиката.
ВАЖНО!

Искът за отмяна на дарение се предявява от дарителя (или неговите наследници) в едногодишен срок, откакто са станали известни основанията за отмяната.

В моя договор за дарение няма споменато нищо за издръжка,а искам да попитам в какъв срок след дарението дарителя може да има претенции за такава издръжка...какво се има впредвид с този едногодишен срок и последно какво става с имота ако аз го даря на трето лице?Благодаря за отговорите!!!
severnqka
Младши потребител

Re: Дарението може да бъде отменено когато?

Мнениеот law_master » 09 Юли 2009, 19:20

Дарителят може да има претенции за издръжка не след определен срок, а ако има нужда от нея. Дарението не се прави с цел да се получава някаква издръжка - то е безвъзмезден акт на щедрост от дарителя. Ако сте искали издръжка да бяхте сключили ДГИ! :evil:
1 год срок е за предявяване на иска - мисля че беше преклузивен, ама не съм 100% сигурен.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Re: Дарението може да бъде отменено когато?

Мнениеот Гост. » 09 Юли 2009, 20:27

хе- хе.... и защо зайчето стои в храстите?
severnqka написа:Дареният отказва да даде на дарителя предварително уговорената издръжка.

Та такива ми ти работи, драги ми Смехурко.
Важно! Патримониума ти се е увеличил с един, поне , НИ, който струва парА.
При адвокат.
Гост.
Старши потребител

Назад към Имотни казуси