Здравейте колеги,
Побликувам този казус с молба да дадете мнението си, да видим кой крив, кой прав. Фактите са следните:
Едно дружество Х претежава два съседни недвижими имота - имот 1 и имот 2. Поради корпоративни интересни, не желае да ги обедини в един, но иска да реализира ивестиционните си намерения върху имот 2. За тази цел от Общината иска договор за учредено право на преминава, с който се осигурява достъпа до имот 2 през имот 1. От службата по вписваният отказват да впишат по партидата на имот 1 такъв договор с аргумента, че имотите са на едно и също лице. Цитират чл. 192 от ЗУТ, като наблягат на думите "през чужд":
Чл. 192. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) Право на преминаване през чужд поземлен имот се учредява с писмен договор с нотариална заверка на подписите.
Мойте аргументи са, а и тези на Общината са, че сервитути касаят имот 2, и че днес дружеството може да е собственик, но утре може да го продаде. В този смисъл сервитута остава в сила и за новия собственик.
Казано накратко - това е.
Ще бъда благодарен ако прочета мнения по въпроса!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 06:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Интересен казус - Право на преминаване
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Интересен казус - Право на преминаване
В този случай, Общината е в грешка. За мен няма нищо по - добро от това да няма нужда от подобно учредяване.
Благодаря
Благодаря
- keruack
- Младши потребител
Според мен , съдията по вписванията е категорично прав.Сервитутът е ограничено вещно право върху чужд имот.Не може собственикът да учреди сервитут върху собствения си имот-през него той може свободно да преминава по силата(упражнявайки) на правото си на собственост.Ако дружеството тръгне да продава имота , тогава в договора , с който се прехвърля собствеността , новия собственик може да даде съгласие да се учреди сервитут върху имота му!
Колега ykovachev , изпреварили сте ме!Съжалявам за повторението!
Колега ykovachev , изпреварили сте ме!Съжалявам за повторението!
- REVOLUTION
- Активен потребител
И при сключване на договора за продажба на имот 1, в нотариалния акт ще има и клауза за учредяване на право на преминава в полза на Продавача, в качествтото му на собственик на имот 2 ??? За сега не съм убеден на 100 % в горното мнение.
- keruack
- Младши потребител
Хм, благодаря на колегите, изказали мнение по - горе!
- keruack
- Младши потребител
Абсолютно са прави колегите.
Но си позволявам, тъй като имах скоро идентичен казус, да пейстна тук един "уникален" по своята същност документ. Който обаче свърши работа пред съответната община и по-конкретно нейният архитект.
И моля, имайте предвид, че това е плодът от размислите на един брой нотариус, един брой адвокат и архитект.
П.П. Декларацията е с нотариална заверка на подписа.
ДЕКЛАРАЦИЯ СЪГЛАСИЕ
Долуподписаният Иван Иванов Иванов, ЕГН 11111111111, притежаващ лична карта № 111122222, издадена на 11.11.2000г. от МВР-София, в качеството си на управител на “И.Г” ООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр.София, ул.”******” №* като собственик на следния недвижим имот, а именно: ПОЗЕМЛЕН ИМОТ /УПИ/.......................................................................................................................................................................................
Декларирам, че съм съгласен достъпът към съседния имот №****** /................../ да се осъщестява чрез преминаване през собствения на дружеството гореописан имот № ******** по предвиденото за целата трасе /пътека/, съгласно скица № *******/25.05.2009г. на .......
Декларатор:
/Иван Иванов/
Но си позволявам, тъй като имах скоро идентичен казус, да пейстна тук един "уникален" по своята същност документ. Който обаче свърши работа пред съответната община и по-конкретно нейният архитект.
И моля, имайте предвид, че това е плодът от размислите на един брой нотариус, един брой адвокат и архитект.
П.П. Декларацията е с нотариална заверка на подписа.
ДЕКЛАРАЦИЯ СЪГЛАСИЕ
Долуподписаният Иван Иванов Иванов, ЕГН 11111111111, притежаващ лична карта № 111122222, издадена на 11.11.2000г. от МВР-София, в качеството си на управител на “И.Г” ООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр.София, ул.”******” №* като собственик на следния недвижим имот, а именно: ПОЗЕМЛЕН ИМОТ /УПИ/.......................................................................................................................................................................................
Декларирам, че съм съгласен достъпът към съседния имот №****** /................../ да се осъщестява чрез преминаване през собствения на дружеството гореописан имот № ******** по предвиденото за целата трасе /пътека/, съгласно скица № *******/25.05.2009г. на .......
Декларатор:
/Иван Иванов/
От две злини, изберете по-интересната.
- milletti
- Потребител
Благодаря отново.
Ще се пробваме и ние да минем с такава декларация. Ако не ... ще имам отказ да се впише договора в Агенцията по вписванията и с този отказ при Главния архитект.
Ще се пробваме и ние да минем с такава декларация. Ако не ... ще имам отказ да се впише договора в Агенцията по вписванията и с този отказ при Главния архитект.
- keruack
- Младши потребител
На мен не ми ясно за какво му е на имот2 право на преминаване през имот 1 ?
Ако в имот 2 ще се строи, то следва имот 2 да е УПИ, т.е. с необходимото лице на път - т.е. имотът си има достъп до път, за какво му е да се преминава през имот 1 ?
Ако пък т.н. имот 2 няма лице на път, той няма как да е УПИ без да му е осигурено минималното лице.
Ако може, пояснете.
Ако в имот 2 ще се строи, то следва имот 2 да е УПИ, т.е. с необходимото лице на път - т.е. имотът си има достъп до път, за какво му е да се преминава през имот 1 ?
Ако пък т.н. имот 2 няма лице на път, той няма как да е УПИ без да му е осигурено минималното лице.
Ако може, пояснете.
- rts
- Активен потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|