начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

"недействителен" договор за продажба на движима вещ

Казуси за недвижими имоти

"недействителен" договор за продажба на движима вещ

Мнениеот joro_k » 24 Юни 2009, 12:26

Здравейте,много ще се радвам,ако можете да ми дадете някакъв съвет за възможен изход!Брат ми продава 22 броя крави,всяка оценена на 400 лева,за сумата от 3 180 лева.Обаче,той е женен и кравите са придобити по време на брака,но подписът на съпругата му го няма в договора.Излиза,че го няма съгласието на съпругата му и едновременно с това кравите се купуват на почти 3 пъти по-ниска цена.Оценени са на 400 лева всяка,което се равнявя на 8 800 лева общо за всички 22 крави.Може ли да се развали договорът?Какво може да предприеме жената на брат ми срещу купувача на кравите по съдебен път?И какво става с брат ми тъй като се разпорежда с вещи,които не са само негова собственост?
Благодаря предварително за отделеното внимание!
Последна промяна joro_k на 24 Юни 2009, 12:55, променена общо 1 път
joro_k
Нов потребител

Re: ''nedeistvitelen'' dogovor za prodajba na dvijima vesht

Мнениеот law_master » 24 Юни 2009, 12:51

Чл. 22. (1) Съпрузите имат равни права на владение, ползуване, разпореждане и управление върху общите вещи и права върху вещи. Докато трае бракът, никой от съпрузите не може да се разпорежда с дела, който би получил от общото имущество при прекратяване на имуществената общност. Действия на управление относно общите вещи и права върху вещи може да извършва всеки от съпрузите.

(2) Разпореждането с общи движими и недвижими вещи и права върху тях се извършва съвместно от двамата съпрузи.

(3) Разпореждане с обща недвижима вещ или право върху такава вещ, извършено от единия съпруг, поражда действие за другия, ако в шестмесечен срок от узнаването той не го оспори по исков ред.

(4) Разпореждане с обща движима вещ чрез възмездна сделка, извършено от единия съпруг без участието на другия, няма сила за този съпруг, ако третото лице е знаело или според обстоятелствата е могло да знае, че липсва съгласието на другия съпруг. При безвъзмездно разпореждане с обща движима вещ се прилага предходната алинея.

(5) С влога се разпорежда съпругът, на чието име е открит. Когато действията на разпореждане застрашават интересите на семейството или на другия съпруг, по негово искане съдът може да постанови тези действия да се извършват по общо съгласие на двамата съпрузи.

Ako куповача е бил недобросъвестен (знаел е или не е могъл да не знае че липсва съгласието на съпругата), договорът няма сила по отношение на нея.
Жената на брат Ви може да иска унищожаване на договора. Ще Ви е необходим обаче адв.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Re: "недействителен" договор за продажба на движима вещ

Мнениеот joro_k » 24 Юни 2009, 13:11

Ако жената на брат ми поиска унищожаване на договора,няма ли да стане така че съди брат ми?
joro_k
Нов потребител

Мнениеот city24 » 24 Юни 2009, 13:25

Аз се извинявам за отклонението, но много ме сърби да те попитам:
joro_k, колко лева изкарваш от една крава на месец?
Защаото съм се хванал на един бас , а няма как да проверя верния отговор.
city24
Потребител

Мнениеот sunrise » 24 Юни 2009, 14:38

joro_k написа:Здравейте,много ще се радвам,ако можете да ми дадете някакъв съвет за възможен изход!Брат ми продава 22 броя крави,всяка оценена на 400 лева,за сумата от 3 180 лева.Обаче,той е женен и кравите са придобити по време на брака,но подписът на съпругата му го няма в договора.Излиза,че го няма съгласието на съпругата му и едновременно с това кравите се купуват на почти 3 пъти по-ниска цена.Оценени са на 400 лева всяка,което се равнявя на 8 800 лева общо за всички 22 крави.Може ли да се развали договорът?Какво може да предприеме жената на брат ми срещу купувача на кравите по съдебен път?И какво става с брат ми тъй като се разпорежда с вещи,които не са само негова собственост?
Благодаря предварително за отделеното внимание!

Не може да се отговори на въпроса Ви, защото не са ни ясни фактите. Тези крави може да не са СИЬО, защото от броя им съдя , че се касае за ферма,която може да има търговски характер:ЕТ, ЕООД, или един бог знае какво друго.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот joro_k » 24 Юни 2009, 22:24

Не,продавачът е обикновен земеделски производител,а купувачът е ЕООД.
joro_k
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 25 Юни 2009, 12:02

А дали за този "обикновен земеделски производител", няма да е в сила :
Лично имущество
Чл. 20. (1) Вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити преди брака, както и вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити през време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил. Лични са и вещите и правата върху вещи, придобити от единия съпруг по реда на Гражданския процесуален кодекс, когато се насочва принудително изпълнение за личен дълг на другия съпруг върху вещи и права върху вещи, които са съпружеска имуществена общност.

(2) Лични са движимите вещи, придобити от единия съпруг през време на брака, които му служат за обикновено лично ползуване или за упражняване на професия.
sunrise
Активен потребител

Назад към Имотни казуси