начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Отмяна на дарение на имот

Казуси за недвижими имоти

Отмяна на дарение на имот

Мнениеот kalinaradulova » 07 Юни 2009, 11:06

Майка ми е дарила къщата, наследени от нейнните родители на мен и двете ми сестри чрез Нотариален акт за дарение на недвижим имот през 1991 г.

Най-голямата ми сестра като такава има претенции, че къщата е нейна и се разпорежда с всички въпроси свързани с имота.

Майка сега иска да развали дарението и да си върне имота. Ако има подкрепата на 2/3 от надарените, това възможно ли е и каква е процедурата?

Благодаря ви предварително.
kalinaradulova
Нов потребител

Re: Отмяна на дарение на имот

Мнениеот law_master » 07 Юни 2009, 11:39

kalinaradulova написа:Майка сега иска да развали дарението и да си върне имота. Ако има подкрепата на 2/3 от надарените, това възможно ли е и каква е процедурата?

ЗЗД
чл.227. Дарението може да бъде отменено, когато дареният:
а) умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг или негово дете, или е съучастник в такова престъпление, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта;
б) набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години, освен ако набедяването се последва по тъжба на пострадалия и такава не е подадена, и
в) отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае.
Тия разпоредби не се отнасят до обичайните и възнаградителни дарове.
Искът може да се предаде в едногодишен срок, откато на дарителя са станали известни основанията за отменяване на дарението. До изтичането на този срок искът може да бъде предявен и от наследниците на дарителя, ако той е починал преди това.

Дарението е неотменимо и безвъзвратно, освен при горните и още едно основание, което тук е неприложимо.

Но решението на проблема Ви не е чрез отмяна на дарението. Има други способи, но кой от тях ще е най удачния зависи от обстоятелсвата като напр. смятате ли да живеете в тази къща някога или Ви е ценна като част от вашето имуществото и бихте се задоволили с равноценен еквивалент.

Ако има подкрепата на 2/3 от надарените, това възможно ли е и каква е процедурата?
За такова правило не съм чувал, но аз имам да уча още :wink:
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Re: Отмяна на дарение на имот

Мнениеот kalinaradulova » 07 Юни 2009, 13:24

Благодаря ти law_master. Ше видим какво ще правим.

Успех с ученето!
kalinaradulova
Нов потребител

Назад към Имотни казуси