Здравейте, бих искала да получа информация дали се счита за валиден д-р за наем (от декември 2008) ако по него не са плащани данъци.
И също дали наемодателя може да отстрани наемателите без предизвестие (според наемодателите, ние не си спазваме д-ра, но всъщност просто се ядосаха, че им дадохме предизвестие за напускане и заплашиха че ще ни изгонят от днес за утре) и как става това. (Ще предоставя допълнителна информация ако е необходима.)
Благодаря на всеки, който вземе отношение
- Дата и час: 28 Ное 2024, 23:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Договор за наем
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Договор за наем
naematel12345 написа:Здравейте, бих искала да получа информация дали се счита за валиден д-р за наем (от декември 2008) ако по него не са плащани данъци.
данаци има много - сгради, печалба, мес(т)ни, плоски. За жалост нито един от тях не влияе в/у валидността на един облигационен договор. вж. чл. 26 и сл. ЗЗД
И също дали наемодателя може да отстрани наемателите без предизвестие (според наемодателите, ние не си спазваме д-ра
такааа... за да ви отстрани следва договорът да се развали. А за разваляне е необходимо неизпълнение на задълженията, което по един договор за наем най-често е неплащане на наемната цена. Но пък преди да пристъпи към развалянето, кредиторът (наемодател) трябва да даде подходящ срок на длъжника (наемател) за изпълнение, като това трябва да може да бъде и доказано - т.е. да е станало с нот. покана /за по-сигурно/.
Ако ли пък Дог.Наем е със срок, то трябва да се спази определеното
в него предизвестие за прекратяване, иначе се дължат вредите, които произтичат от неспазването му.
...и как става това.
По реда на чл. 310 т.2 и сл. ГПК
Това ми каза кристалната топка.
ПС: по написано заключавам, че съм си в къщи в петък-вечер...хм
дали да не си пусна някоя песен
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
Здравей law_master и много благодаря за обърнатото внимание,
сега преглеждам написаните от теб членове, за чл. 310 т.2 и сл. ГПК обаче не ми стана мн ясно.
Иначе в нашия случай не става дума за неплащане на наем, а просто за неразбирателство по заплащането на ремонт на уреди .
Да разбирам ли че при всички случаи нямат право да ни изгонят без определен пък било то и минимален срок??
п.с. с неприязън трябва да ти напомня, че утре е работен ден :/
незнам дали и за теб, но поне за някои..
сега преглеждам написаните от теб членове, за чл. 310 т.2 и сл. ГПК обаче не ми стана мн ясно.
Иначе в нашия случай не става дума за неплащане на наем, а просто за неразбирателство по заплащането на ремонт на уреди .
Да разбирам ли че при всички случаи нямат право да ни изгонят без определен пък било то и минимален срок??
п.с. с неприязън трябва да ти напомня, че утре е работен ден :/
незнам дали и за теб, но поне за някои..
- naematel12345
- Нов потребител
naematel12345 написа:Здравей law_master и много благодаря за обърнатото внимание,
това е процедурата по която трябва да мине наемодателя, ако откажете да освободите доброволно наетия имот.
чл.231. Дребните поправки, отнасящи се до повреди, които се дължат на обикновено употребление, като замърсяване на стени в помещенията, разяждане на кранове, на брави, запушване на комини и други такива - изброяването не е изчерпателно /бел моя/, са за сметка на наемателя.
Поправките на всички други повреди, ако не са причинени виновно от наемателя, са за сметка на наемодателя. Ако наемодателят не извърши тия поправки, наемателят има правата по ал. 2 на предходния член, но той може да иска обезщетение само когато повредата се дължи на причина, за която наемодателят отговаря - виновно ( унишлино, небрежно) поведение на наемодателя /бел. моя/. Ако наемателят извърши сам поправката с грижата на добър стопанин, той може да прихване стойността й срещу наема.
значи предизвестието което е уговорено в договора е срокът който трябва да се даде на другата страна, когато наемодателят реши по свое белание да се откаже от договора. Тук вина не се търси. Но за неизпълнението на това задължение наемателят може да претендира обезщетение за вреди, които са напр. разходите направени за наемане на хотел, ако да кажем ви е изхвърлил в 00:30 посреднощ.
А предизвестието за разваляне е малко по-друго. Там има виновно поведение което предхожда предизвестието. А предизвестието пък се явява предпоставка за упражняване на правото на разваляне по изричната разпоредба на чл. 87 ал. 1 ЗЗД.
като цяло трябва да ви даде срок
Дано да е станало по-ясно. Ако има нещо друго - питайте
...И те така...
-
Благодаря ти много,
сега ми остава да чакам и да видя дали ще предприемат някакви действия или мирно ще изчакат изтичането на предизвестието ни.
А това ме подсеща - ние ги предизвестихме устно, трябва ли да го направим и писмено, за да сме по-сигурни? (в д-ра не е упоменато)
сега ми остава да чакам и да видя дали ще предприемат някакви действия или мирно ще изчакат изтичането на предизвестието ни.
А това ме подсеща - ние ги предизвестихме устно, трябва ли да го направим и писмено, за да сме по-сигурни? (в д-ра не е упоменато)
- naematel12345
- Нов потребител
няма изисквания за форма на предизвестието, но с оглед евентуално последващо доказва е добре да е в писм. форма. Писмо с обратна разписка е най сигурно.
...И те така...
-
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|