начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

уточняване за наем. пр.

Казуси за недвижими имоти

уточняване за наем. пр.

Мнениеот alveliki » 01 Май 2009, 18:12

наистина така накратко не става.Сега подробно но първо ми дадодоха 2 договора с 2 анекса към тях и нищо др., както е описано в 1-вия пост.Била са направени от юрист с поне 30г. стаж, бе баща на дете, с което бяхме от и ...и т.н. Казах,че дог. са от 1993г., та тогава, ако не е било "отмразено,дълбоко замразеното търг. право", поне е факт ЗЗД.Та, в тях няма срок, представи си.В 1-дог. 3 съсобственици са док. правото си с Н.А. от 1928 и 42г.Във втория дог. съсоб. са 4, като тяхното наслд.пр., произтича от национализирано през 47г. СДруж.,като на осн. чл.6, ал.1 от ЗВСОДНИ се е скл.дог за наем с 3 лице. Тук и приватизационни зак. са се намесвали, ама кой да ти каже, или да ти даде 1 папка дело като хората, пипам на тъмно. Тези 7 ч. са отдали под наем 93г./както описах в предишния пост със сходно заглавие/ имат дворно място със застроена, нестароена площ, сгради...След 06.04. ще търся в Службата по вписв.Агенцията, Н.А. на 3-мата, как се водят имотите, и в Кадъстъра как се идетиф-т имотите, кога се пвисани като сгради и земя, и дали това е било или е станало по к. търгов.сд.Тогава и сега те отдават под наем имотите си на АД.А на мен ми дадоха само тези хвърчащи листове и "мисил" защото искали да вдигат наема Един от тях чака опълном. от др. и е инициирал пр-во в Кадастъра, видях, че има скица-проект и т.н., ама ние още не сме уведомени за хода . Опит в такива казуси?Засега това е допълнено.
alveliki
Младши потребител

Re: уточняване за наем. пр.

Мнениеот DEKAH » 01 Май 2009, 18:41

Колега, не мога да разбера нищо от това, което сте писал. Според мен един юрист трябва да умее да се изразява правилно, както и да умее да предоставя информацията във вид подобаващ на образованието му.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 01 Май 2009, 19:00

Деки, ако си чел и предния пост на колегата- вече си наясно/ то и от първия грее слънце/ с казуса.

А, на вас колега, никой не понечва да ви отговори, именно защото, във всичките ви постове, излагате фактологията си по този начин!
Или ще оправите проблема кардинално за АД :idea: или ще изготвите коректен договор за наем.
Разбира се със собствениците :idea: , които следва да ви представят доказателства за правото си на собственост...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 08 Май 2009, 00:10

alveliki написа:В казуса страни по дог. за наем са ФЛ /7 души/-наемодатели и наемател-ЮЛ.Под наем се отдават недв. вещи.Първите трима наемодатели са собственици на основание нотар. актове, имат обикновена съсобственост, притежават дялове, които се изразяват като квоти- 1/3 съответно според броя им.Останалите наемодатели са реститути, съгл.чл.6,ал.1 от ЗВСОНИ и м/у тях и АД има сключен дог. за наем на това основание. Тук става въпрос за актуализиране на наем.възнаграждение.
Засега, имам пред очите си само тези 2 дог. за наем / от 1993г.+2 анекса/от 97г./.В анексите е договерена клауза, която предвижда корегиране на наем.възнаграждение с оглед инфлацията. По първия дог., както упоменах, страните са 3-те ФЛ,/наемодателите/,а наемателя е търг.дружество/АД/.Видно от техния дог. тези трима са собственици на основание наследство- Нотар.актове, съотв. от 1928,1942г. В Кадастъра, само разбрах, че има инициирано производство от някой от собствениците - вероятно по промяна на КК/КР на недв.имот, досежно за някой от имотите по реда на чл.35А,ал3 от ЗКИР.Не знам да сме уведомени като страна по реда ЗКИР, ГПК . Приета КК /КР на невд.имоти се съобщава на заинтерс. лица по реда на горепосоч.разпоредба от ЗКИР.Др. въпрос е ще има ли обжалване на заповедта на началника на СГКК и т.н.Ще проверя и в АВ, дали има вписване на дог.в имотния регистър, след като са за срок по-дълъг от 1г.съгл. разпоредбите на чл.112,б."е"от ЗС,вр.чл.237 от ЗЗД . Другите 4 съсобственици-наемодатели имат дог. със същия наемател, на осн. чл.6,ал.1 от ЗВСОНИ, съгл. разпорезбите на тази норма, наем.дог. се обявяват за сключени без срок,като същия може да бъде прекратен с 1 мес.писмено предизвестие.Първия дог. няма клауза за срок. Имотите им обединяват една определена площ.нямам поглед още върху скици, но това е една общо разгърната площ със сгради и земя. В соца настоящото АД е било завод,приватизиран през последните год. , със над 50% чуждср.участие. Със вл. в с. този реституционен з.-1992г., отношенията м/у двете страни,/завод и въпросните собственици/ са се изразили именно в плащане на обезщетение под формата на наем.Тъй като в онзи момент към сключв. на наем.договори, владеенето и ползването на имота е било без правно основание, така дължимото обезщетение, съгл.59 от ЗЗД е определено в размер на пазарната наемна цена /чл.238-ЗЗД,чл.59-ЗЗД, чл.6- ЗВСОНИ/.От др.страна, във втория дог., на реститутите, има клауза за гр.пр.сделка под условие,относно строящи се Апартаменти, който са били обект на бъдеща замяна съгл.чл.222 от ЗЗД.Принципът на този дог, е както дог. за покупко-продажба. При подписването му м/у страните , респ. размяната на жилища със сграда в реституирания имот, е уговорено, че автоматично се приспада част от месеч. наем.цена и пропорционално ще се намали сумата за съответните четвъртини. Вероятно са били държавни ведомствени жилища към завода, с АДС или пък са били към Общината.Съгл. чл.13 замяната на държв./общ.имот се извършва въз основа на заповед на Председателя на ИК на ОбщС и въз основа на нея се скл. дог. за замяна.Същата не е ИАА по см. на чл2, ал.1 и 2 от ЗАП/отм./, а е решение на адм.-та във вр. със сключването на гражд.сделка.Трябва и тези дог. да са висани.Това имам на този етап.Кой, какво, като документи е съхранил в бившия завод - един бог знае", след като ми дадоха, както казах само 2та договора.Освен нужните проверки за правото на собственост, нови идентификатори на имоти и т.н., как се определя нормативно новата наем. цена Мисля, че в последствие трябва дог. да се впише в АВ със срок повече от 1 г., защото със сигурност срокът ще е по-г. от 1г.Ако е работил някой по тези въпроси, моля да сподели.Извинявам се за предишната бля-бля краткост, но се бърза и подели х с половин уста.

viewtopic.php?f=3&t=36065

:roll: Брех...
Колежке, собствениците да ви представят доказателства за правото си на собственост и скици!
чл. 9 от ЗЗД
чл. 4, б. "е" от ПВ, като съобразите чл. 3, ал.1 пр. последно...
С "обикновените съсобственици" няма да имате проблем.
Що се отнася до "реститутите"- там нещо не ми е съвсем ясна задачата.
Има методика за определяне на базисни наемни цени, но не разбирам е ли относима към вашия касус... по ред причини.
Един добронамерен съвет, известен на повечето колеги, юристите боравят с факти и доказателства- запомнете го.

Прочетох ви три пъти този пост- съжалявам и разбирам положението ви, но аз съм до тук.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот laridii » 08 Май 2009, 22:58

Поли, ти пак си зацепила нещо, аз направо се изгубих в морето от словосъчетания, кой на кого, какво и защо!
laridii
Потребител

Мнениеот Melly » 09 Май 2009, 10:41

На мен пък ми става тъжно и болно от факта, че питащата ни е колега. :? :? :?

А какво да кажа за гилдията? .... Просто ще замълча. :oops:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Имотни казуси