начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Как да си получа наема

Казуси за недвижими имоти

Как да си получа наема

Мнениеот Anibal » 13 Апр 2009, 19:00

Имам договор за неам с една фирма. Управителката на фирмат не ми плаща наем в течение на 6 месеца. Нормално е да и изпратя предизвестие и да заведа дело,но съм сигурен, че няма да получа наема си ,още повевче , че делото ще продължи месеци.
Зная , че има фирми ,специализирани да изискват суми от некоректни длъжници,срещу % от сумата.
Може ли някой да ми даде съвет дали това е правомерно и е начин да получа дължимата ,съгласно Договора сума от наем.
Anibal
Нов потребител

Re: Как да си получа наема

Мнениеот rts » 14 Апр 2009, 16:55

Ако търсите юриически съвет, Ви е нужен адвокат.
Не е ясно "фирмите", за които пишете адвокатски дружества ли са и с какви методи си служат, така, че съветът ми е с наличните документи да потърсите адвокат за конкретна помощ.
rts
Активен потребител

Мнениеот kolman » 14 Апр 2009, 17:40

Много интересен въпрос.
Ясно формулиран проблем, пределно точно поставен като очакване краен резултат.
Простодушен и ясен изказ.
Човека очаква "...специализираните фирми..." /не знам включва ли вътре и юристи? 8) / да му сАберат наема.
Но той все пак предполага, че май "... специалиризаните услуги..." като имат нещо неправилно, щото вЪ услугите по събиране на заемите включват и .... бой. И ПРОСТОдушкото се съмнява в законосъобразността на този бой. На него му се ще - хем да бият, ама ако може ..... законно.
И пита ПРОСТОдушно - аджеба, ако изпратя някого да набие този който ми дължи пари - това "... противозаконно ли е?..."
:D Фантастика в жанра. :D
Например не очаквах, че ще срещна термина "...изискват..." в този простодушен изказ, а особено вЪ Съвокупност със "... специализирани фирми..., " които май биели. :D :D :D

Дали все пак, някой колега ще отговори?
Надявам се да - за да обасни и на мен и на останалата "...специализирана..." сЪвокупност от юристи като що Го дирим ний?!! :D :twisted: :twisted: :twisted:
kolman
Потребител

Мнениеот miriam » 14 Апр 2009, 17:49

kolman, аз пък не разбирам кое смятате за толкова чак под сурдинка тайнствено и смущаващо табу , че така мислите форума за смутен и неспособен за отговори.
В първи курс, Харвард се учат формите на плащане:
на изток от рая:
1.кеш
2.в брой
3.на ръка
4.и с малко бой

както не веднъж се е случвало тук да споделям съмнения , хората навън не ги интересува какво пише в законите , а обичайно питат кое точно ще даде практическия резултат за тях. На нас юристите /или пък не/ се пада незавидната възможност да се терзаем нещо дали е законно , и доколко ако изобщо... :D
miriam
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 14 Апр 2009, 18:21

Не е правомерно да си събирате вземанията с фирми за специализиран бой.

В крайна сметка има по-евтини начини и по ефективни.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот kolman » 14 Апр 2009, 19:14

miriam написа:kolman, аз пък не разбирам кое смятате за толкова чак под сурдинка тайнствено и смущаващо табу , че така мислите форума за смутен и неспособен за отговори.
В първи курс, Харвард се учат формите на плащане:
на изток от рая:
1.кеш
2.в брой
3.на ръка
4.и с малко бой

както не веднъж се е случвало тук да споделям съмнения , хората навън не ги интересува какво пише в законите , а обичайно питат кое точно ще даде практическия резултат за тях. На нас юристите /или пък не/ се пада незавидната възможност да се терзаем нещо дали е законно , и доколко ако изобщо... :D

Не мисля, че Форума е смутен. Мисля, че е претръпнал /жалко/. Без съпротивителни сили срещу таквиз "специализирани услуги".
А що се отнася до оУбиЙчайното /Право?!?/- съгласен напълно и изцяло.
Търси се справедливост по ... обичайното .... : да счупим глава, мутра, да му го ..... и пр. Трагедия.
Както един ми обясняваше, как си е запазил номер в МЗХ и всичко е точно. А, ако не е точно - ще специализира върху главата на този, който твърди, че му е запазил тоз номер.
И в такваз ми ти обстановка трябва да чакаме или просветление, или поне малко разум в ПРОСТОТията. Дали? Защо?
Не трябва да чакаме. Мачкането на простотията е спасението.
Скоро прочетох отново ВСИЧКИ разкази на Елин Пелин. Убийствено.
Такива сме били преди сто години, такива ще си останем, ако не мачкаме простотията.
kolman
Потребител

Мнениеот belew » 15 Апр 2009, 06:58

Похвално е кolman ,че четеш българските класици,но не е лошо от време на време да прочетеш и някой вестник. Там например може да прочетеш нещо от рода" Топлофикационните дружества наемат фирми за събиране на задълженията от некоректните си клиенти"
Тези дружества са ДЪРЖАВНИ. Те събират задълженията си от задлъжнялите си кленти. Между другото мога да Ви открехна , че част от тях дори са фирми от страни членки на ЕС със седалища в София.
Така ,че въпросът ми е резонен.
Спечелил съм дело срещу некоректен наемател,който ми дължи неплатени наеми.
Мога ли да наема подобна фирма да събере задълженията ми от некоректния наемател.
Нещо по ясно.
Или знаете и пишете или незнаете и ... фантазирате.
belew
Младши потребител

Мнениеот lilli666 » 15 Апр 2009, 10:21

Anibal написа: Зная , че има фирми ,специализирани да изискват суми от некоректни длъжници,срещу % от сумата.
Може ли някой да ми даде съвет дали това е правомерно и е начин да получа дължимата ,съгласно Договора сума от наем.

Аз лично съм чувала, но не зная и не работя с такива бандитски фирми ,ако съществуват такива :wink: Така че не мога да те насоча към такава фирма. :idea: А че е незаконно- незаконно е , убедена съм в това, защото си има там едно ГПК , което сочи кой и как събира дължимите суми :wink: :D :D :D
lilli666
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 15 Апр 2009, 11:42

Регламента на такива "събирачи" на вземания е както на редовите фирми.

По принцип чл. 1 от Търговският закон не забранява подобна дейност.

Но не е възможно да бъде осъществено ефективно събирането на такова вземане, по ред причини:
асиера
1. Неоторизирано влизане в дома или офиса на предполягаемият длъжник.
2. Невъзможност за употреба на огнестрелно оръжие, хладни предмети - ножове, шишове за лед, ютии.
3. Абсолютна незаконност да събираш вземания от длъжник, на базата на устни твои спомени, неподписани от длъжника документи.
4. Няма смисъл да продължаваме.

Например аз съм касиер на входа - неголям вход - 15-16 апартамента. Така стана, че плащах тока миналата година. Без да съм взел бележките от предишни плащания, отново се наредих следващият месец. Касиерката беше неопитна, в момента я обучаваха на софтуера - става въпрос за злощастният пощенски клон на ул. Граф Игнатиев.

След два месеца установих с ужас, че съм платил отново и отново същите сметки. Тоест платил съм един път, платил съм отново същата сметка - поради неопитната касиерка.

Да бъдем вече други, късно е, казах си тогава и навих километрите касови бележки, за да се изравнят или прихванат тези немалки суми - 15,20 и 16,40 лева.

Но за мое удивление получавам след една година писмо от ЕОС МАТРИКС - така и така или платете, или става нещо лошо. понеже съм си суеверен, откакто започнах да минавам през стени, реших, че така и така ще се мре.

Та ето ме и мен сега - пиша на компютъра, имам само две щайги прясно изцедена кръв, очаквам да ме застигне Немезида с чадъра.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Имотни казуси