- Дата и час: 29 Ное 2024, 01:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
какво означава "добросъвестно владеене"
|
|
19 мнения
• Страница 1 от 1
какво означава "добросъвестно владеене"
Какво означава "добросъвестно владеене" и кога едно владение е такова?
Последна промяна city24 на 12 Апр 2009, 15:11, променена общо 1 път
- city24
- Потребител
Re: какво означава "добросъвестно владеене"
ЗС:
Чл.70. (1) Владелецът е добросъвестен, когато владее вещта на правно основание годно да го направи собственик, без да знае, че праводателят му не е собственик или че предписаната от закона форма е била опорочена. Достатъчно е добросъвестността да е съществувала при възникване на правното основание.
(2) Добросъвестността се предполага до доказване на противното.
(3) Когато владението е предадено въз основа на предварителен договор, сключен със собственика на имота, владелецът има правата по чл.71 и 72.
Чл.70. (1) Владелецът е добросъвестен, когато владее вещта на правно основание годно да го направи собственик, без да знае, че праводателят му не е собственик или че предписаната от закона форма е била опорочена. Достатъчно е добросъвестността да е съществувала при възникване на правното основание.
(2) Добросъвестността се предполага до доказване на противното.
(3) Когато владението е предадено въз основа на предварителен договор, сключен със собственика на имота, владелецът има правата по чл.71 и 72.
- Biby
- Потребител
Изглежда ми твърде лесно , за да е истина. Както и да е.
А тогава , ако искам да купя апартамент, за да не плащам данъци, такси и т.н. , какво ми пречи да го придобия с "добросъвестно владеене". Петров каза , че ако някой придобие недвижимо имущество по този начин , той го получава без тежести.
А тогава , ако искам да купя апартамент, за да не плащам данъци, такси и т.н. , какво ми пречи да го придобия с "добросъвестно владеене". Петров каза , че ако някой придобие недвижимо имущество по този начин , той го получава без тежести.
- city24
- Потребител
За мен - не грешите ;] - проходящ , макар и с миши крачки колега. Иначе малкото име на другаря Петров е Валентин ) . За книжката още утре ще я потърся, за което Ви благодаря , че ми я препоръчахте А иначе възможно ли е да стане това - вместо продажба, добросъвестно владеене и всички данъци такси и т.н. са заобиколени
- city24
- Потребител
, веселяк!
Дали защото днес е Цветница
Дали защото днес е Цветница
-
Melly - Старши потребител
Колега, я пак си прочетете цитирания Ви член и си помислете за спестяването на таксите. А иначе, без "Владението", прочетено поне пет пъти, все3ки коментар е излишен.
- sunrise
- Активен потребител
)) Добре де кажете дали е възможно или не , според Вашата практика. На теория би следвало да е възможно.
- city24
- Потребител
Помислете , дори само върху това "На основание , годно да го направи собственик."
- sunrise
- Активен потребител
според мен е ДА . Прав ли съм ?
- city24
- Потребител
Според мен пък е твърдо :"Не".
И ако искате може да поспорим, само че с аргументи, не с гадателство.
И ако искате може да поспорим, само че с аргументи, не с гадателство.
- sunrise
- Активен потребител
Съгласен! )
Мойте аргументи са:
Пр. казус: Човек иска да си продаде апартамента. Намира купувач , само че не иска да плаща данъци. Хвача двете си деца и жена си за свидетели, че "купувача" се е грижил за имота му, плащал му е консувамитви, данъци и т.н.
"Купувачът" си вади обстоятелствена проверка от нотариус, води дело и придобива имота. А "продавача" след това започва да търси начин да си изпере кешовицата ). Слушам Ви вас.
Мойте аргументи са:
Пр. казус: Човек иска да си продаде апартамента. Намира купувач , само че не иска да плаща данъци. Хвача двете си деца и жена си за свидетели, че "купувача" се е грижил за имота му, плащал му е консувамитви, данъци и т.н.
"Купувачът" си вади обстоятелствена проверка от нотариус, води дело и придобива имота. А "продавача" след това започва да търси начин да си изпере кешовицата ). Слушам Ви вас.
- city24
- Потребител
Аз така НЕ бих "купил" имот, за вас не знам.
- Bai_Ganjo
- Потребител
Първо , обстоятелствената проверка не става, като хванеш някой и второ, това не е добросъвестно владение.
- sunrise
- Активен потребител
Аааа, не съм казал ,че това е добросъвестното владеене. Добросъвестното е кога апартамента е продаден с фалшив нотариален акт и собственика не си е потърсил правата 5 години. В пр. казус имах предвид срок от 10 години. Извинявам се ако заглавието на темата ви е подвело. В така описания от мен казус, мисля че няма да има проблем по придобиването на имота.
- city24
- Потребител
Май и вие вече се объркахте
- sunrise
- Активен потребител
Направо ще попитам Петров
- city24
- Потребител
но все си мисля , че измисленият от мен казус е възможен
- city24
- Потребител
Всичко е възможно , но дали е законно.
Има едно :"Предупреден съм за отговорността по чл.313 НК" или "Предупреден съм за отговорността по чл.290 НКV
Има едно :"Предупреден съм за отговорността по чл.313 НК" или "Предупреден съм за отговорността по чл.290 НКV
- sunrise
- Активен потребител
Мациии, нидей тъй! Я съм студент по право. Я не съм бизнесмен!
- city24
- Потребител
19 мнения
• Страница 1 от 1
|
|