начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Данък при доживотно право на ползване

Казуси за недвижими имоти

Данък при доживотно право на ползване

Мнениеот dudka » 06 Апр 2009, 16:29

Когато родителите ни са се развели са направили покупко-продажба на апартамента си за сметка на нас децата им,тоест аз и брат ми сме собственици на апартамента,но понеже тогава сме били непълнолетни, майка ми е записана в нотариалния акт, че има право на ползване до края на живота си.
Тази година вече и двамата с брат ми сме пълнолетни, но от данъчното изпращат уведомление за данък на апартамента само на майка ни.Нали тя не е собственик, а ние сме ,защо тогава ние не получаваме уведомление, че дължим данъци, а само тя ? Да не би данъчните нещо да грешат и после да трябва да внасяме ние данък с брат ми?
Дано да съм успяла да обясня заплетения си въпрос?Надявам се някой да ми отговори.
dudka
Младши потребител

Re: Данък при доживотно право на ползване

Мнениеот REVOLUTION » 06 Апр 2009, 16:35

dudka написа:Когато родителите ни са се развели са направили покупко-продажба на апартамента си за сметка на нас децата им,тоест аз и брат ми сме собственици на апартамента,но понеже тогава сме били непълнолетни, майка ми е записана в нотариалния акт, че има право на ползване до края на живота си.
Тази година вече и двамата с брат ми сме пълнолетни, но от данъчното изпращат уведомление за данък на апартамента само на майка ни.Нали тя не е собственик, а ние сме ,защо тогава ние не получаваме уведомление, че дължим данъци, а само тя ? Да не би данъчните нещо да грешат и после да трябва да внасяме ние данък с брат ми?
Дано да съм успяла да обясня заплетения си въпрос?Надявам се някой да ми отговори.

Нищо не грешат данъчните.Майка Ви си е запазила ограниченото вещно право на ползване , а за вас е останала голата собственост.Това право , ако не е ограничено със срок ще продължи до смъртта на майка ви , освен ако не го е упражнявала 5 години.Майка Ви има право да ползва(вкл. да отдава под наем) имота и т.н. , но и задължение да плаща данъци.
REVOLUTION
Активен потребител

Re: Данък при доживотно право на ползване

Мнениеот veda_iv » 08 Апр 2009, 08:50

При мен пък е обратното.Аз съм ползвател на имота,обаче съобщения за данъци получавам и аз и собственика :o :?:
[i][b]Истината, само истината, но не цялата истина![/b][/i]
http://dragneva.com/
veda_iv
Потребител

Назад към Имотни казуси