Здравейте на всички участници във форума!
Аз съм притежател на 70 дка лозов масив, който е регистриран в Изпълнителната агенция по лозата и виното на мое име. Сега искам да го прехвърля на снаха си с договор под наем или аренда за срок от 10 години.
Въпросите ми са два:
1. Под наем или под аренда? Какви са разликите и кое е по-удачно?
2. Трябва ли и съпругата ми да участва като отдаващо лице или договора може да е само между мен и снахата?
Благодаря ви предварително!
- Дата и час: 01 Дек 2024, 14:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Лозе под наем?
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Лозе под наем?
Уважаеми дами и господа!
Много ви моля, дайте ми отговор, ако не и на двата въпроса, то поне на втория. Живея на село и естествено нямам адвокат под ръка. Искам да знам, като идем в града да сключваме, подписваме и заверяваме договора, трябва ли водя и съпругата си, защото работи и отцъствието й е малко трудно...
Отново благодаря
Много ви моля, дайте ми отговор, ако не и на двата въпроса, то поне на втория. Живея на село и естествено нямам адвокат под ръка. Искам да знам, като идем в града да сключваме, подписваме и заверяваме договора, трябва ли водя и съпругата си, защото работи и отцъствието й е малко трудно...
Отново благодаря
- idemirev
- Нов потребител
Въпреки саркастичния тон, все пак ти благодаря за отговора Съжалявам, че съм пропуснал тази информация. Земите не са купувани, а са ми наследство от дядо ми и баща ми. Не съм вещ, но мисля, че в този случай не са СИО, защото не са придобити по време на брака.
- idemirev
- Нов потребител
Препоръчвам ви да сключите аренден договор. Ако искате договора да бъде за срок по-дълъг от 10 години трябва да имате предвид, че развалянето му може да стане само по съдебен ред. Ако подпишете договор за аренда без определен срок (т.е. безсрочен) той може да бъде прекратен във всеки момент. Важно е да помислите и решите какъв е подходящия за вас срок.
Ако лозята са придобити, чрез възмездна сделка, по време на брака то тогава по е под режима на семейната имуществена общност, което означава че съпругата ви също трябва да вземе участие при подписване на договора за отдаване под аренда.
След подписването на договора ще имате ангажимент да извършите промяна в структурата на лозарското стопанство пред Изпълнителната агенция по лозата и виното т.е. да обявите, че лозарския имот има нов стопанин. Заедно с това снаха ви също трябва да подаде документи, лозарския имот да се впише на нейно име с нов номер на стопанството. Горе долу това е . Успех
Ако лозята са придобити, чрез възмездна сделка, по време на брака то тогава по е под режима на семейната имуществена общност, което означава че съпругата ви също трябва да вземе участие при подписване на договора за отдаване под аренда.
След подписването на договора ще имате ангажимент да извършите промяна в структурата на лозарското стопанство пред Изпълнителната агенция по лозата и виното т.е. да обявите, че лозарския имот има нов стопанин. Заедно с това снаха ви също трябва да подаде документи, лозарския имот да се впише на нейно име с нов номер на стопанството. Горе долу това е . Успех
- ivanta
- Нов потребител
Моля, питащия да вземе под внимание следното- напоследък тук се пише от доста хора, за които нямате гаранция да са юристи.
Рискът си е ваш.
Рискът си е ваш.
- Гост.
- Старши потребител
Тъй като почти не пиша в този форум наистина е редно да се предствя. Имам юридическо образование и се занимавам най вече със земеделско и винарско законодателство. Затова си позволих да добавя отговор по тази тема. С поздрав към всички бдителни колеги.
- ivanta
- Нов потребител
Колега, бихте ли ми обяснили противоречието в първите три изречения от предният ви пост ?
- Гост.
- Старши потребител
Ако откривате противоречие с удоволствие бих искала да го посочите и разбира след това да отстраня своята грешката (предизвикваща противоречие) ако има такава и да се съглася с вас. Благодаря за вниманието с което се отнасяте към публикувани тук отговори. Това наистина подход създаващ среда на доверие и сигурност.
- ivanta
- Нов потребител
ivanta написа:Препоръчвам ви да сключите аренден договор. Ако искате договора да бъде за срок по-дълъг от 10 години трябва да имате предвид, че развалянето му може да стане само по съдебен ред. Ако подпишете договор за аренда без определен срок (т.е. безсрочен) той може да бъде прекратен във всеки момент. Важно е да помислите и решите какъв е подходящия за вас срок.
Ако може и за мен да го разясните, щото нещо не ми се връзва, особено развалянето по съдебен ред. o ps:
- sunrise
- Активен потребител
Здравейте на всички, които сте взели отношение по темата
Както виждам има само едно мнение което е пряко свързано с въпросите които задавам, но останалите успяха да внесът в мен доза съмнение относно истинноста му.
Така: От вчера насам се порових доста и що годе ми се изясни приликата и разликата мужду двата вида договори. Относно изказването на ivanta си мисля, че тя е имала предвид чл.28, ал.2 и чл.29, ал.1 от ЗАЗ. Т.е. съгласно чл. 28, ал. 2 от закона развалянето на договора за аренда, сключен за срок, по дълъг от 10 години или пожизнено, става по съдебен ред. Договорът за аренда, сключен без определен срок, може да бъде прекратен едностранно от всяка от страните с писмено предизвестие, отправено след изтичане на четвъртата година (чл. 29, ал. 1 от ЗАЗ).
До тук добре. Аз искам срока да е до 10 год. или по-малко, примерно 8 г., така че в моя случай може и да е под наем. Мисля, че така ще избегна задължителното за арендата нотариално вписване или греша?
Както и да е. Този въпрос определено ще съгласувам с адвоката към който ще се обърна за изготвянето на съответния договор, но втория въпрос повече ме интересува. Трябва ли да водя съпругата си с мен? Земята е наследствен имот, не е придобит по време на брака
Благодаря! Хубав и спорен ден!
Както виждам има само едно мнение което е пряко свързано с въпросите които задавам, но останалите успяха да внесът в мен доза съмнение относно истинноста му.
Така: От вчера насам се порових доста и що годе ми се изясни приликата и разликата мужду двата вида договори. Относно изказването на ivanta си мисля, че тя е имала предвид чл.28, ал.2 и чл.29, ал.1 от ЗАЗ. Т.е. съгласно чл. 28, ал. 2 от закона развалянето на договора за аренда, сключен за срок, по дълъг от 10 години или пожизнено, става по съдебен ред. Договорът за аренда, сключен без определен срок, може да бъде прекратен едностранно от всяка от страните с писмено предизвестие, отправено след изтичане на четвъртата година (чл. 29, ал. 1 от ЗАЗ).
До тук добре. Аз искам срока да е до 10 год. или по-малко, примерно 8 г., така че в моя случай може и да е под наем. Мисля, че така ще избегна задължителното за арендата нотариално вписване или греша?
Както и да е. Този въпрос определено ще съгласувам с адвоката към който ще се обърна за изготвянето на съответния договор, но втория въпрос повече ме интересува. Трябва ли да водя съпругата си с мен? Земята е наследствен имот, не е придобит по време на брака
Благодаря! Хубав и спорен ден!
- idemirev
- Нов потребител
Хубаво е, че сте се поинтересували, но погледнете чл.4 от ЗАЗ.
Моето, и на останалите колеги, пък и съдебната практика, сочи че за по-малък срок е договор за наем.
Ерго- 8г. договор за наем... не знам, не знам
Пък договор за наем със срок по-голям от година се вписва... та отново не знам, не знам...
Всъщност- знам. Но така или иначе имате насрочена среща с колега- на място ще изгладите нещата и ще е ясно, какво искате, каква цел се преследва.
Включването ми по темата не бе заради вашето питане, а защото съм "бдителна"
А противоречие има в първите три изречения на колегата.
Пък форума, уважаеми е, не само за да се отговоря на въпроси, а и за дискусия между колеги.
Но е похвално, че имате насрочена среща с адвокат или който там. Съпругата ви е излишна в цялата тази процедура! Няма спор в това отношение.
Успех!
Моето, и на останалите колеги, пък и съдебната практика, сочи че за по-малък срок е договор за наем.
Ерго- 8г. договор за наем... не знам, не знам
Пък договор за наем със срок по-голям от година се вписва... та отново не знам, не знам...
Всъщност- знам. Но така или иначе имате насрочена среща с колега- на място ще изгладите нещата и ще е ясно, какво искате, каква цел се преследва.
Включването ми по темата не бе заради вашето питане, а защото съм "бдителна"
А противоречие има в първите три изречения на колегата.
Пък форума, уважаеми е, не само за да се отговоря на въпроси, а и за дискусия между колеги.
Но е похвално, че имате насрочена среща с адвокат или който там. Съпругата ви е излишна в цялата тази процедура! Няма спор в това отношение.
Успех!
- Гост.
- Старши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|