начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Завещание

Казуси за недвижими имоти

Завещание

Мнениеот yosifov » 09 Мар 2009, 00:39

Ще бъда много благодарен ако ми разясните следния казус:
Жена прави саморъчно завещание за цялото си имущество на името на човека, с който живее на съпружески начала. Същевременно родителите й са живи, т.е. реално тя все още не притежава собственост. Жената умира преди родителите си. След години умират и те. Няма други преки наследници - братя, сестри и т.н. Ако е била жива е щяла да бъде единствен наследник.

Въпросът ми е: има ли някаква правна стойност направеното завещание и може ли мъжът да се ползва с правото на наследник на имуществото?
А също така има ли значение фактът, че завещанието не е обявено години след смъртта й?
yosifov
Нов потребител

Re: Завещание

Мнениеот ceko1969 » 09 Мар 2009, 02:00

Цитат от ЗН
"Чл. 19. (1) Заветът на една определена вещ е недействителен, ако завещателят не е собственик на тази вещ при откриване на наследството"
Това че човекът живее с жената на "съпружески начала" не го прави наследник
ceko1969
Младши потребител

Мнениеот donna » 09 Мар 2009, 07:59

Тази жена докато е била жива имала ли е някво нейно лично имущество?
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 09 Мар 2009, 08:03

Този неин приятел нищо не получава от родителите на жената ,но ако е имала лично нейно имущество тогава е друго .

Съжелявам ,че се повтарям ,но тук така и не се научих как да редактирам мнеията си ,а и едва ли бих се захванала да се занимавам със скапаното оформление на тоя форум.
donna
Старши потребител

Мнениеот yosifov » 09 Мар 2009, 12:45

"Чл. 19.(2) Действителен е заветът на определено количество от родово определени вещи, макар в имуществото на завещателя да не е имало такива вещи при откриване на наследството."

А как се тълкува по-горния цитат? В смисъл на делът, който се полага по наследство или ...?
yosifov
Нов потребител

Мнениеот donna » 09 Мар 2009, 16:05

Ех ти май не може да разбереш ,че ако приятелкаат ти е притежавала някво имущество към датат на смъртта си по силата на завещанието си го получил , но не получаваш нищо от имуществото на родителите и ,които са починали след нея НЕ Е ВЪЗМООЖНО!Алчност човешка ...
donna
Старши потребител

Мнениеот mariq_petrova » 09 Мар 2009, 21:30

Някой може ли да ми даде съвет за това мога ли да разбера как и какав е реда да узная дали майка ми е направила завещание?Тя е жива,но имам опасения,че сестра ми я е накарала да направи въпросното завещание единствено в нейна полза.Има ли някаква хипотеза да оспоря завещанието?
mariq_petrova
Нов потребител

Мнениеот Melly » 09 Мар 2009, 21:33

Да, но чак когато придобиете качеството наследник :evil:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот mariq_petrova » 09 Мар 2009, 21:38

А има ли възможност по някакав начин да разбера в скоро време дали тя е направила тайно завещание?
mariq_petrova
Нов потребител

Мнениеот Melly » 09 Мар 2009, 21:44

mariq_petrova написа:А има ли възможност по някакав начин да разбера в скоро време дали тя е направила тайно завещание?

На Ваше място бих се засрамила :twisted:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ceko1969 » 10 Мар 2009, 02:02

mariq_petrova написа:А има ли възможност по някакав начин да разбера в скоро време дали тя е направила тайно завещание?

Не се притеснявайте толкова, ако майка ви е прехвърлила всичко на сестра Ви безвъзмездно, Вие имате "запазена част" от всчико и тя са си е Ваша и никой не може да Ви я отнеме, лошо е ако майка Ви прехвърли по възмезден начин на сестра Ви всичко което има, тогава Вие няма да получите нищо за съжаление. Проверете тази възможност веднага
ceko1969
Младши потребител

Назад към Имотни казуси