Честит национален празник на всички българи-юристи...
Кога едно завещание влиза в сила(кой нормативен документ третира процедурата срокове и т.н...?)След като бъде регистрирано(вписано) в Нотариата,изисква ли се от заветника да мине през съда за неговато подтвърждаване и влизане в сила...?Веднага ли след неговото вписване,заветника може да поиска прехвърляне на собствеността според завещанието ?
Има ли някакъв "карантинен"период,изчакване за потенциално оспорване от заинтересовани лица(наследници).... ЗН и ГПК не дават нужната яснота по проблема....
- Дата и час: 01 Дек 2024, 14:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
...Пак за завещанията....!?
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ...Пак за завещанията....!?
Наследството се открива със смъртта на наследодателя. Ерго и завещението произвежда своето действие едва тогава.
Ако е нотариално нищо не се прави - с НА и акта за смърт, този в полза на когото е нотариалното завещание може вече да се разпорежда със завещаното имущество.
Ако е саморъчно, там според зависи - или при нотариуса, или при съдията по вписванията за да бъде обявено. Обявяването не е елемент от фактическия състав на саморъчното завещание. След обявяването обаче то трябва да се впише, за разлика от нотариалното - то вече си е било вписано.
И в двата случая обаче наследниците по закон могат да решат да търсят запазена част или дори да искат да бъде обявено завещанието за нищожно.
Това е най-накратко.
Конкретен казус ли имате?
П.П. И при наследяване по завещание се плащат разни такси - местни, държавни, на нотариуса и/или на съдията по вписванията. Упс не на съдията по вписванията, а по сметка на АВ и РС
Ако е нотариално нищо не се прави - с НА и акта за смърт, този в полза на когото е нотариалното завещание може вече да се разпорежда със завещаното имущество.
Ако е саморъчно, там според зависи - или при нотариуса, или при съдията по вписванията за да бъде обявено. Обявяването не е елемент от фактическия състав на саморъчното завещание. След обявяването обаче то трябва да се впише, за разлика от нотариалното - то вече си е било вписано.
И в двата случая обаче наследниците по закон могат да решат да търсят запазена част или дори да искат да бъде обявено завещанието за нищожно.
Това е най-накратко.
Конкретен казус ли имате?
П.П. И при наследяване по завещание се плащат разни такси - местни, държавни, на нотариуса и/или на съдията по вписванията. Упс не на съдията по вписванията, а по сметка на АВ и РС
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
Колега Каранедев, в кои случаи при вписване на обявено завещание се внася такса в полза на РС, не се сещам?
- moni_d
- Потребител
Таксата за обявяване на завещание, съхранявано в СВ се плаща по сметка на РС.
- n_ikito
- Активен потребител
Колега moni_d, къде видяхте да съм написал, че таксата за вписване се внася по сметка на РС?
n_ikito ви е отговорил коя такса се внася по сметка на РС. Аз съм на мнение, че и таксата за първи препис трябва да се внесе по сметка на РС - аргумент тази такса не съществува в тарифата на АВ.
n_ikito ви е отговорил коя такса се внася по сметка на РС. Аз съм на мнение, че и таксата за първи препис трябва да се внесе по сметка на РС - аргумент тази такса не съществува в тарифата на АВ.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
Извинявайте колега Каранедев, не съм прочела добре написаното от Вас.
- moni_d
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|