начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ОТКАЗ ОТ ПРАВО НА ПОЛЗВАНЕ

Казуси за недвижими имоти

ОТКАЗ ОТ ПРАВО НА ПОЛЗВАНЕ

Мнениеот КОЛЕГА » 06 Яну 2005, 11:39

Моля за помощ, досега не съм правил, а ми се налага какви са документите?
КОЛЕГА

Re: ОТКАЗ ОТ ПРАВО НА ПОЛЗВАНЕ

Мнениеот evgo » 06 Яну 2005, 12:00

Един единствен документ, носещ заглавие Декларация за отказ от право на ползване.
Отказ от правото на ползване правят носителите му.
Описва се от какво се отказват да ползват /пресъздава се текста по нотариалния акт обикновено/.
Посочва се с кой документ е учредено това право, както и кой е собственик на имота.
Подлежи на нотариална заверка на подписите и вписване в съответната СВ.
evgo

Мнениеот КОЛЕГА » 06 Яну 2005, 13:33

благодаря много!!!
КОЛЕГА

Мнениеот p_dyan » 01 Фев 2009, 22:55

EVGO, моля да дадеш примерна "декларация за отказ от право на ползване на имот" (като текст). Ако имаш някъде, дай линк към такъв сканиран да речем в сайт за снимки например.
p_dyan
Потребител

Мнениеот jjf » 11 Авг 2010, 11:31

Здравейте! Въпросът е следният: собственикът на апартамент, придобит срещу гледане и издръжка иска да го продаде. За целта обаче трябва и съгласието на прехвърлителя по договора за гледане и издръжка, защото той си е запазил правото на ползване. Това е ясно. Тъй като лицето, което има право на ползване не е в България и няма как лично да изрази отказ пред нотариус възможно ли е да се изпрати такава нотариално заверена декларация, легализирана по съответния ред, т.е. може ли при запазено право на ползване в хипотезата на д-р за гледане и издръжка лицето да се откаже от това право без да се явява лично пред нотариуса изповядващ сделката по продажбата? Питам, защото от агенцията за недвижими имоти твърдят, че нотариусите искали лично да присъства лицето, което има право на ползване.
jjf
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 11 Авг 2010, 12:20

А в агенцията значи, а каквоп казва на тази вевлика глупост адвоката? Отказът подлежи на вписване , а не на рецитиране пред нотариус.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 11 Авг 2010, 15:43

От колко години ползвателят по ДГИ не е в страната?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот KIBRIT » 20 Ное 2010, 17:58

Трябва ли при отказ от право на ползване,да бъдат платени данъците към общината/сгради и смет/преди това от ползвателя ?
KIBRIT
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 20 Ное 2010, 18:54

Не ми е известно да има такова задължение.
Декларацията за отказ от ВПП се депозира в АВ след което се вписва в съответните регистри - чл. 100 ЗС, чл. 6, ал.3 вр. чл. 4 ПВ ( скица), и удостоверение за данъчна оценка.
Последното възможно да е проблем, така щото в нЕкои общини приеха, че няма да издават исканите удостоверения ако не е заплатен данъка...
Но! Нито нотариуса може да откаже удостоверяване на отказ, нито СВ има такива правомощия- да отказва вписване, ако не е заплатен изцяло дължимият данък.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот KIBRIT » 21 Ное 2010, 00:15

Благодаря за отговора !
Другата седмица ще се сблъскам с това и ще пиша !
Поздрави !
KIBRIT
Младши потребител

Мнениеот ivan2 » 28 Юли 2011, 11:55

не знам защо, обаче нЕкои дами и господа мноооого обичат да се правят на велики в този форум. Който пита, значи не знае и има проблем. Веднага ще се намери някой да се възползва от тази слабост на питащия, и да се самоизтъкне. Ами много ясно че от агенцията ще искат ползвателя да се яви лично пред нотариуса. Я ми обяснете как ще стане иначе? Не че не знам - проблема е, че личното явяване не може да бъде преодоляно със заверка на тази декларация по местожителство на лицето от някой селски кмет да речем, ЗАЩОТО СЪЩАТА ПОДЛЕЖИ НА ВПИСВАНЕ. Е, остава варианта с упълномощаването. Така ли е? Така е..., както се казва.
ivan2
Потребител

Назад към Имотни казуси