начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Моля за съвет

Казуси за недвижими имоти

Моля за съвет

Мнениеот belew » 29 Яну 2009, 18:12

Отдал съм на фирма помещение под наем с договор. Договорът не е заверен от нотариуса, но има подписа на управителя и печатът на фирмата.
Не само ,че не плащат наемът в срок, съгласно договора,но нищо не плащат и ме лъжат.
Ще заведа дело срещу тях и ще поискам да напуснат помещението. Това ще го направя естенствено чрез адвокат. Една от наемодателките/ моя роднина/ ме уверява ,че нищо не мога да направя, защото договорът не е заверен нотариално и ми предлага да отправиме Нотариална покана.
Въпросът или въпросите са ми следните:
Какво действие може да предизвиква Наториалната покана и
има ли значение че Договорът с фирмата не е заверен нотариално? И..
какво значи бързо производство или процедура.
Благодаря предварително на всички, които ще ми отговорят.
/ Вашите отговори ще ми помогнат да оборя или да се съглася с мотивите на роднината ми/
belew
Младши потребител

Re: Моля за съвет

Мнениеот law_master » 30 Яну 2009, 00:03

Нотариалната заверка на датата служи за противопоставимост на договора за наем на следващ наемател, а евентуално и ако е вписан - на последващ преобретател. А нотариалната покана има доказателсвено действие - че сте поканили наемателя да напусне като преди това сте му дали изсквания от закона 30 дн. срок, ako договорът за наем е без срок. Ако е със срок, с нот. покана, трябва да поканите длъжника да изпълни задължението, или в противен случай да считате договора за развален.

За бързите производства не мога да отговоря, че съм в 4-ти курс и не съм минал ГПК :roll:
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот adesilo » 30 Яну 2009, 09:05

цитирам закона :
Приложно поле
Чл. 310. По реда на тази глава се разглеждат искове:

1. за трудово възнаграждение, за признаване на уволнението за незаконно и неговата отмяна, за възстановяване на предишната работа, за обезщетение за времето, през което работникът е останал без работа поради уволнението, и за поправка на основанието за уволнение, вписано в трудовата книжка или в други документи;
2. за опразване на наети и заети за послужване помещения;
3. за установяване и преустановяване на нарушение на права по Закона за авторското право и сродните му права , Закона за патентите и регистрацията на полезните модели , Закона за марките и географските означения , Закона за промишления дизайн , Закона за топологията на интегралните схеми и Закона за закрила на новите сортове растения и породи животни ;

4. за установяване и преустановяване на нарушение на права по Закона за защита на потребителите ;

5. други искове, чието разглеждане в бързо производство е уредено в закон.

Проверка на исковата молба
Чл. 311. (1) В деня на постъпване на исковата молба съдът извършва проверка за нейната редовност и за допустимостта на иска.

(2) Съдът дава указания на ищеца да допълни, конкретизира твърденията си и да отстрани противоречията в тях, когато са неясни, непълни или неточни.

Подготовка на делото в закрито заседание
Чл. 312. (1) В деня на постъпване на отговора на ответника или на изтичане на срока за това съдът в закрито заседание:

1. насрочва делото за дата не по-късно от три седмици;

2. изготвя писмен доклад по делото;
3. приканва страните към спогодба и им разяснява преимуществата на различните способи за доброволно уреждане на спора;
4. произнася се по доказателствените искания, като допуска доказателствата, които са относими, допустими и необходими;
5. определя размер и срок за внасянето на разноски за събиране на доказателства.
(2) Съдът връчва на страните препис от разпореждането, а на ищеца - и от писмения отговор и доказателствата към него, като им указва в едноседмичен срок да вземат становище във връзка с дадените указания и доклада по делото и да предприемат съответните процесуални действия, както и за последиците от неизпълнение на указанията.
(3) По направените своевременно искания във връзка с указанията и доклада по делото съдът се произнася в деня на постъпването им. Разпореждането по направените искания се съобщава на страните.

Последици от неизпълнение на указанията
Чл. 313. Когато в установения срок страните не изпълнят указанията на съда, те губят възможността да направят това по-късно, освен ако пропускът се дължи на особени непредвидени обстоятелства.
Съединяване на искове
Чл. 314. (1) Ищецът може със становището си по доклада на съда, а ответникът с писмения отговор, да поиска съдът да се произнесе с решението си относно съществуването или несъществуването на едно оспорено правоотношение, от което зависи изцяло или отчасти изходът на делото.
(2) По реда на това производство не може да се предявяват насрещни искове, да се привличат трети лица и да се предявяват искове срещу тях.
(3) По искове за опразване на наети и заети за послужване помещения не се допускат възражения за собственост и за извършени подобрения в имота.

Разглеждане на делото
Чл. 315. (1) В заседанието за разглеждане на делото съдът отново приканва страните към спогодба и ако такава не се постигне, събира представените доказателства и изслушва устните състезания.
(2) В същото заседание съдът посочва деня, в който ще обяви решението си, от който ден тече срокът за обжалването му.

Срок за постановяване на съдебното решение
Чл. 316. Съдът обявява решението си с мотивите в двуседмичен срок след заседанието, в което е приключило разглеждането на делото.
Приложимост на правилата пред въззивния съд
Чл. 317. Правилата на тази глава се прилагат съответно и за производството пред въззивния съд.
adesilo
Нов потребител

Мнениеот belew » 30 Яну 2009, 09:27

Благодаря за получените отговори.
Точно казано, съвет ще получа само адвокат и едва ли тук е мястото да го искам. Спорът между нас беше дали да заведем искова молба за трайно нарушение условията на Договора по съдебен ред както мисля аз или чрез Наториална покана,т.е каква е действието или силата на Наториалната покана или смисъла й, както и значението на разликата межди нотариално заверен и писмен Договор без заверка.
Отново Ви благодаря.
belew
Младши потребител

Мнениеот belew » 31 Яну 2009, 20:35

Разбира се, че темата не е приключила за мен. Отлично съвет и помощ от адвокат.Бихте ли ми препорчали адвокат,който е специализиран в подобни казуси. Надявам се, че подобна помощ от Ваша страна , все още не е забранена.
Благодаря.
belew
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 01 Фев 2009, 13:56

Не е необходимо да правите нотариална покана, но в повечето случаи се прави за допълнително доказателство.
Имайте предвид, че имате няколко възможности - да искате реално изпълнение, тоест плащане на наем, да искате разваляне на договора, като искате освобождаване, да искате плащане на обезщетение със законна лихва за месеците, в които ползват имота.
Трябва да направите иск или за незабавно изпълнение, ако има такава възможност или да въврите по общия ред за опразване.
Имайте предвид, че едно такова дело върви доста бавно - например за опразване на помещения има някакво бързо производство, но може да се проточи и до две години на първа инстанция.
Но пък Ви дължат висок процент лихвено обезщетение - повече отколкото щяхте да получите в банката, ако там си държите парите.
Няма значение кой колега ще се занимава с делото Ви, предвид липсата на много сложни процедури.
Просто от другата страна на фирмата нямат какво да възразят.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Имотни казуси