начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

договор за наем

Казуси за недвижими имоти

договор за наем

Мнениеот ivalina » 03 Дек 2008, 11:04

Здравейте колеги! Имам малък казус с който не мога да се справя сама, ако можете помогнете.
Отдадено помещение под наем, наемателите ще декларират сключения договор за наем, като разход на фирмата.Наемодателя може ли да не декларира приходите си от договора??? Има ли значение дали договора ще е с нотариална заверка на подписите в случая??? Има ли вероятност наемодателя да бъде хванат че не е декларирал и как??? Много не съм наясно със закона за данъчното облагане :oops: .Моля помогнете! Благодаря предварително!
ivalina
Младши потребител

Re: договор за наем

Мнениеот dishel » 03 Дек 2008, 11:32

И такива въпроси задава дипломиран юрист ? :oops:
dishel
Нов потребител

Мнениеот ivalina » 03 Дек 2008, 11:38

Колега , ако сте такъв вие не сте за този форум с тези мнения които давате. Няма нито един компетентен засрамете се вие.Може това да не ми е силната страна, но със сигурност един добър юрист няма как да знае всичко. За сметка на вас явно вие нищо незнаете. Ще помоля всички които са със злобните коментари тук да не пишат. Този форум е за взаимопомощ, а не за зазяждане.
ivalina
Младши потребител

Мнениеот dishel » 03 Дек 2008, 11:41

:D :D :D :D :D :D
dishel
Нов потребител

Мнениеот ivalina » 03 Дек 2008, 12:05

В този форум дали има още юристи :shock: или са останали само студенти. Разгледах последните мнения на форумците тук и мале мале, то тук таме компетентен отговор. Останали са само дона и декан май. Други колеги невидя поне. :?
ivalina
Младши потребител

Мнениеот narina » 03 Дек 2008, 12:07

наемателите ще декларират сключения договор за наем, като разход на фирмата.1.Наемодателя може ли да не декларира приходите си от договора??? 2.Има ли значение дали договора ще е с нотариална заверка на подписите в случая??? 3.Има ли вероятност наемодателя да бъде хванат че не е декларирал и как???

Казахте, че сте юрист....
За да не ме обвинят, че "плямпам" повече от необходимото, ето Ви отговори, които ще Ви свършат работа:
1. Може, стига да предпочете да пренебрегне закона...
2. А има ли законово изискване да е с такава ?!?
3. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: на това просто не ми се отговаря....
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот ivalina » 03 Дек 2008, 12:26

нарина благодаря за отговора. Няма законово изискване дог. за наем да бъде с нот. заверка в никакъв случай. Мен ме касае по- скоро как би могъл компетентния орган да санкционира наемодателя че е прикрил доходи. /освен ако някой не му подшушне/. Правят ли се проверки на физически лица ей така дали не са прикрили нещо /аз мисля че не/. Или относно въпроса който ме интерисува, отговора е НЕ, освен ако някой не информира компетентния орган че наемодателя прикрива доходи. Така мисля аз. Но дали съм права очаквах да разбера от някой по- компетентен колега в тази област. Ако знаете колежке кажете. Ако не здраве да е
ivalina
Младши потребител

Мнениеот narina » 03 Дек 2008, 12:30

Опс.... едно мнение ме е изпреварило!
:oops: И аз съм студент - ivalina, не ми вярвайте много....
що не си мълчах! :|
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот ivalina » 03 Дек 2008, 12:36

поне си признаваш :)
ivalina
Младши потребител

Мнениеот portokal » 03 Дек 2008, 12:46

Отдадено помещение под наем, наемателите ще декларират сключения договор за наем, като разход на фирмата.Наемодателя може ли да не декларира приходите си от договора???
Може, ама на собствен риск.
Има ли значение дали договора ще е с нотариална заверка на подписите в случая???
За по-горния въпрос няма значение.
Има ли вероятност наемодателя да бъде хванат че не е декларирал и как???
Има вероятност, разбира се. Като засекат (не)декларираното от него с декларираното от другата страна. А не са изключени и други най-разнообразни начини на проверка.

Сега изпрати sms на някой от посочените в горното правоъгълниче телефони.

P.S. То па нямало (вече?) правоъгълниче. Нищо, де, можеш да изпратиш на 1117 или на 17777.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ivalina » 03 Дек 2008, 12:54

а портокал и ти си още тук :) може би не се изразявам точно. Мисълта ми беше ако някой не подшушне защо да правят проверка на физическо лице. Наемодателите като го декларират като разход, компетентния орган прави проверка дали наемодателя ги е декларирал тези приходи ли???????Сигурна съм че ми е много тъп въпроса но не съм наясно с тези неща. Може би счетоводителите са по- запознати със този закон от нас, или поне от мен :( :? :?
ivalina
Младши потребител

Мнениеот narina » 03 Дек 2008, 12:56

... неслучайно "пейстнах" и фразата: "наемателите ще декларират.... като разход на фирмата..."
- това беше отговорът на третия въпрос...
данъчна ревизия на физически лица в последно време е честа практика - по ред причини... :mrgreen:
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот portokal » 03 Дек 2008, 12:57

Счетоводителите можеш да ги питаш за вероятността това да стане на адрес http://odit.info. Там още си нямат Лют, а нашият е стряскал дори някои от тях. ;-) 8) Според мен обаче има реална опасност и от произволни проверки.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ivalina » 03 Дек 2008, 13:09

Благодаря портокал :) скоро не бях влизала във форума, нямам време а и за известно време не практикувам,вече доста съм поизостанала с нещата :oops: . Тук е станало форум за студенти а не за юристи. Жалко! Лек ден ти желая благодаря ти
ivalina
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Дек 2008, 11:32

Ако не търсите специално някакъв ефект от договора за наем - в смисъл да бъде използван като доказателство пред трети лица или да бъде отчитан като разход на фирма - няма риск да не се декларира.
Иначе - миналия месец бях при полицай на свидетелски разпит и във връзка с жилищни проблематики, полицаят в прав текст ми каза, че ако имам претенции да съм отдавал под наем (тоест клиентът ми) то попадам под репресия за данъчно укриване - или с две думи ще ми търсят отговорност за укриване на данъци. Това във връзка със спор за нарушено владение и самоуправство, при който твърдяхме че сме отдавали под наем имота, до момента в който със сила сме изгонени.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Имотни казуси