- Дата и час: 25 Ное 2024, 09:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Кръжок по нотариални действия с недвижими имоти
|
|
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Кръжок по нотариални действия с недвижими имоти
С оглед огромния интерес който предизвиква темата "Кръжок по регистриране на фирми", приканвам всички аматьори имащи познания по нотариални деиствия с недвижими имоти да се включат в "кръжока".
Тема №1 "Необходими документи и процедури за съставяне на договор за добровлна делба на земеделски земи при отсъствието на един о тнаследниците".
Мнението на професионалистите не е препоръчително.
Тема №1 "Необходими документи и процедури за съставяне на договор за добровлна делба на земеделски земи при отсъствието на един о тнаследниците".
- ceko1969
- Младши потребител
Re: Кръжок по нотариални действия с недвижими имоти
от ceko1969 на 30 Ное 2008 01:03 am
С оглед огромния интерес който предизвиква темата "Кръжок по регистриране на фирми", приканвам всички аматьори имащи познания по нотариални деиствия с недвижими имоти да се включат в "кръжока".
Цеко, имам нужда да ми кажеш, като как да прескоча и нотариуса,/ че и неговите такси- ми то на какво прилича това- отиваш за 5 минути и ти съдира кожата?!?!/ в тази далаверка и те признавам за най- добрия!
Ако ме открехнеш на това- аз ще ти дам цялата процедура- стъпка по стъпка.
п.п. Искрено ви се възхищавам. До датата на съдебното дело, възхищението ми имате, а после - само един човек ще ви помага, но молете се да не е аматьор.
Успех ви пожелавам!
- Гост.
- Старши потребител
Поли целта не е да избегнеш нотариуса с неговите такси определени от ЗННД, а някои ваши "колеги" за които "удостоверявания материален интерес" се определя от външния вид на клиента и не рядко е увеличен n пъти от реалния.
Как ти се струва изготвяне на дог. за доб. делба с УМИ- 5 000лв. - 500лв.плюс нотариалните и др.такси? Предполагам знаеш колко време и труд отнема подобна процедура, та дори и да са 10 съделители, които делят 10 имота. За мен си е чисто "дране" на живо !1!
п.п. А може би не само за мен?
Как ти се струва изготвяне на дог. за доб. делба с УМИ- 5 000лв. - 500лв.плюс нотариалните и др.такси? Предполагам знаеш колко време и труд отнема подобна процедура, та дори и да са 10 съделители, които делят 10 имота. За мен си е чисто "дране" на живо !1!
п.п. А може би не само за мен?
- ceko1969
- Младши потребител
Имах един колега-студент, който ме пита веднъж "Абе трябва да изготвя нотариален акт за учредяване право на строеж на едни мои роднини в полза на една строителна фирма...какви документи са нужни?"
Пратих го да се консултира с нотариуса, който ще му изготви нот. акт.
А по принцип саркастичният тон на някои теми във форума не ми допада, но...това е положението
Пратих го да се консултира с нотариуса, който ще му изготви нот. акт.
А по принцип саркастичният тон на някои теми във форума не ми допада, но...това е положението
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Кофти е когато няма действащ нотариус в района в който се намира имота, а сделката се изповяда пред Съдия по вписванията. Тогава няма мърдане.
- ceko1969
- Младши потребител
Калахан, отказвам /за пореден път/ да се конфронтирам по какъвто и да е повод с теб! Въпреки силно усмихнатият ти пост...но когато ги насочваш към нотари, защо не споменеш поне, че и те ги таксуват, за това да изготвят ДДД и съпровождащите я декларации, освен сумите по изповядване на сделката?
Цеко, нямам против да имате знания, в днешно време е дори препоръчително.
Напротив, уважавам ентусиазмът Ви, но ми се струва мъъничко рисков експеримента. Нищо повече...
Принципно ви е нужно, ще пренебрегна изискването ви в първия пост да замълча!, документът, обективиращ право на собственост на праводателя/наследодател/, удостоверение за наследници, скици за имота, удостоверение за данъчна оценка, декларациите- това е.
Това при положение, че няма усложнения по имотите..., в противен случай- скица проект за делба...и документацията към нея. Ама е нужен геодезист, пък той взима / след изменението в тяхната Наредба/ по 40-50лв за точка... мани не е работа. Сега ми виси една такава ДД- един имот ще се дели на две- платиха хората 230лв. само за проекта за делба...
А за особата, която липсва- има си нюанси и за липсата...
Но ти се радвам и успех.
п.п. 200лв. за едно зъбе е много, ама чува ли ме някой...
Цеко, нямам против да имате знания, в днешно време е дори препоръчително.
Напротив, уважавам ентусиазмът Ви, но ми се струва мъъничко рисков експеримента. Нищо повече...
Принципно ви е нужно, ще пренебрегна изискването ви в първия пост да замълча!, документът, обективиращ право на собственост на праводателя/наследодател/, удостоверение за наследници, скици за имота, удостоверение за данъчна оценка, декларациите- това е.
Това при положение, че няма усложнения по имотите..., в противен случай- скица проект за делба...и документацията към нея. Ама е нужен геодезист, пък той взима / след изменението в тяхната Наредба/ по 40-50лв за точка... мани не е работа. Сега ми виси една такава ДД- един имот ще се дели на две- платиха хората 230лв. само за проекта за делба...
А за особата, която липсва- има си нюанси и за липсата...
Но ти се радвам и успех.
п.п. 200лв. за едно зъбе е много, ама чува ли ме някой...
- Гост.
- Старши потребител
Поли благодаря за пожеланията, слава богу не ми предстоят никакви делби, просто темата ми се стори интересна и за това я пуснах. Сумата от 500лв. хонорар посочена в предния ми пост трябваше да бъде платена "само" за написването на договора, другите разходи не влизат в тази сметка.
А 200лв. за зъб найстина са доста, (би трявало да е златен) дано да не е боляло много.
А 200лв. за зъб найстина са доста, (би трявало да е златен) дано да не е боляло много.
- ceko1969
- Младши потребител
poli_g написа:но когато ги насочваш към нотари, защо не споменеш поне, че и те ги таксуват, за това да изготвят ДДД и съпровождащите я декларации, освен сумите по изповядване на сделката?
Ами то някои адвокати вземат повече от нотариусите
Най-удачно е нотариусът, който ще изповядва сделката, да каже какво точно му трябва...иначе може да се случи така човекът да плати двойно - веднъж за нотариус и втори път за адвокат.
- kalahan2008
- Активен потребител
Добре Калахан, навсякъде ги има... но не е правило.
А дали адвокатът не знае какво точна се иска, като документация?
С тези, които работя- знам им изискванията, не че са по различни от нормата де...
п.п. Изобщо за какво спорим? - ако ли е спор това.
Аз напускам темата- не е предназначена за юрист.
А дали адвокатът не знае какво точна се иска, като документация?
С тези, които работя- знам им изискванията, не че са по различни от нормата де...
п.п. Изобщо за какво спорим? - ако ли е спор това.
Аз напускам темата- не е предназначена за юрист.
- Гост.
- Старши потребител
Нотариусът също знае... И тъй като всеки нотариус си има свои изисквания и разбирания...нали се сещаш...
- kalahan2008
- Активен потребител
don_juan написа:от kalahan2008 на 30 Ное 2008 05:23 pm
...иначе може да се случи така човекът да плати двойно - веднъж за нотариус и втори път за адвокат.
..........................................................................
А Вие , колега, с колко такива случаи сте се " срещали " ?
С много, с много-о-о-о. И това дразни хората. Които утре, ще са клиенти - на мен на Вас, на някой друг от участващите във форума.
- kolman
- Потребител
Въпрос за домашно: Ще изповяда ли нотариуса сделка при положение, че в едно от пълномощните упълномощителя не е написал собственоръчно трите си имена под подписа си.
Пълномощното е заверено февруари 2008г. от кметски наместник и е безсрочно.
- ceko1969
- Младши потребител
ceko1969 написа:Въпрос за домашно: Ще изповяда ли нотариуса сделка при положение, че в едно от пълномощните упълномощителя не е написал собственоръчно трите си имена под подписа си.
"Чие домашно е това? Твое, мое чие е то? Такъв въпрос, може да се шибне на някой начинаещ. Подценяваш участниците във форума, Защо??
- kolman
- Потребител
Не подценявам никой! Прочети внимателно първия ми пост! Мисля че все пак има връзка с предишните мненияпо темата. Ако все пак желаеш отговори, предварително ти благодаря без да те подценявам.
- ceko1969
- Младши потребител
ceko1969 написа:Въпрос за домашно: Ще изповяда ли нотариуса сделка при положение, че в едно от пълномощните упълномощителя не е написал собственоръчно трите си имена под подписа си.
Ако искам, ще го изповяда.
Това достатъчно ли е?
- kolman
- Потребител
Преглед на тема: Кръжок по нотариални действия с недвижими имоти
Цитат kolman Re: Кръжок по нотариални действия с недвижими имоти
от kolman на 30 Ное 2008 11:17 pm
ceko1969 написа:
Въпрос за домашно: Ще изповяда ли нотариуса сделка при положение, че в едно от пълномощните упълномощителя не е написал собственоръчно трите си имена под подписа си.
Това достатъчно ли е?
Кой ако иска, ти или нотариуса?
Цитат kolman Re: Кръжок по нотариални действия с недвижими имоти
от kolman на 30 Ное 2008 11:17 pm
ceko1969 написа:
Това достатъчно ли е?
Кой ако иска, ти или нотариуса?
- ceko1969
- Младши потребител
Корекция на мнение
Една тема, интересна от гледна точка на настървението, с което някои хора преследват адвоката си.
Който не плаща на собствения си адвокат, ще плаща на чуждия.
Престанете да третирате адвокатите като скъпи, ненужни украшения.
Ето вметка, напълно авторитетна - цените на земеделските земи са напълно ниски, в сравнение с европейските (министър на земеделието).
Имаш ли нива при Виена, имаш нива във Виена. Представи си да си собственик на нива в Мария - Тереза Плац. Просто нямам думи да Ви опиша, за какви пари става въпрос.
Милионерите (които са милионери и на брой), собственици на земеделски земи предпочитат да живеят във фамилни къщи, извън града.
Така че, ако имаш земеделска земя където и да е, дръж си я и чакай изгодна сделка.
Сега, не може да определяш по начин приличащ на друг бон-тон, хонорара на адвоката - сега земята ти е 5 лева (струваше колкото мокета ти в хола), утре ще бъде милиони. Така че, адвоката ти е приел една оферта, с която ти си се съгласил - едва ли ще тръгне някой колега на дълъг път по полетата на България за 5 лева.
Който не плаща на собствения си адвокат, ще плаща на чуждия.
Престанете да третирате адвокатите като скъпи, ненужни украшения.
Ето вметка, напълно авторитетна - цените на земеделските земи са напълно ниски, в сравнение с европейските (министър на земеделието).
Имаш ли нива при Виена, имаш нива във Виена. Представи си да си собственик на нива в Мария - Тереза Плац. Просто нямам думи да Ви опиша, за какви пари става въпрос.
Милионерите (които са милионери и на брой), собственици на земеделски земи предпочитат да живеят във фамилни къщи, извън града.
Така че, ако имаш земеделска земя където и да е, дръж си я и чакай изгодна сделка.
Сега, не може да определяш по начин приличащ на друг бон-тон, хонорара на адвоката - сега земята ти е 5 лева (струваше колкото мокета ти в хола), утре ще бъде милиони. Така че, адвоката ти е приел една оферта, с която ти си се съгласил - едва ли ще тръгне някой колега на дълъг път по полетата на България за 5 лева.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Цеко, Цекоооооо,
Къде са неюристите в твоята тема?
Нямаааа, що така?
Къде са неюристите в твоята тема?
Нямаааа, що така?
-
Melly - Старши потребител
Първият момент е пълномощното, с което той трябва да упълномощи изрично лице, което да го представлява пред нотариуса , което по същество примерно да гласи така: ‘’...Да ме представлява пред Нотариус с район на действие..., като подпише от мое име договор за доброволна делба относно всички наследствени земеделски земи , останали в наследство от ..., находящи се в землището на ..., като сам определи количеството, качеството и местонахождението, които ще получа. Настоящето пълномощно има силата на изрично за посочените в същото действия....’’
Пълномощното дава право на упълномощения, да участва в изготвянето на проекта за делба с другите наследници, а процесът по същество е предварително определяне на дяловете на отделните наследници, предвид удостоверението за наследници. Всеки дял се състои от отделни имоти, които отделните наследници трябва да разпределят помежду си. И тук се спазва законовото правило, че не се допуска разделянето на нивите на части по-малки от 3 декара, за ливадите частите не трябва да са под два декара , за лозя,овощни градини и гори частите да не са под 1 декар.
Всичко това се отразява върху съществуващите скици, които стават основа за изработване на скици-проект за делба и скици-проект. Молбата, съществуващите скици и решенията на Поземлената комисия за възстановяване правото на собственост се представят в Общинска служба по земеделие и гори. Заедно със заявяването на скиците-проект се прави заявка и за издаването на удостоверение за характеристики на отделните имоти, подлежащи на доброволна делба, което е необходимо за издаване на удостоверения за данъчна оценка на имотите.
Когато някой от имотите е включен в кадастралната карта, следва да се отнесете и към Службата по геодезия, картография и кадастър.
Когато всички тези документи са готови, наследникът-съделител, който няма да участва в делбата, трябва да попълни декларация по чл.264, ал.1 от ДОПК, с нотариална заверка и декларацията по чл.25 от ЗННТ.
Напълно комплектованите документи, служещи за съставяне на договора за доброволна делба са:
1. Скици-проект на Общинска служба по земеделие и гори;
2. Решение(я) на Поземлена комисия за възстановяване правото на собственост на наследниците върху земеделските земи, подлежащи на доброволна делба.
3. Удостоверение за наследници;
4. Пълномощното, което е подписал отсъстващият съделител , декларацията по чл.264, ал.1 от ДОПК и декларацията по чл.25 от ЗННТ
5. Данъчни оценки на имотите, подлежащи на делба.
6. Декларациите на останалите съделители.
Декларациите можете да изтеглите от:
http://www.nap.bg/ospage?id=151
http://www.amb-bulgarie.fr/pdf/deklaracia25.pdf
Пълномощното дава право на упълномощения, да участва в изготвянето на проекта за делба с другите наследници, а процесът по същество е предварително определяне на дяловете на отделните наследници, предвид удостоверението за наследници. Всеки дял се състои от отделни имоти, които отделните наследници трябва да разпределят помежду си. И тук се спазва законовото правило, че не се допуска разделянето на нивите на части по-малки от 3 декара, за ливадите частите не трябва да са под два декара , за лозя,овощни градини и гори частите да не са под 1 декар.
Всичко това се отразява върху съществуващите скици, които стават основа за изработване на скици-проект за делба и скици-проект. Молбата, съществуващите скици и решенията на Поземлената комисия за възстановяване правото на собственост се представят в Общинска служба по земеделие и гори. Заедно със заявяването на скиците-проект се прави заявка и за издаването на удостоверение за характеристики на отделните имоти, подлежащи на доброволна делба, което е необходимо за издаване на удостоверения за данъчна оценка на имотите.
Когато някой от имотите е включен в кадастралната карта, следва да се отнесете и към Службата по геодезия, картография и кадастър.
Когато всички тези документи са готови, наследникът-съделител, който няма да участва в делбата, трябва да попълни декларация по чл.264, ал.1 от ДОПК, с нотариална заверка и декларацията по чл.25 от ЗННТ.
Напълно комплектованите документи, служещи за съставяне на договора за доброволна делба са:
1. Скици-проект на Общинска служба по земеделие и гори;
2. Решение(я) на Поземлена комисия за възстановяване правото на собственост на наследниците върху земеделските земи, подлежащи на доброволна делба.
3. Удостоверение за наследници;
4. Пълномощното, което е подписал отсъстващият съделител , декларацията по чл.264, ал.1 от ДОПК и декларацията по чл.25 от ЗННТ
5. Данъчни оценки на имотите, подлежащи на делба.
6. Декларациите на останалите съделители.
Декларациите можете да изтеглите от:
http://www.nap.bg/ospage?id=151
http://www.amb-bulgarie.fr/pdf/deklaracia25.pdf
Последна промяна atanasovv на 23 Яну 2011, 23:00, променена общо 1 път
- atanasovv
- Младши потребител
Който има време, да се занимава сам с уреждането на тези неща, разбирам че никой не обича да плаща за щяло и нещяло. Само че, ако си работещ човек, откъде това време да обикаляш по данъчни, общини и поземлени комисии.
Плащаш една глобална сума и адвоката си действа.
Процентът на върнатите от нотариус адвокати за нередовни документи и неточности е 0.01.
Докато като си сам ще има да те разкарват, точно на самия нотариус няма да му се хареса самодейността, предпочита да работи с доверен адвокат.
Аз си действам по принцип с един-двама нотариуси, като има значение, някоя проблемна сделка при кой нотариус ще я изповядаш - нали като го разкарат един-два пъти по разпити и съдилища, се сещаш как ще те погледне нотариуса.
Просто не разбирам тези упътвания, малко или много доброволната делба е комбинация от успешни преговори (които са задължение и на клиента - адвоката ще го погледнат на нож - но в повечето случаи след пет-шест затваряния на телефони и скандали - ще го разберат) и форсирано подписване на документите.
Да не говорим за най-важното при сделките с имоти - реалното използване на имота. Там нотариусите хал-хабер си нямат каква е реалната обстановка в момента, в кое РПУ съдействат, в кое - не съдействат при проблеми с имоти.
Да не говорим, че един подготвен адвокат може с лекота да постигне големи резултати при преговори, а хонорара му може да се раздели на всички страни - все пак писането е еднакво и за пет наследника и за един.
Плащаш една глобална сума и адвоката си действа.
Процентът на върнатите от нотариус адвокати за нередовни документи и неточности е 0.01.
Докато като си сам ще има да те разкарват, точно на самия нотариус няма да му се хареса самодейността, предпочита да работи с доверен адвокат.
Аз си действам по принцип с един-двама нотариуси, като има значение, някоя проблемна сделка при кой нотариус ще я изповядаш - нали като го разкарат един-два пъти по разпити и съдилища, се сещаш как ще те погледне нотариуса.
Просто не разбирам тези упътвания, малко или много доброволната делба е комбинация от успешни преговори (които са задължение и на клиента - адвоката ще го погледнат на нож - но в повечето случаи след пет-шест затваряния на телефони и скандали - ще го разберат) и форсирано подписване на документите.
Да не говорим за най-важното при сделките с имоти - реалното използване на имота. Там нотариусите хал-хабер си нямат каква е реалната обстановка в момента, в кое РПУ съдействат, в кое - не съдействат при проблеми с имоти.
Да не говорим, че един подготвен адвокат може с лекота да постигне големи резултати при преговори, а хонорара му може да се раздели на всички страни - все пак писането е еднакво и за пет наследника и за един.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|