Здравейте!
Следвам "Право" и за кой ли път препрочитам "Българско наследствено право" на Христо Тасев под редакцията на Георги Петканов и Симеон Тасев, както и друга ценна литература, но не мога да намеря отговор на следния казус:
Баща на три деца през 1977 г. дарява на едно от тях своя собствен недвижим имот. Бащата и ненадарените му деца вече са починали. Въпросът ми е: Може ли един от внуците да иска разваляне на дарението и какви са били запазените дялове на другите две деца, които са били лишени от наследство? В чл. 29, ал.1 от ЗН се казва, че при две и повече деца, запазената част е 2/3 от имуществото на наследодателя. Как обаче да изчисля колко е запазената част на двете деца лишени от наследство??? От сърце ви моля да ми разясните! Може и да ви е смешно, но наистина ми е много сложно.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 10:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Разваляне на НА за дарение на недвижим имот
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Разваляне на НА за дарение на недвижим имот
Ако наистина следвате право, то ще знаете ,че има понятие "давност". Кой кога и след кой е починал.
- sunrise
- Активен потребител
Сигурно в известна степен заслужавам иронията ви, но все пак ви благодаря за разяснението. Следвам задочно право в ЮЗУ. Като съм написала "лишени от наследство" съм имала предвид, че баща им още приживе се е разпоредил с имуществото си чрез дарение. Надявах се, че така ще внеса разграничителен признак между децата.
Бащата е починал през 1995 г. На каква законова давностна причина се позовавате? Едва ли имате предвид този по чл. 227 от ЗЗД?
Бащата е починал през 1995 г. На каква законова давностна причина се позовавате? Едва ли имате предвид този по чл. 227 от ЗЗД?
- dobromira1964
- Младши потребител
Има ООООООООООгромна разлика между иск за отмяна на дарението с правно основание някое от визирани в чл. 227 ЗЗД и иска на наследник с право на запазена част да се намали дарението до размера, необходим за допълване на неговата запазена част. Има си там една обща давност, която би трябвало вече да сте учили. В изложения от Вас случай, давността е изтекла.
-
lexy21 - Активен потребител
Чл.36, ал.3 от ЗН казва, че трябва надареният трябва да върне имотите, които надминават разполагаемата част, от датата на исковата молбча
И къде точно го прочетохте това? Не казва ли законът, че даренията се намаляват до размера, необходим за допълване на запазената част? Дали е едно и също като да върне имотите? Съдът право на собственост ли ще признае или право на вземане? Ще осъди да се предаде владението на имотите ли или...? Някой длъжен ли е да е по-конкретен с Вас или да мисли вместо Вас?
-
lexy21 - Активен потребител
Недоумявам агресивния ви тон?! Държите се като всезнайковци, а на хората, които искат да се образоват, гледате като на профани. Толкова ли е трудно да ми обясните, къде наистина пиша, че има изтекла давност и внука не може да иска да се възстанови запазената му част? Ще бъда благодарна за конкретен отговор, а не за поучения!
- dobromira1964
- Младши потребител
Към питащата:
Хубаво е, че наследственото право Ви интересува, но ще намерите отговорите на въпросите си, след като се запознаете с гражданският процес.
Хубаво е, че наследственото право Ви интересува, но ще намерите отговорите на въпросите си, след като се запознаете с гражданският процес.
- ch3oh
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|