начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Разваляне на НА за дарение на недвижим имот

Казуси за недвижими имоти

Разваляне на НА за дарение на недвижим имот

Мнениеот dobromira1964 » 27 Ное 2008, 16:55

Здравейте!
Следвам "Право" и за кой ли път препрочитам "Българско наследствено право" на Христо Тасев под редакцията на Георги Петканов и Симеон Тасев, както и друга ценна литература, но не мога да намеря отговор на следния казус:
Баща на три деца през 1977 г. дарява на едно от тях своя собствен недвижим имот. Бащата и ненадарените му деца вече са починали. Въпросът ми е: Може ли един от внуците да иска разваляне на дарението и какви са били запазените дялове на другите две деца, които са били лишени от наследство? В чл. 29, ал.1 от ЗН се казва, че при две и повече деца, запазената част е 2/3 от имуществото на наследодателя. Как обаче да изчисля колко е запазената част на двете деца лишени от наследство??? От сърце ви моля да ми разясните! Може и да ви е смешно, но наистина ми е много сложно.
dobromira1964
Младши потребител

Re: Разваляне на НА за дарение на недвижим имот

Мнениеот sunrise » 27 Ное 2008, 17:05

Ако наистина следвате право, то ще знаете ,че има понятие "давност". Кой кога и след кой е починал.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот dobromira1964 » 27 Ное 2008, 19:34

Сигурно в известна степен заслужавам иронията ви, но все пак ви благодаря за разяснението. Следвам задочно право в ЮЗУ. Като съм написала "лишени от наследство" съм имала предвид, че баща им още приживе се е разпоредил с имуществото си чрез дарение. Надявах се, че така ще внеса разграничителен признак между децата.
Бащата е починал през 1995 г. На каква законова давностна причина се позовавате? Едва ли имате предвид този по чл. 227 от ЗЗД?
dobromira1964
Младши потребител

Мнениеот lexy21 » 27 Ное 2008, 20:41

Има ООООООООООгромна разлика между иск за отмяна на дарението с правно основание някое от визирани в чл. 227 ЗЗД и иска на наследник с право на запазена част да се намали дарението до размера, необходим за допълване на неговата запазена част. Има си там една обща давност, която би трябвало вече да сте учили. В изложения от Вас случай, давността е изтекла.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 29 Ное 2008, 00:34

Чл.36, ал.3 от ЗН казва, че трябва надареният трябва да върне имотите, които надминават разполагаемата част, от датата на исковата молбча

И къде точно го прочетохте това? Не казва ли законът, че даренията се намаляват до размера, необходим за допълване на запазената част? Дали е едно и също като да върне имотите? Съдът право на собственост ли ще признае или право на вземане? Ще осъди да се предаде владението на имотите ли или...? Някой длъжен ли е да е по-конкретен с Вас или да мисли вместо Вас?
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот dobromira1964 » 29 Ное 2008, 13:25

Недоумявам агресивния ви тон?! Държите се като всезнайковци, а на хората, които искат да се образоват, гледате като на профани. Толкова ли е трудно да ми обясните, къде наистина пиша, че има изтекла давност и внука не може да иска да се възстанови запазената му част? Ще бъда благодарна за конкретен отговор, а не за поучения!
dobromira1964
Младши потребител

Мнениеот ch3oh » 29 Ное 2008, 14:51

Към питащата:
Хубаво е, че наследственото право Ви интересува, но ще намерите отговорите на въпросите си, след като се запознаете с гражданският процес.
ch3oh
Активен потребител

Назад към Имотни казуси