начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Необходими документи за акт. 15 от строителя

Казуси за недвижими имоти

Необходими документи за акт. 15 от строителя

Мнениеот 5ckata » 24 Ное 2008, 18:11

Здравейте,

Отново се обръщам към вас за мнение, тъй като получих необходимата ми информация по предишни проблеми.

Предистория на проблема е, че аз и моите съседи имаме доста малко доверие към нашия строител, който ни предостави за подписване акт 15 (подпсиан от негова страна, надзорника и всички, които трябва да се подпишат).
Поради тази причина ние искаме да се запознаем с документите, които строителя трябва да има за издаване на акт 15, а именно:
- сертификати и декларации за съответствие на вложените материали
- акттове 2, 3, 4, 5,6, 7, 12, 14
- протоколи от 72 часови проби за ВиК и отопление, заедно с протоколи за херметичност на същите
- замерване на импеданса за ел инсталациите
- договори с дръжества ВиК, ЕЛ и газ
- екзекутивна документация

Строителя за сега се мотае и не ни ги предоставя, което ме навежда на мисълта, че нещо не е наред.

Въпрос: Имам ли законово основание да поискам тези документи при подписването на акт 15?

Благодаря.
5ckata
Нов потребител

Re: Необходими документи за акт. 15 от строителя

Мнениеот Melly » 24 Ное 2008, 18:33

Имате, в случай че сте учредили право на сроеж, като сте си запазили и за себе си такова в определен обем, съгласно договора за суперфиция.
А и във всички други случаи, когато сте придобили такова право от строителя, например.
Акт Обр.15 се подписва от всички възложители по смисъла на ЗУТ.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот iskrec » 25 Ное 2008, 01:21

ЗТСУ
Аватар
iskrec
Потребител

Мнениеот iskrec » 25 Ное 2008, 01:33

Актовете за изпитание са 24 ч /не 72ч/ Има надзорници които следят ЗТСУ и ППЗТСУ и Наредбите за строителен надзор. Това е абсолютно не вярно от страна на "колежката". Тя не се е занимавала със строителни кнежа а, едва ли в бъдеще ще хване.
Ако желаете професионална консултация може да се обърнете до приближен до вас адвокат!
Аватар
iskrec
Потребител

Мнениеот Melly » 25 Ное 2008, 04:46

Хахааааа,
Искрец, направо ме уби.... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Супер си :wink:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот teodora_koleva » 26 Ное 2008, 15:11

Здравейте,
ако строителят не Ви дава документите, които искате да разгледате във връзка с Акт 15 може да се обърнете към надзора, защото всички документи към този момент би трябвало да са при него. Надзора събира всички документи за изготвянето на доклад и Акт 15.
Ако имате желание може да прочетете НАРЕДБА № 3 ОТ 31 ЮЛИ 2003 Г. ЗА СЪСТАВЯНЕ НА АКТОВЕ И ПРОТОКОЛИ ПО ВРЕМЕ НА СТРОИТЕЛСТВОТО.
Успех!
teodora_koleva
Младши потребител

Мнениеот 5ckata » 10 Фев 2009, 11:59

Благодаря на г-жа Колева за отговора.
Проблема е, че и надзора до сега неможе да ни представи документите, защото със строителя са приятели и подозирам, че крият нещо и искат да подпиша Акт 15 без да има всички документи по наредба N3.

Бих искал ако е възможно да попитам за още няколко неща.

- Строителя ми твърди, че последния, който трябва да подпише Акт 15 е надзора, но аз не мисля така. Би трябвало аз като собственик да подпиша последен, след като другите институции са се подписали - техн. ръководител, надзор и т.н.

Някой знае ли законово, какъв е редът на подписване на Акт 15?
5ckata
Нов потребител

Мнениеот nqgoll » 10 Фев 2009, 12:35

НАРЕДБА № 3 от 31.07.2003 г. за съставяне на актове и протоколи по време на строителството
Издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството, обн., ДВ, бр. 72 от 15.08.2003 г., изм., бр. 37 от 4.05.2004 г., в сила от 5.11.2004 г., изм. и доп., бр. 29 от 7.04.2006 г., в сила от 7.04.2006 г.
nqgoll
Нов потребител

Мнениеот vesinka » 11 Фев 2009, 23:23

Здравейте. Позволявам си да коментирам темата, т.к. аз самата се занимавам с оформане на подобна документация (Декл.за съотв., сертификати,протоколи и пр.) от позицията на Строител. Преди да си задавате въпроса защо? не ни предоставят документи и строителни книжа си отговорете на въпроса - Спазени ли са аджиба, указаните от конструкторите, проектантите и архитектите предписания,заложени в Работните (или Техническите)Проекти на сградата? Са ли използвани (вложени)в процеса на СМР строителните материали,за които Вие сте платили, а ред институции (като се запоюне от КТК, ДАГ, Пожарна и т.н.) са удобрили на хартия под формата на Работен Проект? и като капак - проверихте ли дали Строителят притежава ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА регистрация в Централният Регистър към Камарата на Строителите в РБ??(във връзка с изпълнение на Закона за камарата на строителите и Правилника за реда на вписване)http://register.ksb.bg/ и едва тогава се питайте ЗАЩО не ни показват документите - ами според мен чакат,за да им платите,да подпишете.... и дори да има забележки в последствие и да имате основание за събиране на неустойки в тази връзка, СТРОИТЕЛЯТ се е застраховал!!!! Молете се Договорът Ви да е изпипан от юристите Ви ...Помислете по въпроса.Успех!!!
vesinka
Младши потребител

Мнениеот vesinka » 11 Фев 2009, 23:31

:) А по въпроса коментиран по-горе - Зависи има и двата варианта на проби - 72 часови и 24-часови - Зависи какво съоръжение или конструктивна част от сграда изпитвате и подлежи на приемане. Възможно е да е подземен воден резервоар, технологично оборудване, газова инсталация,хидроизолационни мероприятия и пр. :). А и освен Наредба Нр:3 съществуват и други Наредби, третиращи именно въпросите за приемане и провеждане на проби на горепосочените съоръжения, машини, технологично оборудване и т.н.
vesinka
Младши потребител

Мнениеот 5ckata » 12 Фев 2009, 11:41

Много благодаря на vesinka, за изчерпателния отговор.

Строителя е регистриран, така че от тази гледна точка няма проблеми. Предварителния договор за покупко-продажба не е идеален, но нямам големи забележки, единственото което ме интересува на този етап кога подписва собственика Акт 15 (по закон) и дали АЗ като собственик, мога да изисквам строителя да ми покаже документите по Наредба N 3?

Защото ако той няма всичките документи за изготвяне на Акт 15, за какво подписване говорим.
5ckata
Нов потребител

Мнениеот vesinka » 16 Фев 2009, 21:44

Уваваеми Господине,
Споменахте,че Строителният Надзор е познат на Строителя. Доколкото си спомням точната трактовка беше НЕЗАВИСИМ строителен надзор... струва ми се Вашият не е съвсем такъв...Но нали ВИЕ му плащате тлъстите хонорари...ИЗИСКВАЙТЕ със всички възможни законови средства ИНФОРМАЦИЯ!!!
vesinka
Младши потребител

Назад към Имотни казуси