Здравейте,
Отново се обръщам към вас за мнение, тъй като получих необходимата ми информация по предишни проблеми.
Предистория на проблема е, че аз и моите съседи имаме доста малко доверие към нашия строител, който ни предостави за подписване акт 15 (подпсиан от негова страна, надзорника и всички, които трябва да се подпишат).
Поради тази причина ние искаме да се запознаем с документите, които строителя трябва да има за издаване на акт 15, а именно:
- сертификати и декларации за съответствие на вложените материали
- акттове 2, 3, 4, 5,6, 7, 12, 14
- протоколи от 72 часови проби за ВиК и отопление, заедно с протоколи за херметичност на същите
- замерване на импеданса за ел инсталациите
- договори с дръжества ВиК, ЕЛ и газ
- екзекутивна документация
Строителя за сега се мотае и не ни ги предоставя, което ме навежда на мисълта, че нещо не е наред.
Въпрос: Имам ли законово основание да поискам тези документи при подписването на акт 15?
Благодаря.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 09:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Необходими документи за акт. 15 от строителя
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Необходими документи за акт. 15 от строителя
Имате, в случай че сте учредили право на сроеж, като сте си запазили и за себе си такова в определен обем, съгласно договора за суперфиция.
А и във всички други случаи, когато сте придобили такова право от строителя, например.
Акт Обр.15 се подписва от всички възложители по смисъла на ЗУТ.
А и във всички други случаи, когато сте придобили такова право от строителя, например.
Акт Обр.15 се подписва от всички възложители по смисъла на ЗУТ.
-
Melly - Старши потребител
-
iskrec - Потребител
Актовете за изпитание са 24 ч /не 72ч/ Има надзорници които следят ЗТСУ и ППЗТСУ и Наредбите за строителен надзор. Това е абсолютно не вярно от страна на "колежката". Тя не се е занимавала със строителни кнежа а, едва ли в бъдеще ще хване.
Ако желаете професионална консултация може да се обърнете до приближен до вас адвокат!
Ако желаете професионална консултация може да се обърнете до приближен до вас адвокат!
-
iskrec - Потребител
Хахааааа,
Искрец, направо ме уби....
Супер си
Искрец, направо ме уби....
Супер си
-
Melly - Старши потребител
Здравейте,
ако строителят не Ви дава документите, които искате да разгледате във връзка с Акт 15 може да се обърнете към надзора, защото всички документи към този момент би трябвало да са при него. Надзора събира всички документи за изготвянето на доклад и Акт 15.
Ако имате желание може да прочетете НАРЕДБА № 3 ОТ 31 ЮЛИ 2003 Г. ЗА СЪСТАВЯНЕ НА АКТОВЕ И ПРОТОКОЛИ ПО ВРЕМЕ НА СТРОИТЕЛСТВОТО.
Успех!
ако строителят не Ви дава документите, които искате да разгледате във връзка с Акт 15 може да се обърнете към надзора, защото всички документи към този момент би трябвало да са при него. Надзора събира всички документи за изготвянето на доклад и Акт 15.
Ако имате желание може да прочетете НАРЕДБА № 3 ОТ 31 ЮЛИ 2003 Г. ЗА СЪСТАВЯНЕ НА АКТОВЕ И ПРОТОКОЛИ ПО ВРЕМЕ НА СТРОИТЕЛСТВОТО.
Успех!
- teodora_koleva
- Младши потребител
Благодаря на г-жа Колева за отговора.
Проблема е, че и надзора до сега неможе да ни представи документите, защото със строителя са приятели и подозирам, че крият нещо и искат да подпиша Акт 15 без да има всички документи по наредба N3.
Бих искал ако е възможно да попитам за още няколко неща.
- Строителя ми твърди, че последния, който трябва да подпише Акт 15 е надзора, но аз не мисля така. Би трябвало аз като собственик да подпиша последен, след като другите институции са се подписали - техн. ръководител, надзор и т.н.
Някой знае ли законово, какъв е редът на подписване на Акт 15?
Проблема е, че и надзора до сега неможе да ни представи документите, защото със строителя са приятели и подозирам, че крият нещо и искат да подпиша Акт 15 без да има всички документи по наредба N3.
Бих искал ако е възможно да попитам за още няколко неща.
- Строителя ми твърди, че последния, който трябва да подпише Акт 15 е надзора, но аз не мисля така. Би трябвало аз като собственик да подпиша последен, след като другите институции са се подписали - техн. ръководител, надзор и т.н.
Някой знае ли законово, какъв е редът на подписване на Акт 15?
- 5ckata
- Нов потребител
НАРЕДБА № 3 от 31.07.2003 г. за съставяне на актове и протоколи по време на строителството
Издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството, обн., ДВ, бр. 72 от 15.08.2003 г., изм., бр. 37 от 4.05.2004 г., в сила от 5.11.2004 г., изм. и доп., бр. 29 от 7.04.2006 г., в сила от 7.04.2006 г.
Издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството, обн., ДВ, бр. 72 от 15.08.2003 г., изм., бр. 37 от 4.05.2004 г., в сила от 5.11.2004 г., изм. и доп., бр. 29 от 7.04.2006 г., в сила от 7.04.2006 г.
- nqgoll
- Нов потребител
Здравейте. Позволявам си да коментирам темата, т.к. аз самата се занимавам с оформане на подобна документация (Декл.за съотв., сертификати,протоколи и пр.) от позицията на Строител. Преди да си задавате въпроса защо? не ни предоставят документи и строителни книжа си отговорете на въпроса - Спазени ли са аджиба, указаните от конструкторите, проектантите и архитектите предписания,заложени в Работните (или Техническите)Проекти на сградата? Са ли използвани (вложени)в процеса на СМР строителните материали,за които Вие сте платили, а ред институции (като се запоюне от КТК, ДАГ, Пожарна и т.н.) са удобрили на хартия под формата на Работен Проект? и като капак - проверихте ли дали Строителят притежава ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА регистрация в Централният Регистър към Камарата на Строителите в РБ??(във връзка с изпълнение на Закона за камарата на строителите и Правилника за реда на вписване)http://register.ksb.bg/ и едва тогава се питайте ЗАЩО не ни показват документите - ами според мен чакат,за да им платите,да подпишете.... и дори да има забележки в последствие и да имате основание за събиране на неустойки в тази връзка, СТРОИТЕЛЯТ се е застраховал!!!! Молете се Договорът Ви да е изпипан от юристите Ви ...Помислете по въпроса.Успех!!!
- vesinka
- Младши потребител
А по въпроса коментиран по-горе - Зависи има и двата варианта на проби - 72 часови и 24-часови - Зависи какво съоръжение или конструктивна част от сграда изпитвате и подлежи на приемане. Възможно е да е подземен воден резервоар, технологично оборудване, газова инсталация,хидроизолационни мероприятия и пр. . А и освен Наредба Нр:3 съществуват и други Наредби, третиращи именно въпросите за приемане и провеждане на проби на горепосочените съоръжения, машини, технологично оборудване и т.н.
- vesinka
- Младши потребител
Много благодаря на vesinka, за изчерпателния отговор.
Строителя е регистриран, така че от тази гледна точка няма проблеми. Предварителния договор за покупко-продажба не е идеален, но нямам големи забележки, единственото което ме интересува на този етап кога подписва собственика Акт 15 (по закон) и дали АЗ като собственик, мога да изисквам строителя да ми покаже документите по Наредба N 3?
Защото ако той няма всичките документи за изготвяне на Акт 15, за какво подписване говорим.
Строителя е регистриран, така че от тази гледна точка няма проблеми. Предварителния договор за покупко-продажба не е идеален, но нямам големи забележки, единственото което ме интересува на този етап кога подписва собственика Акт 15 (по закон) и дали АЗ като собственик, мога да изисквам строителя да ми покаже документите по Наредба N 3?
Защото ако той няма всичките документи за изготвяне на Акт 15, за какво подписване говорим.
- 5ckata
- Нов потребител
Уваваеми Господине,
Споменахте,че Строителният Надзор е познат на Строителя. Доколкото си спомням точната трактовка беше НЕЗАВИСИМ строителен надзор... струва ми се Вашият не е съвсем такъв...Но нали ВИЕ му плащате тлъстите хонорари...ИЗИСКВАЙТЕ със всички възможни законови средства ИНФОРМАЦИЯ!!!
Споменахте,че Строителният Надзор е познат на Строителя. Доколкото си спомням точната трактовка беше НЕЗАВИСИМ строителен надзор... струва ми се Вашият не е съвсем такъв...Но нали ВИЕ му плащате тлъстите хонорари...ИЗИСКВАЙТЕ със всички възможни законови средства ИНФОРМАЦИЯ!!!
- vesinka
- Младши потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|