Много Ви моля, много 6те съм благодарна, ако някой ми помогне с информация.
Работя от скоро във фирма за недвижими имоти и имам един парцел за продажба, който е новообразуван имот по пар. 4 от Закона за собствеността и ползването на земеделските гори. Собствениците нямат въвод във владение. Техен роднина е направил малки подобрения като е обработвал парцела и е засял няколко дръвчета, но той е починал. Доколкото можаха да ми обяснят собствениците, той не е ползвал имота на някакво правно основание, но в общината обясниха, че дори да е нямал основание, задължително трябвало да се иска от наследниците му нотариално заверена декларация, че нямат претенции и не искат да им се заплатят подобренията извършени от баща им, който е починал. Въпросът ми е ако наистина човекът, който е ползвал имота е нямал основание за това нужно ли е да се иска такава декларация от наследниците му? А ако е имал законово основание да ползва имота, има ли някакви регистри някъде, където името му да фигурира, за да мога да проверя надлежно не6тата?
Предварителни благодарности......
- Дата и час: 25 Ное 2024, 09:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Заплащане на подобрения в имот
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Заплащане на подобрения в имот
Дали законно или "незаконно" някой е ползвал имота и е извършил в него подобрения - декларация е нужна, защото подобренията подлежат на заплащане на този, който ги е извършил. Иначе собствениците ще се обогатят неоснователно. С декларацията извършилият подобренията практически се отказва от правото да иска заплащане на подобренията или декларира, че са му заплатени и си е уредил отношенията по повод на подобренията с възстановените собственици. Ползвателите, на които е било предоставено законно право на ползване, би следвало да са отразени в разписните листи към действалите кадастрални планове преди влизането в сила на плана за новообразуваните имоти. Но доста често има грешки и това не е сигурно. Към комбинирания (помощния) план към плана за новообразувани имоти има Таблица за определяне на размера на обезщетението на възстановените собственици за имотите, които не могат да се възстановят - там също е записано за кой имот кой е ползвател(респ.закупил по реда на §4), но и там има доста грешки.
- jiji2
- Потребител
Съвет към vili77:
Излишна загуба на време, сили и енергия от ваша страна да предлагате на клиенти този имот. Рискувате.
Обърнете внимание на Вашия работодател да изясни собствеността.
В противен случай той също рискува неговата агенция да попадне в списъка на ненадежните посредници на недвижими имоти, част от екипа на която сте и Вие...
Излишна загуба на време, сили и енергия от ваша страна да предлагате на клиенти този имот. Рискувате.
Обърнете внимание на Вашия работодател да изясни собствеността.
В противен случай той също рискува неговата агенция да попадне в списъка на ненадежните посредници на недвижими имоти, част от екипа на която сте и Вие...
-
Melly - Старши потребител
Не е възможно да се помогне без оглед и т.н.
- suzy_4
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|