Здравейте,
Разгледах форума и съм изненадан от компетентните мнения на специалисти.
Бих искал да ми помогнете за следните казуси.
1. Строителя ми показа, че има договор с ЧЕЗ за трафопоста (към жилищния блок), а аз проверих, че са платени всичките такси.
Въпрос 1: Какво е необходимо още да се свърши от строителя за да се узакони трафопоста? Доколкото знам самия трафопост трябва да има нещо като Акт. 16 - разрешение за ползване.
2. Блока (в който се надявам да живея) все още няма издаден Акт. 15 и се ползва промишлен ток за ремонтни дейности по апартаментите.
Въпрос 2.1: Трябва ли да има Акт.15 сградата за да е необходимо да се издаде разрешение за ползване на трафопоста?
Въпрос 2.2: Строителя има ли задължението да направи партити за електро в ЧЕЗ или това се прави след издаване на Акт.16 на сградата? (доколкото знам строителя трябва да направи партидите за ток, а след Акт.16 те вече се "включват" от ЧЕЗ и се слагат електромерите)
В допълнение на Въпрос 2.2 строителя би трябвало да направи и подобни партиди за ВиК.
Като цяло в кой закон или наредба (ако може да се цитира къде точно) се описва задължението на строителя за това сградата да има законен ток и ВиК?
Ще се радвам, ако ми дадете компетентно мнение.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 09:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Задължен ли е строителя да направи партиди преди АКТ. 15
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Задължен ли е строителя да направи партиди преди АКТ. 15
Акт 16 за трафопоста е съвсем отделно от този за сградата.
Ако блока е завършен, въпрос на организация на собствениците и строителя е да се съберат и подпишат Акт 15.
Тока, за който казвате, че е промишлен и с него се правят ремонти, всъщност го плаща инвеститора, не че е длъжен.
След Акт 16 на сградата, всички собственици подават индивидуални заявления до ЧЕЗ за партиди. Най-добре да упълномощят някого.
Инвеститорът /строителят/ съвсем не е длъжен да го свърши, въпрос на добра воля е.
Ако блока е завършен, въпрос на организация на собствениците и строителя е да се съберат и подпишат Акт 15.
Тока, за който казвате, че е промишлен и с него се правят ремонти, всъщност го плаща инвеститора, не че е длъжен.
След Акт 16 на сградата, всички собственици подават индивидуални заявления до ЧЕЗ за партиди. Най-добре да упълномощят някого.
Инвеститорът /строителят/ съвсем не е длъжен да го свърши, въпрос на добра воля е.
От две злини, изберете по-интересната.
- milletti
- Потребител
Благодаря за отговора!
Не ми се изясни само въпроса, дали акт 16 за трафопоста е свързан с акт. 15 на сградата т.е. кое първо трябва да се случи?
Не ми се изясни само въпроса, дали акт 16 за трафопоста е свързан с акт. 15 на сградата т.е. кое първо трябва да се случи?
- 5ckata
- Нов потребител
Трафопостът си е съвсем отделно. За него се издава отделно разрешение за строеж и приемането му с Акт 16 не е обвързано със завършеността на сградата.
Например може един трафопост да обслужва няколко сгради. Коя кога ще се завърши, за приемането на трафопоста е без значение.
Например може един трафопост да обслужва няколко сгради. Коя кога ще се завърши, за приемането на трафопоста е без значение.
От две злини, изберете по-интересната.
- milletti
- Потребител
Здравейте,
Получих полезна информация от написаното тук, за което благодаря!
Във връзка с този въпрос бих искала да попитам още и следното:
За чия сметка е откриването на индивидуални партиди за електромери?
За сметка на строителя/възложителя или за сметка на клиента?
При подписване на Акт-15 на мен ми казаха, че трябва да заплатя близо 700 лв. за издаване на такава индивидуална партида.
Смятах, че всички пари около апартамента съм ги дала (с все нотариални такси, брокерски проценти и пр.), а изведнъж се оказва, че дължа на строителя? на ЧЕЗ? още някаква сума.
В същото време на въпроса ми дали ще има подобни такси и за включване към ВиК, например, не можах да получа отговор.
Моят брокер каза, че откриването на такива партиди досега е било за сметка на строителя и че не е имал подобен случай в практиката си.
Строителят ми показа някакъв принтиран лист с някаква си нова наредба.
Става дума за не малка сума и ще съм благодарна, ако някой може да сподели мнение и/или опит.
Благодаря!
Получих полезна информация от написаното тук, за което благодаря!
Във връзка с този въпрос бих искала да попитам още и следното:
За чия сметка е откриването на индивидуални партиди за електромери?
За сметка на строителя/възложителя или за сметка на клиента?
При подписване на Акт-15 на мен ми казаха, че трябва да заплатя близо 700 лв. за издаване на такава индивидуална партида.
Смятах, че всички пари около апартамента съм ги дала (с все нотариални такси, брокерски проценти и пр.), а изведнъж се оказва, че дължа на строителя? на ЧЕЗ? още някаква сума.
В същото време на въпроса ми дали ще има подобни такси и за включване към ВиК, например, не можах да получа отговор.
Моят брокер каза, че откриването на такива партиди досега е било за сметка на строителя и че не е имал подобен случай в практиката си.
Строителят ми показа някакъв принтиран лист с някаква си нова наредба.
Става дума за не малка сума и ще съм благодарна, ако някой може да сподели мнение и/или опит.
Благодаря!
- she_so
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|