начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Проблеми покрай Акт16

Казуси за недвижими имоти

Проблеми покрай Акт16

Мнениеот bradataaaaa » 05 Ное 2008, 16:59

Здравейте! Имам нужда от помощ и се надявам на компетентно мнение! Предварително се извинявам за многото и то лаишки обяснения, които ще дам, но не знам как накратко да обясня проблема си :oops: Купила съм преди около година новостроящ се апартамент от лице, което на свой ред го е придобило от строитело-инвеститорите на обекта. Имам и копие от неговия договор с тях, където не е споменато за никакви допълнителни такси, които да бъдат дължими напред във времето. Имах разправии и доста нерви с въпросните инвеститори покрай Акт15 и съм вдигнала ръце вече-не се излиза на глава с тях, а аз нямам нерви и пари, за да се разправя с тях както подобава, така че не контактуваме много. Апартамента го обявих за продан, тъй като ми опротивя вече и не искам да имам нищо общо повече с тези хора. Появиха се и желаещи за оглед, което ме принуди да се чуя с "фирмата", за да попитам как стои въпроса с влизането в апартамента. Казаха ми да отида да си взема ключа и да занеса 250лв за "трансформатор, присъединяване и благоустрояване на района" (които естествено нямам и им казах, че ще се забавя малко, за което те си записаха примерната дата 10.11.2008-да ми ги търсят тогава) и че тази седмица чакали комисията за Акт16, затова не могат да се минават никакви сделки. В договора на предишния собственик няма записани такива клаузи, а пък и де факто аз нямам никакви договорни отношения с тези строитело-инвеститори. Убедена съм, че точно за тези неща, не е мое задължение да плащам.Сега дилемата ми е дали ако им откажа да платя, имат някакво законно право да ми ги търсят? И от мен ли трябва да ги търсят или от лицето, с което те са подписвали договор? Апартамента си е платен в срок, не им се дължат никакви пари за него, а аз съм го закупила от това лице и имам нотариален акт за това.Чудя се какво точно се случва при подписването на Акт16 и след това? Аз имам нотариален акт и един ключ и това е, но не знам дали има още документи, които да трябва да получа от тях впоследствие и въобще какво предстои оттук-нататък...Накратко-при това положение ако им откажа, с какво точно могат да ми вгорчат живота, защото нямам никаква идея каква е процедурата по предаване на апартамента и влизане във владение и може ли да ми попречат да продам апартамента с отказ да ми издадат някой документ, който ми е необходим за това? Притеснява ме и това, че никъде в Предварителния договор за строителство и продажба на недвижим имот сключен между тях и между човека, от който закупих жилището, не се споменава изрично в какъв точно стадий (дали след Акт16)трябва да се издаде-пише само
Чл.4. ПРОДАВАЧЪТ се задължава да прехвърли на КУПУВАЧА правото на собственост на описания в чл.1 недвижим имот, при заплащане на пълната продажна цена от КУПУВАЧА, след посочване от страна на ПРОДАВАЧА на деня и мястото на изповядване на сделката......
Чл.5. ПРОДАВАЧЪТ се задължава да изгради обекта в срок от 36 /тридесет и шест/ месеца, считано от започване на изкопните работи в имота, като при обективни причини, забавящи изпълнението на строителството, договорения срок се удължава.
Чл.6. ПРОДАВАЧА се задължава да предаде посоченият в чл.1 недвижим имот в жилищната сграда, посочени в чл.1 от договора, в следната степен на завършеност за сградата като цяло и за обекти в нея:
■ изградена монолитна, стоманобетонна конструкция и тухлена зидария в съответствие с одобрени проекти за сграда /преградните стени в апартаментите от гипскартон, мокрите помещения - итонг /.
■ изграден покрив от стоманобетонова конструкция, хидро и топло
изолация.
■ цялостно покрита сграда с всички тенекеджийски работи, в това число улуци, водосточни тръби и обшивки.
■ цялостно положена външна мазилка на сграда с топло изолация.
■ цялостна пердашена мазилка във всички общи части
■ вътрешно облицоване на стени с гипскартон
■ изравнителна подова замазка.
■ терасите с нетъркана мозайка.
■ положена шпакловка в жилищните помещения на апартаментите.
■ цялостно положена ВиК в сградата до тапа и свързването им с градската комуникационна мрежа.
■ изграждане на ел. инсталация до тапа, без включени - ключове, контакти и осветителни тела.
■ положена вътрешна звънчева, телефонна, кабелна - ТВ и домофонна инсталации.
■ поставена пластмасова дограма със стъклопакет, трикамерна.
■ поставени входни дървени врати /без вътрешни врати/.
■ стьлбищна клетка, общи коридори и площадки - в напълно завършено състояние, в това число по ВиК и ел.част, боядисани стени и тавани и с мозаечна замазка на подовите части или с гранитогрес.
■ поставени парапети на тераси /ако е предвидено в архитектурния план/ и на стълбищната клетка.
■ банята и тоалетната - на тухла - без мазилка.
■ доставена и монтирана асансьорна уредба.
■ поставяне на базалтови плочи на незастроеното дворно място.

Извинявам се отново за огромния пост, който се получи и се надявам, че ще се намери някой, който да го изчете и да ми помогне!
bradataaaaa
Нов потребител

Re: Проблеми покрай Акт16

Мнениеот narina » 06 Ное 2008, 11:56

На въпроса "Дали можете на свой ред да продадете имота сега - преди Акт 16?"
- Да можете и не е необходимо да се "занимавате" със строителите...
Този път ще се съглася с колегата "narima" /макар, че сметнах за ненужно да му отделям внимание преди време... 8) /, че Ви е необходим адвокат... както по отношение на Вашите интереси спрямо предишния собственик, така и спрямо бъдещи .... да ги наречем "възможни неприятности" с купувача Ви.
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот narina » 06 Ное 2008, 12:02

п.с. Благодаря на модератора ! :wink:
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот bradataaaaa » 06 Ное 2008, 13:11

Благодаря за съвета! И тъй като в момента съм малко зле финансово и би ми се наложило да взема назаем в момента за такъв тип услуга, бихте ли предположили каква горе-долу би била таксата за консултация при това положение :roll:
bradataaaaa
Нов потребител

Мнениеот bradataaaaa » 06 Ное 2008, 13:58

За апартамента съм теглила заем от банка. Иначе за адвокат казах, че ще взема назаем, но искам да имам представа колко ориентировъчно ще ми трябват?
bradataaaaa
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 06 Ное 2008, 14:55

След кой акт сте купили апартамента?
След като нямате акт 16, не би трябвало да можете да го ползвате /поне не и законно/. Цитирате само част от договора, така че няма как да преценим.
Ако не е довършен с акт 16, имайте пред вид,че Вие ставате инвеститор и естествено е да платите за тези неща, вкл. т. нар. вертикална планировка, освен ако не е уговорено друго със строителя.
Що се отнася до цената, която ще платите на адвокат , зависи и от обема работа , който ще му се наложи да извърши-проучване на договори, проверки по инстнации и т.н.
Най-добре е да потърсите този ,който Ви е представлявал при сделката.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот bradataaaaa » 06 Ное 2008, 15:16

Купих го малко преди Акт15. Благодаря Ви, че взимате отношение по проблема ми! Много сложно взе да ми става всичко :oops: и май в крайна сметка най-евтино и "безболезнено" ще ми излезе да платя исканите пари? Или мога все пак да го продам, без да се занимавам с инвеститорите-строители и да се оставям на рекета им? Принципно как протича получаването на Акт16-в смисъл аз трябва ли да получа някакъв документ или уведомление, за да знам че може да се обитава вече законно апартамента и за да го декларирам в общината (знам, че това трябва да стане в 2-месечен срок)?
bradataaaaa
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 06 Ное 2008, 17:10

Прочетете си добре договора, а също и този на праводателят Ви. Може би не се касае за рекет.
А иначе , акт 16 се издава на сградата , а не на всеки отделен обект в него. На Вас ще Ви дадат най-много копие. Кой ще подготви издаването, зависи от случая.
Иначе , имотът се декларира в двумесечен срок от издаването .
Понякие като "Малко пред акт15 " няма. Вие сте закупили сграда в груб строеж и дължите заплащане.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот bradataaaaa » 06 Ное 2008, 17:55

Четох подробно и внимателно двата договора, които имам:предварителния договор за строителство и продажба на недвижим имот сключен между тях и между човека Х (там не се споменава за степента на завършеност и аз затова предполагах, че по закон строителя (инвеститора) е длъжен да го предаде с Разрешение за ползване (Акт 16)), както и предварителния договор за покупка на апартамента между мен и човека Х-никъде не се споменава, че собственикът ще дължи някакви такси на някой от следващите етапи. Каза ми се кога се очаква да е Акт 16 и това беше. Отделен е въпросът, че доколкото разбрах "благоустрояването" или в случая възстановяването на външния район, е задължение на строителя и няма как да предаде обекта без да го направи. Освен това, за да има Акт 16, трябва да има изграден трансформатор и да бъде присъединен към електрическата мрежа, което отново е работа на строителя. Договорът между него и Енергото може да е сключен по два члена, но най-вероятно става въпрос за някакъв член 20 или 21, според който Енергото трябва да изкупи трансформатора от строителя и по този начин му връща вложените пари. По силата на логиката искането на пари за "благоустрояване и трансформатор" без това да е изрично договорено и записано някъде си е рекет и това е "неофициална", но и масова практика. Това поне си мислех аз, но все пак не съм юрист и ми е ясно, че всичко може да се тълкува по много начини.

В крайна сметка, при положение, че твърдо съм решила да продавам апартамента, става ясно, че не ме вълнува дали и кога точно ще има Акт 16 и според някои по-горни постове това не е пречка да осъществя сделка. Въпросът тогава се преобразува в:
-ако има сделка преди Акт 16, това значи, че новият собственик ще придобие жилище в груб строеж и претенциите на строителя за тези такси, ако има основание, трябва да бъдат отнасяни към него? Или поне така го разбрах :roll:
-ако обаче Акт 16 изпревари сделката, тогава какъв е "сценарият"?
bradataaaaa
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 06 Ное 2008, 18:08

Струва ми се ,че четете законите и договорите , както е удобно на Вас. Сградата , която сте закупили е била в груб строеж, което е видно от оценката и приложените към нотариалния акт документи.
Тези задължения ,които вменявате на строителя , те по закон са за инвеститора. Енергото нищо не може да изкупи от строителя , защото парите са на инвеститора, а не на строителя.
Няма начин в договора между продавача Ви и строителят да не е упоменато до какъв етап ще е договора им и кой на кого какво плаща.
Най-добре може да Ви ориентира адвоката Ви по сделката.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот bradataaaaa » 07 Ное 2008, 15:28

Относно
Няма начин в договора между продавача Ви и строителят да не е упоменато до какъв етап ще е договора им и кой на кого какво плаща.
-ами явно има. Прочетете отново цитираната част от договора по-горе-това са единствените членове и пасажи, които имат отношение към това, какво се продава и как и кога трябва да е завършено. Недвижимият имот, който е предмет на сделката се води "недвижим имот, а именно апартамент еди кой си, разположен еди къде си". Никъде не се споменават понятия от рода на Акт15, Акт16, разрешение за ползване или нещо в този смисъл и свързано със степента на завършеност, различно от цитираното по-горе. Самият договор е сключен не със строителна фирма, а между физически лица-от една страна като купувач фигурира човекът, от когото закупихме жилището впоследствие, а от другата страна като продавач фигурират две частни лица, които са собственици на комплекса от 5 блока и явяващи се като инвеститори, наемащи различни хора и бригади за строителните работи (или поне така се представят). Това го уточнявам само информативно и спирам да питам дали е редно да ми търсят пари или не, защото това явно може да се прецени само на място от адвокат, на който да занеса двата договора, които имам, както и двата нотариални акта за имота (на предишния собственик и моя). Това, за което единствено моля, е да ми отговорите на следното:
В крайна сметка, при положение, че твърдо съм решила да продавам апартамента, става ясно, че не ме вълнува дали и кога точно ще има Акт 16 и според някои по-горни постове това не е пречка да осъществя сделка. Въпросът тогава се преобразува в:
-ако има сделка преди Акт 16, това значи, че новият собственик ще придобие жилище в груб строеж и претенциите на строителя за тези такси, ако има основание, трябва да бъдат отнасяни към него? Или поне така го разбрах :roll:
-ако обаче Акт 16 изпревари сделката, тогава какъв е "сценарият"?
Да търсят парите по съдебен път, да не получа разрешение за ползване на имота си, да възпрепятстват продажбата му...
bradataaaaa
Нов потребител

Назад към Имотни казуси