начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Разваляне на предварителен договор за строителство.

Казуси за недвижими имоти

Разваляне на предварителен договор за строителство.

Мнениеот foregner__ » 03 Ное 2008, 02:29

Здравейте,
Имам следния казус: притежавам ½ от сграда намираща се върху имот собственост на мой роднина, който притежава другата ½ от сградата, като собственик на 100% от земята той е сключил предварителен договор за строителство със строителна фирма. Въпросите ми са:
1. Мога ли по съдебен път да разваля този предварителен договор тъй, като строителя няма договорни взаимоотношения с мен и въпросния договор е в мой ущърб?
2. Може ли да се учреди право на строеж без моя подпис, имайки се в предвид че аз притежавам само ½ от сградата но не и от земята?
3. Каква е процедурата по разваляне на този предварителен договор от моя страна, колко време продължава и колко може да ми струва?
4. И накрая бихте ли ми препоръчали подходящ адвокат, който може да се заеме със случая във Варна?
Благодаря предварително на всеки, който би взел отношение по този въпрос!
foregner__
Нов потребител

Re: Разваляне на предварителен договор за строителство.

Мнениеот sunrise » 03 Ное 2008, 10:20

А отделна сграда ли ще се строи в имота?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 03 Ное 2008, 10:34

Бихте ли доуточнили на какво основание имате тази 1/2 от бъдещата сграда.Нещо не ми се вързва.Плащал ли сте някакви пари и на какво основание?
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 03 Ное 2008, 10:53

Колега, доколкото разбирам, питащия притежава 1/2 от съществуваща сграда, а не от бъдеща такава. Може би сега в същия имот ще се строи втора сграда.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 03 Ное 2008, 11:01

sunrise написа:Колега, доколкото разбирам, питащия притежава 1/2 от съществуваща сграда, а не от бъдеща такава. Може би сега в същия имот ще се строи втора сграда.

Аха , благодаря sunrise , тоест предполагам имаме недвижим имот собственост на А , в който е построена сграда , която е 1/2 собственост(тоест има и учредено право на строеж) е на роднината Б.Сега А е сключил предварителен дог. и е учредил право на строеж на строител , за да изгради нова сграда в НИ или е учредил право на насдтрояване върху съществуващата сграда?....хм.Трябва питащия да потвърди тези констатации , за да му дадем някаква насока , но най-добре е да вземе всички документи и да се консултира с адвокат , защото тук може само да правим догатки.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот foregner__ » 03 Ное 2008, 23:02

Здравейтер
Става въпрос, че аз притежавам 1/2 от вече съществуваща сграда получена, чрез покупко продажба, а собственика на другата 1/2 и на 100% от земята е сключил въпросния договор предвиждащ при изпълнението му да се събори цялата сграда и да се строи върху целия имот. Но аз нямам никакви договорни взаимоотношения нито със строителната фирма нито със собственика на земата върху която е моята 1/2. Тоест предвижда се да бъде съборена и моята част от сградата.
foregner__
Нов потребител

Мнениеот lex_master » 04 Ное 2008, 09:53

Правата си можете да защитите единствено по съдебен ред . Този договор , сключен от А няма сила по отношение на Вас , но във всички случаи Ви е необходима спешна консултация с адвокат.
Колко време може да продължи - въпрос на недопустимо гадателство , а колко ще Ви струва - въпрос на договаряне ,защото сме в пазарна икономика.
Във всички случаи трябва да се въоръжите с търпение и доста средства .
lex_master
Нов потребител

Мнениеот nevin_alibriam » 05 Ное 2008, 17:59

Възможно е ако сте придобили част от сградата от собственика на земята, същият да не е показал на строителя документ за собственост, от който черпите права, а само актът с който той е придобил (без отбелязване, че е прехвърлил права), т.е. строителят да е в неведение. Мисля, че е добре да го информирате за правата, които имате. Вие имате право на строеж, което е вещно право да построите и да държите сграда върху чужда земя в обем и съдържание, каквото имате сега по документ за собственост. Ако сградата бъде разрушена имате срок от 5 год. в който може да реализирате правото си. Това може да стане единствено със съгласието на всички съсобственици.
nevin_alibriam
Потребител

Назад към Имотни казуси