- Дата и час: 25 Ное 2024, 09:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
купила съм УПИ с къща, представляващ държавна собственост
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
купила съм УПИ с къща, представляващ държавна собственост
Здравейте, оказа се, че съм си купила УПИ с къща, представляващ държавна собственост. Мой приятел французин си купи къща, след необходимата регистрация на ЕООД през април 2008 г. Продавачът - също французин с ЕООД, е купил къщата през септември 2007 г. Неговите продавачи са физически лица с документ за собственост -н.а. по давност от 02.03.1994 г. За всички сделки имаме копия от удостоверението за тежести на имота, на които пише, че е чист като сълза. javascript:emoticon(':roll:') Приятелят ми започва да прави ремонт /водопровод, канализация – такива едни цивилизовани неща/ и се натъква на археологически плочи. Директорът на близкия археологически резерват изкача с ПМС от юли 1988 г., в което се очертават границите на резервата и съответно УПИ-то заедно с къщата попадат в зона с режим А /този режим бил страшна работа/. Както и с акт за изключителна държавна собственост /от който не ми даде копие/ за обявяване на този резерват за изключителна държавна собственост. След, което се опита да ме убеди, че от общината ще обезщетят собственика с УПИ без такъв режим в селото. Гл. архитект, естествено много се смя като чу, че трябва да обезщетява с общинска земя. И питам сега какво да правя?
-
iva_diva - Младши потребител
А каква точно е целта на споделянето?
И кое точно е простотия в случая?
Нямат право да не Ви дават копие от акта за държавна собственост, но що се отнася до останалото, то по всяка вероятност са прави.
В края на краищата , границите на един резерват не са държавна тайна.
И кое точно е простотия в случая?
Нямат право да не Ви дават копие от акта за държавна собственост, но що се отнася до останалото, то по всяка вероятност са прави.
В края на краищата , границите на един резерват не са държавна тайна.
- sunrise
- Активен потребител
Посъветвайте приятеля си (който по Вашите думи е собственик по Нот.акт) с всички налични документи да потърси адвокат за консултация и евентуално водене на дело. Повярвайте, във форума няма да се реши проблема.
- rts
- Активен потребител
Няма такова нещо - оказа се, че е мега трудно да се намери компетентен /по този въпрос/ адвокат - въпреки всички археологически разкопки в района явно на никой не му се занимава. А не виждам как може да сесъдите дали е проблем плащането или не. Наясно съм, а вече и чужденците, че в България всичко е възможнво с пари
-
-
Много сте закъсняла с търсенето на компетентен адвокат. Необходимо е било преди покупката на имота с всички налични документи да направите задълбочена консултация. Дали имотът е държавна или общинска собственост се установява с Удостоверение, издадено от съответната община и от съответната областна адмнистрация. това, че сте си имали удостоверение за тежести "чисто като сълза" нищо не означава и нищо не Ви помага в случай.Само че не мога да проумея как сте изповядали сделката и как е издадена скица за имота, при положение, че той е държавна собственост. Има нещо неточно и непълно във Вашите обяснения или спестявате част от истината. Единственото Ви спасение е да се обърнете към адвокат, който е специалист по вещно право. Освен това предполагам, че сте осъществили сделката с някой брокер от агенция за недвижими имоти. точно те си мислят, че като вземат удостоверение за тежести и това е напълно достатъчно независимо от документите за собственост. Крайно време е хората в България да проявяват необходимата култура и уважение към труда на адвоката и да се научат да го търсят преди да възникне проблема.
- vili
- Потребител
Re: купила съм УПИ с къща, представляващ държавна собственост
Здравейте Вили, вероятно вече сте забравили за какво става въпрос и не се надявам да прочетете това, но не бях се включвала отдавна във форума. Но изречението ви "Има нещо неточно и непълно във Вашите обяснения или спестявате част от истината. " наистина няма нищо общо с действителната ситуация. Опитах се да ви пратя лично съобщение, но не успях. Цялата документация по сделката е изрядна и бих искала да ви убедя в това. Макар и късно. Реших да споделя с форума как е възможно при изрядни документи да се случват такива меко казано изненади. И как уникалната липса на връзка между институциите води до смешни казуси като този.
-
Ако за това казвате, че е "смешен казус" - завиждам на чувството Ви за хумор. Не пишете кога е съставен АДС.
- ch3oh
- Активен потребител
Акт за изключителна държавна собственост № 36 от 19.03.1997 г. А документът за собственост на първия продавач е нот. акт за собственост върху недвижим имот придобит по давност от 02.03.1994 г. В него пише - цитирам "Имотът е включен в регулационния план на село.... през 1962 г. и не е изключван, видно от представената скица ...."
-
Не е толкова сложен казуса Ви. Най-вероятно , ще се окаже ,че има недобросъвестност от страна на купувачите. Всеки средностатистически адвокат , предполагам ,че ще се справи с казуса, по-точно с изясняването му. Имайте пред вид,че може да се окаже ,че не сте собственици на мястото. Само още един въпрос: Има ли влязла в сила кадастрална карта за района?
- sunrise
- Активен потребител
здравейте sunrise
има - при това чисто нова от тази година. Даже чакахме да стане готова.
има - при това чисто нова от тази година. Даже чакахме да стане готова.
-
Между другото и ако ви е удобно sunrise,
изпратете ми на ivadivak@gmail.com № на банковата си сметка, за да ви платя хонорар за съвет и адрес /електронен/, на който да ви изпратя документите. След, което може да поговорим пак. Лек ден
изпратете ми на ivadivak@gmail.com № на банковата си сметка, за да ви платя хонорар за съвет и адрес /електронен/, на който да ви изпратя документите. След, което може да поговорим пак. Лек ден
-
Няма нужда от изпращане на какъвто и да е хонорар. Питах Ви неслучайно за кадастралната карта, защото там е пълен батак и предполагах,че сте го купили със скица от Службата по кадастър. По този начин по-трудно се проследява имота, отколкото , ако скицата се издава от общината. Имаше един шестмесечен срок по закона за държавната собственост, в който е трябвало да се извърши актуването /по памет /. Там също е каша, защото на много места не са си правили труда да го извършат. В същото време , ако си е по Конституция и закон публична собственост, доста ще Ви се усложни положението.
- sunrise
- Активен потребител
еми май ще се усложни
-
Ива, имала съм няколко такива дела и мога да ти кажа, че шанса ти при завеждане на иск клони към 0. Ако предявиш ревандикационен иск, той ще бъде отхвърлен. Иначе можеш да развалиш договора или да търсиш отговорност от продавача за евикция (при отхвърлен иск за собственост), но тук вече ще трябва да се доказва добросъвестността на страните по сделката (продавача и купувача), от която зависи какво точно ще получиш като обезщетение.
- sogio
- Потребител
Благодаря sogio
-
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|