начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Придобивна давност при наемни отношения

Казуси за недвижими имоти

Придобивна давност при наемни отношения

Мнениеот bojkov » 22 Окт 2008, 06:04

Мои клиент е наемател, които вече 12 год. ползува имот под наем. Собствениците на имота се опасяват, че въпросния наемател може да придобие имота им по давност, след като повече от 10 год. го е ползувал, затова искат да прекратят договора му. Това е нещо, с което аз не съм съгласен, по ред причини, които сега няма смисъл да изтъквам тук и пред Вас. Най-малкото тук не е налице владеене, а обикновено ползуване. Въпросът ми е: Някой от Вас занимавал ли се е с подобен случай и какво сте срещнали в съдебната практика по този въпрос, тъй като аз не намерих нищо? Има ли случай, при който да е присъдено правото на собственост на наемател? Предварително Ви благодаря!
bojkov
Нов потребител

Re: Придобивна давност при наемни отношения

Мнениеот dideto » 22 Окт 2008, 09:19

Наемател да придобие по давност имота, който ползва!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ха-ха- ха
dideto
Младши потребител

Мнениеот amateur » 22 Окт 2008, 09:40

Г-н Божков, струва ми се, че проблемът Ви по-скоро е от практическо, а не от правно естество. Не знам дали сте ни колега, но в случая може би от Вас зависи да убедите наемодателите, че наемните отношения не предполагат придобиване по давност. Предлагам Ви да снабдите хазяите с нещо като декларация, ако чак толкова се притесняват, която да бъде в смисъл, че се признават типа отношения между клиента Ви и тях, заедно с разни подробности – кога е сключен договора, между кои лица, за кой имот, колко се плаща и т.н. От там нататък сте Вие, да разясните и убедите, че няма опасност хорицата да си загубят имотеца.
amateur
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 22 Окт 2008, 12:09

Колега, без да теоретизираме излишно, но няма и да намерите такова съдебно решение.
Просто е невъзможно, по ред причини, които....
Не, че е невъзможно в един момент наемателя да се афишира, като владелец/ и при осъществяване фактическия състав да придобие по давност/, но не смятате ли, че двете понятия наемател и владелец се самоизключват?
А чисто практически- явно наемодателите нещо не са разбрали, но вярвам си имат нещо писмено, като доказателство за тези правоотношения.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Magnollia » 22 Окт 2008, 12:55

Добър вариант е договора за наем да се впише и готово.
По този начин и двете страни декларират ясно отношенията си наемател (държател) и наемодател (собственик)
Понякога истината може да ни избоде очите ....
Аватар
Magnollia
Потребител

Мнениеот sunrise » 22 Окт 2008, 14:34

И аз съм се сблъскавала с подобни идеи. Наематели, живеещи някъде повече от 10г. , ксчитат , че ако евентуално не са го придобили вече, то поне имат право да го купят от собственика/частно лице/. Така ,че свежи идеи от всякъде.
Влезте в положението на колегата:Практика няма , защото е абсурдно наемно отношение и придобиване по давност. Ама за съжаление , това не е аргумент в негова полза, именно защото няма с кокадо да ги обори. За повечето хора правната теория не важи!
sunrise
Активен потребител

Мнениеот kokopati » 22 Окт 2008, 14:46

Ами това е абсурд но декларацията ще ги уплаши по добре и цитирайте закона кои са случаите на придобиване по давност.

http://www.parfiumionline.com
kokopati
Младши потребител

Мнениеот todorst » 22 Окт 2008, 14:54

Магнолия , колко смяташ, че струва подобно вписване или нотариална заверка на наемен договор. Преди време имах такъв случай. Договор за 5 години = 60 месеца х 300 лв. месечен наем се получи интерес за 18 хил.лв. И тук няма номера- по данъчна оценка. Искаш нот.заверка -трябва да напишеш истинския размер на месечния наем.
todorst
Потребител

Мнениеот Magnollia » 24 Окт 2008, 11:43

Вижте колега, сигурността струва пари.
Но, което е по-важно - не е нужно да се вписва за 5г., а достатъчно за 1г. Така се прекъсва придобивната давност, което всъщност плаши собствениците. И освен това е видно с какъв статут е лицето, което ползва имота. Може в договора да има клауза в смисъл, че след изтичане срока на договора той се продължава, ако никоя от страните не отправила предизвестие за прекратяване. Това съм го правила и е имало ефект. Е, договора за времето след 1г. не е вписан, но ефекта на вписванетето е постигнат.
Понякога истината може да ни избоде очите ....
Аватар
Magnollia
Потребител

Мнениеот n_ikito » 16 Юни 2012, 22:23

на първо четене НЕ...договора за наем е неформален, но не това е най-важното, за давностното придобиване трябва да има два задължителни елемента достатъчно дълго време.....
n_ikito
Активен потребител

Назад към Имотни казуси