- Дата и час: 29 Ное 2024, 01:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Придобиване на имот по давност
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Придобиване на имот по давност
Здравейте,бих искала да ми помогнете с информация относоно това,може ли мъжът ми да придобие имота ,в който живеем по давност?Същият е собственост на майка му,която повече от 10години не го стопанисва.Всичко правим ние -данъци ,подобрения и т.н.тИма ли някаква възможност да узаконим това?Налице са и достатъчно свидетели ,като съседи ,приятели и др.?
- tulenka
- Нов потребител
Re: Придобиване на имот по давност
Еднозначен отговор не може да Ви се даде,но по-скоро не. Вие сте допуснати от собственика да ползвате имота. Това,че плащате данъци и правите подобрения , не може да Ви направи собстеници.
- sunrise
- Активен потребител
Да колежката е права.
Няма еднозначен отговор. Изготвянето на констативен нотариален акт въз основа на обстоятелствена проверка, не ви прави собственици а констатира че владеете имота повече от десет години. Той се оборва най лесно, с предявяване на ревандикационен иск от страна на собственика. Големият проблем и противоречивата съдебна практика е от кой момент и дали сте владелци или ползватели. Само владелците могат да придобият по давност имот.
За къщи в провинцията става(изготвяне на констативен нотариален акт) , но за София знам че номера не минава. Такава е моята информация че нотариусите отказват издаване на констативка.
Няма еднозначен отговор. Изготвянето на констативен нотариален акт въз основа на обстоятелствена проверка, не ви прави собственици а констатира че владеете имота повече от десет години. Той се оборва най лесно, с предявяване на ревандикационен иск от страна на собственика. Големият проблем и противоречивата съдебна практика е от кой момент и дали сте владелци или ползватели. Само владелците могат да придобият по давност имот.
За къщи в провинцията става(изготвяне на констативен нотариален акт) , но за София знам че номера не минава. Такава е моята информация че нотариусите отказват издаване на констативка.
- nezret
- Потребител
Майка ми притежава нива,която се обработва от един човек без договор в проъл
жение на 7-8 години,като същият всяка година й изплаща рента.
Въпросът ми е: може ли обработващият да стане собственик на тази нива по
давност.Той владелец ли е или ползвател?
жение на 7-8 години,като същият всяка година й изплаща рента.
Въпросът ми е: може ли обработващият да стане собственик на тази нива по
давност.Той владелец ли е или ползвател?
- plam21
- Нов потребител
не може да стане собсвеник по давност по причина точно на рентата - всяка година той признава правото на собсвеност на маика Ви. Рентата е вид договор подобен на наемът.
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
А защо, питам аз, плащате данъци и правите подобрения на имот, който не е Ваша собственост, а е собственост на свекърва Ви? Ами ако тя реши да го прехвърли на друг човек, какво става с направените от Вас разходи?! Защо тя сама не си плаща данъците и не си прави подобренията върху имота?! Поговорете с нея относно възможността да Ви прехвърли имота.
- katerinakuch
- Активен потребител
"А защо, питам аз, плащате данъци и правите подобрения на имот, който не е Ваша собственост, а е собственост на свекърва Ви? Ами ако тя реши да го прехвърли на друг човек, какво става с направените от Вас разходи?! Защо тя сама не си плаща данъците и не си прави подобренията върху имота?! Поговорете с нея относно възможността да Ви прехвърли имота."
Според мен отговорът е очевиден. Хората живеят в този имот и като всеки имот има нужда от поддръжка.
Според мен отговорът е очевиден. Хората живеят в този имот и като всеки имот има нужда от поддръжка.
Понякога истината може да ни избоде очите ....
-
Magnollia - Потребител
Благодаря Ви,law_master.
- plam21
- Нов потребител
Добре, допуснати са от собственика, но надали е обособено формално...защо да не може да се разглеждат като владелци?
- stanislava33
- Нов потребител
Защото е въпрос на доказване онези 5 елемента на владението...
Иначе- хипотетично всичко си може, ама дали ще се докаже е друг въпрос.
Иначе- хипотетично всичко си може, ама дали ще се докаже е друг въпрос.
- Гост.
- Старши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|