начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Прозорец към съседен имот

Казуси за недвижими имоти

Прозорец към съседен имот

Мнениеот gacaweb » 11 Авг 2008, 20:14

Здравейте. Имаме къща, която има стена, явяваща се граница на имоти. Искаме да си направим прозорец, гледащ към другия имот. Дали има проблем?
gacaweb
Нов потребител

Re: Прозорец към съседен имот

Мнениеот TheOldMan » 11 Авг 2008, 21:49

gacaweb написа:Здравейте. Имаме къща, която има стена, явяваща се граница на имоти. Искаме да си направим прозорец, гледащ към другия имот. Дали има проблем?

Има проблем. Собственика на съседния имот ви е дал съгласие да строите "на калкан", което по подразбиране означава, че вие сте дали съгласие той да си "залепи" бъдещ строеж на тази стена.
По принцип едва ли има някакъв проблем да си избиете едно прозорче (все пак говорете със съседа преди това :) ), но ако той в даден бъдещ момент реши да строи, ще трябва да си зазидате прозорчето, без да възразявате.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот gacaweb » 11 Авг 2008, 23:46

То той не е разрешавал точно, ами това е понеже едно време е имало някакво преразпределение на имотите и на нас са ни взели откъм него, защото на него са му взели заради улицата или нещо от сорта...та сега нашата къща се явява ограда:) Но е била построена преди този съсед изобщо да съществува на картата:)
gacaweb
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 12 Авг 2008, 09:47

Мисля, че това не променя кой-знае колко положението. Стената ви се явява "обща" за вас и съседа ви, така че ако той реши да строи нещо до нея, вие ще трябва да се съгласите. Но ако човека е разбран, и не мисли да строи там, не виждам някакви законови пречки да си отворите прозорец към неговия имот. Но знае ли човек - след някоя година може да му щукне да продаде имота, а новия собственик да не е толкова сговорчив....
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот bob_bs » 12 Авг 2008, 12:17

Би трябвало подпрозоречното разстояние от пода да е минимум 160 см (според мен случаят е в духа на посоченото в Наредба 7 на МРРБ, чл.83)
bob_bs
Нов потребител

Мнениеот gacaweb » 12 Авг 2008, 13:22

То вече има един прозорец към другия имот, но той е на друга стая. А тази стена се пада северна на съседа ако има някакво значение. На нас се пада южна. От другата страна къщата ни също е залепена за границата на имота. Ако и от там не може да се сложи прозорец, то тогава тази стая остава без такъв, което е тъпо. За прозорец на 1.60м над пода не можем и да си помислим, стаите са около 2м високи:)
gacaweb
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 13 Авг 2008, 00:47

Най-добре се обърнете към архитект. Те са по-добре запознати с такъв тип проблеми - все пак те слагат прозорците на проекта за къща :)
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот vetre » 13 Авг 2008, 21:13

за съгласие за калкан не съм много съгласен че се иска,
като гледам как се строи.не ми се вярва,че толкова много съгласия ще има
vetre
Потребител

Re: Прозорец към съседен имот

Мнениеот lili575 » 10 Яну 2009, 20:20

Имате право да си направите временни прозорци докато той рещи да строи съгласно одобрения ПУП на калкан. Тогава обаче той не ви дължи обезщетение за закриването на прозорците
lili575
Младши потребител

Назад към Имотни казуси