начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

два предварителни договора за един и същ имот

Казуси за недвижими имоти

Мнениеот ligonia » 24 Май 2008, 14:54

Пропуснах да ви попитам, какво да правя тая велика агенция, дето е прибрала и от двете страни комисионни, твърди, че само продавача й били клиентите и имаха наглостта да представят като доказателство некакъв протокол дето го подписали мениджъри и брокери, с изявления за знание относно фактите по спора и ми идеше да го тресна ... сетете се на кого....
При това този случай не е първото наа... на тая агенция......
ligonia
Младши потребител

Мнениеот Kogato » 24 Май 2008, 14:59

ligonia написа: първия договор е недействителен, а втория е нищожен, понеже прикрива първия.

Уви, да - вторият договор, макар и потвърден от непълнолетния е привиден т.е. нищожен.

Но пък кой, кога и как ще се позове на това?
И ако се позове, това няма ли да е потвръждаване на първия договор - за да приложи съдът правилата за прикритата сделка, тя трябва да е действителна!
Kogato
Младши потребител

Мнениеот ligonia » 24 Май 2008, 18:57

шах с пешката
ligonia
Младши потребител

Мнениеот abstract » 24 Май 2008, 19:22

Всички говорят за първи и втори договор. Дадена е информация само за датата на сключване на първия договор. Не се казва кога е сключен втория договор който е Ц +20 %. Ако защитам ответника и искам да получа по-голяма цена ще възразя, че има втори договор, с който е предоговорена цената. Според мен всеки следващ договор отменя предходния когато страните по него са същите. Как тогава ще докажете, че е налице прикрита сделка.
abstract
Потребител

Два предварителни договора за един и същи имот

Мнениеот Melly » 24 Май 2008, 19:56

Нека се съсредоточим, и да помислим като как да "укрепим" доколкото е възможно Д1, който е предмет на спора. Защото точно този договор съдът следва да обяви за окончателен.
А, я си представете, че в с.з. цъфне и Д3 с Ц-10, по който също има разрешение на съда?
Не ми се мисли, тежко на съдията..., а и на купувача, дето е правил подобрения в имота.

Така, установи се, че анексите са към Д1, от което следва, че страните целят последиците от него.
А как стои въпросът с остатъка от цената? В крайна сметка с кредит ли се купува, или са преминали към друг начин на плащане?

Оставям ви, все пак е събота вечер.

Приятна да е за всички!
Аватар
Melly
Старши потребител

Re: Два предварителни договора за един и същи имот

Мнениеот Kogato » 25 Май 2008, 10:28

Melly написа:Нека се съсредоточим, и да помислим като как да "укрепим" доколкото е възможно Д1, който е предмет на спора. Защото точно този договор съдът следва да обяви за окончателен.

Страшно ми харесва твоята конструктивност, Мели!
Та на въпроса:
Мислите ли, че ако, разпитан по 114 ГПК (отм.), непълнолетният потвърди желанието си да сключи договора към момента на подписването, това ще реши въпроса с висящата недействителност и договорът ще се счита потвърден?
Притеснява ме следното:
1. След като е подписан от единия от родителите като "законен представител", вм. "попечителско съдействие", може ли да се гледа на този договор като подписан от пълномощник без представителна власт?
2. Ако е така, може ли да бъде потвърден в съдебно заседание, т.е. изпълнено ли е условието за формата на потвърждаването - да е еднаква с тази, изисквана за договора, в случая - писмена?
3. Дори и да може, ще се счита ли подписът на родителя за попечителско съдействие, или ще се иска отново неговото попечителско съдействие за потвръждаване на сделката?
4. Ако не е така, каква е отговорността на родителите?

Абе въобще, как сте могли да допуснете непълнолетен да сключи сделка като малолетен???

Честно казано, Лигония, ако зависеше от мен, - започвам друг процес - за обявяване за окончателен на договора на Ц-10, доколкото той може да се счита потвърден писмено, а и цената е по-изгодна за твоя клиент.
Kogato
Младши потребител

Мнениеот ligonia » 25 Май 2008, 12:05

Kogato, иск за обявяване на договора с цена Ц-10 при положение, че този договор е привиден?....
ligonia
Младши потребител

Мнениеот Kogato » 25 Май 2008, 12:25

ligonia написа:Иск за обявяване на договора с цена Ц-10 при положение, че този договор е привиден?....

А как се доказва привидността?
Kogato
Младши потребител

Мнениеот Melly » 25 Май 2008, 14:41

Kogato написа:
Абе въобще, как сте могли да допуснете непълнолетен да сключи сделка като малолетен???

10+!!!
И така, дали има или няма Решение на РС - то не е елемент от ФС на Договора.

Д2 е действителен, НО е подписан от втория законен представител и ще го разглеждам като последващо сключена сделка с нова Ц.

Д1 е предмет на производството, в с.з. имаме потвърдено съгласие от пълномощника на майката, А1 и А2 са неразделна част от Д1 - само липсва потвърждаване от непълнолетния, за сега.
Но пак се връщам на основната ми теза, ако по време на процеса Детето навърши пълнолетие, и сам направи изявление, тогава всичко ще е ОК.
За сега, според мен, липсва съгласието на детето, което както казах може в следв. с.з. да го изрази, и това изявление да бъде отразено в протокола.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Kogato » 25 Май 2008, 19:32

Melly написа:За сега, според мен, липсва съгласието на детето, което както казах може в следв. с.з. да го изрази, и това изявление да бъде отразено в протокола.

А ако не е навършило пълнолетие, какъв е проблемът?
Нужно ли е попечителско съдействие за потвръждаването? (повторно задавам този въпрос - колеги, какво ще кажете?)
Моите съмнения са по-скоро относно формата на това потвръждаване - изисква се тя да е писмена, а доколкото разбирам, хлапето няма никакъв интерес сделката да се реализира. :roll:
Kogato
Младши потребител

Мнениеот Melly » 25 Май 2008, 20:13

Kogato написа:
Melly написа:За сега, според мен, липсва съгласието на детето, което както казах може в следв. с.з. да го изрази, и това изявление да бъде отразено в протокола.

А ако не е навършило пълнолетие, какъв е проблемът?
Нужно ли е попечителско съдействие за потвръждаването? (повторно задавам този въпрос - колеги, какво ще кажете?)
Моите съмнения са по-скоро относно формата на това потвръждаване - изисква се тя да е писмена, а доколкото разбирам, хлапето няма никакъв интерес сделката да се реализира. :roll:

Така де - въпросът опира до това, дали Детето ще изрази съгласието си. Достатъчно е да го направи лично, или чрез пълномощника си в с.з. и да е отразено в протокола. Така ще е спазена формата.

Умишлено обърнах внимание на този факт - навършване на пълнолетие.
За сега е достатъчно да има налице потвърждаване от майката и детето.
В последствие - само това на детето, в случай, че е пълнолетено.
И в двата случая, за да бъде преодоляна висящата недействителност.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ligonia » 27 Май 2008, 16:19

:( Май не ми остава друго, освен да чакам потвърждение ... Ако не... има втора
ligonia
Младши потребител

Мнениеот Kogato » 28 Май 2008, 09:49

Melly написа:Така де - въпросът опира до това, дали Детето ще изрази съгласието си. Достатъчно е да го направи лично, или чрез пълномощника си в с.з. и да е отразено в протокола. Така ще е спазена формата.

Гласното потвръждаване (чрез пълномощник или лично) в с.з., документирано в протокола, равнява ли се на писмена форма?
Именно в това ми беше съмнението - спомен някакъв :roll: , ама никъде не можах да намеря потвръждение...
Kogato
Младши потребител

Мнениеот Melly » 28 Май 2008, 14:14

Kogato написа:
Melly написа:Така де - въпросът опира до това, дали Детето ще изрази съгласието си. Достатъчно е да го направи лично, или чрез пълномощника си в с.з. и да е отразено в протокола. Така ще е спазена формата.

Гласното потвръждаване (чрез пълномощник или лично) в с.з., документирано в протокола, равнява ли се на писмена форма?
Именно в това ми беше съмнението - спомен някакъв :roll: , ама никъде не можах да намеря потвръждение...

Мисля, че ДА. Защото е направено в присъствие на страната, вписано е в протокола, който , който надявам се да не буди някакви съмнения у Вас, относно формата и това вече - в кръга на шегата - същият подписан от двама Свидетели: съдията и съд. секретар?!?! :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Kogato » 29 Май 2008, 08:07

Melly написа:Мисля, че ДА. Защото е направено в присъствие на страната, вписано е в протокола, който , който надявам се да не буди някакви съмнения у Вас, относно формата и това вече - в кръга на шегата - същият подписан от двама Свидетели: съдията и съд. секретар?!?! :lol:

Уви, без подпис на потвърдилия!
Но спомените ми, макар и мъгляви, насочват към приравняване на направеното в съдебно заседание изявление, ако е вписано в протокола, на писмено такова... Ама къде ли го пишеше... :roll:
Kogato
Младши потребител

Мнениеот Melly » 29 Май 2008, 12:38

Kogato написа: Уви, без подпис на потвърдилия!
Но спомените ми, макар и мъгляви, насочват към приравняване на направеното в съдебно заседание изявление, ако е вписано в протокола, на писмено такова... Ама къде ли го пишеше... :roll:

Пишеше го..., уви, нямам време сега да ровя, НО и съдебната практика е единодушна в тази насока съдът да приеме за валидно потвърждаването в с.з на действия, извършени без представителна власт , за които се изисква специална форма.
И още аргументи: изявления на страната в с.з. за отказ от иск, признаване на иск и т.н (по отношение на формата).
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 29 Май 2008, 12:57

Melly написа: ... подписан от двама Свидетели: съдията и съд. секретар?!?! :lol:

:D :D :D
Доста "ненадеждни" свидетели ... те на тях няма да им приемат показанията в друго дело :lol: :lol: :lol:
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Melly » 29 Май 2008, 13:48

inspectora написа:
Melly написа: ... подписан от двама Свидетели: съдията и съд. секретар?!?! :lol:

:D :D :D
Доста "ненадеждни" свидетели ... те на тях няма да им приемат показанията в друго дело :lol: :lol: :lol:

Inspectore, чевството Ви за хумор е на висота,
Оценявам го! :wink:

Лек и успешен ден!
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ligonia » 02 Юни 2008, 08:03

Колеги, благодаря ви за разсъжденията и съветите, от сърце....
ligonia
Младши потребител

Re: два предварителни договора за един и същ имот

Мнениеот Melly » 07 Юни 2009, 12:34

ligonia на 27 Май 2008 04:19 pm написа::( Май не ми остава друго, освен да чакам потвърждение ... Ако не... има втора

Дали има някаква развръзка, па макар и на първо място с Решение на първоинстанционния съд... :roll:

П.П. На фона на темите в сегашния формат на Lex.bg (с едно-две изключения), мисля тази тема да е по-интересна. :wink:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Предишна

Назад към Имотни казуси