Здравейте,
Жена на име Мария сключва договор под формата на "Нотариален акт за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за гледане" (цитирам го както е написано) през 1965 г. В него се казва:
1. Снежана "прехвърля на Мария имота .... срещу задължение за гледане и издръжка".
2. "Купувачът Мария заяви че е съгласна и купува имота при условията на горната точка".
През 1969 г. (четири години след това) Мария се жени за Панко.
ВЪПРОСЪТ е : стават ли съсобственици на този имот двамата съпрузи, Мария и Панко? Ако това е обикновен НА, тогава собственик щеше да е само Мария, но тук имаме срещу гледане и издръжка. Това поражда ли съсобственост между двамата съпрузи, които са сключили гр. брак след датата на нотариалния акт ?
Благодаря за помоща ви.
- Дата и час: 29 Ное 2024, 01:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имот срещу гледане = съсобственост при последствал брак ?
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Пак ли учебен казус?
Старият Семеен кодекс ли се прилага, новият ли?
Май пак на някого не му се чете
Я да си припомним кака се чете един закон: - Боби Спасов и Витали Таджер го наричаха критика на закона.
Шокиращо - нали?
Започваме с:
- влизане в сила;
- действие по време;
- действие спрямо лицата;
- дествие по място..
Основните неща.
После бързичко отиваме на Преходни и заключителни разпоредби, макар, че гореказаното е свързано с тях, и четем кои други НА се изменят, допълват, и т.н. - и пак се връщаме в началото - така няколко пъти, докато не разберем от къде тече водата на вятърната мелница
или къде е скрит ключът от сламената колиба
Старият Семеен кодекс ли се прилага, новият ли?
Май пак на някого не му се чете
Я да си припомним кака се чете един закон: - Боби Спасов и Витали Таджер го наричаха критика на закона.
Шокиращо - нали?
Започваме с:
- влизане в сила;
- действие по време;
- действие спрямо лицата;
- дествие по място..
Основните неща.
После бързичко отиваме на Преходни и заключителни разпоредби, макар, че гореказаното е свързано с тях, и четем кои други НА се изменят, допълват, и т.н. - и пак се връщаме в началото - така няколко пъти, докато не разберем от къде тече водата на вятърната мелница
или къде е скрит ключът от сламената колиба
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
Мерси Каранедев,
Но не съм нито юрист, нито студент - явно съм го формализирал доста и изглежда като задачка за студенти. Инженер съм и съм учен да подреждам нещата ясно и просто.
Принципно си прав че всеки трябва да си разплете сам случая и ще му стане ясно. Ако ли пък не, да отиде при юрист който ще му обясни.
Случайят обаче не е правен спор, а домашен спор с тъщата ми. Нямаме никакви претенции един към друг - спорим за спорта и честта.
Та, ако някой може да наклони везните....мерси
Но не съм нито юрист, нито студент - явно съм го формализирал доста и изглежда като задачка за студенти. Инженер съм и съм учен да подреждам нещата ясно и просто.
Принципно си прав че всеки трябва да си разплете сам случая и ще му стане ясно. Ако ли пък не, да отиде при юрист който ще му обясни.
Случайят обаче не е правен спор, а домашен спор с тъщата ми. Нямаме никакви претенции един към друг - спорим за спорта и честта.
Та, ако някой може да наклони везните....мерси
- olioniko
- Младши потребител
Имотът е само на Мария - не защото договорът е сключен по време, когато не е имало съпружеска общност (на СК от 1968 г. му е била дадена обратна сила за придобитото по време на заварените бракове), а защото имотът чисто и просто не е придобит по време на брака.
Нищо необикновено няма иначе в нотариалния акт.
Мария ли е тъщата? Тя печели. И да не печели баса (зависи кой какво твърди) - печели цял имот.
Нищо необикновено няма иначе в нотариалния акт.
Мария ли е тъщата? Тя печели. И да не печели баса (зависи кой какво твърди) - печели цял имот.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
От така скромно описана от Вас обстановка може да се направи следният извод: Мария и нейният съпруг Панко не са съсобственици на имота, придобит от Мария преди сключване на брака.
- katerinakuch
- Активен потребител
Аз, обаче, ако съм на мястото на Панко, ще поискам съсобственост върху този апартамент, защото съгласно СК: "Вещите и правата върху вещи, както и паричните влогове, придобити от съпрузите през време на брака в резултат на съвместен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи независимо от това, на чие име са придобити.
Съвместният принос на съпрузите може да се изрази във влагането на средства и труд, в грижи за децата и работа в домакинството.
Защо бай Панко ще се грижи и издържа някого, или в по-добрия случай тези грижи ще лежат върху плещите на Мария, но от това Панко ще бъде ощетен. Нали така? И той е човек и той има нужда да му бъде отделено време
А и парите за издръжка, нали излизат от общия "семеен джоб"!!!!!
Дръж се Панко, не бой се! Все ще дойде и твоето време......
Съвместният принос на съпрузите може да се изрази във влагането на средства и труд, в грижи за децата и работа в домакинството.
Защо бай Панко ще се грижи и издържа някого, или в по-добрия случай тези грижи ще лежат върху плещите на Мария, но от това Панко ще бъде ощетен. Нали така? И той е човек и той има нужда да му бъде отделено време
А и парите за издръжка, нали излизат от общия "семеен джоб"!!!!!
- may_baych2002
- Потребител
Не става. Същото е както ако единият съпруг със заем от ДСК /тогава/ е закупил имот, и след това се женят, и изплащат. Имота е придобит преди брака. Това че заедно са плащали, или дори другият съпруг е плащал заема, не значи, че е налице съвместен принос. Просто възникват облигационни отношения между двамата. Това е.
- ivan2
- Потребител
may_baych2002 написа:Аз, обаче, ако съм на мястото на Панко, ще поискам съсобственост върху този апартамент .....
Че може да иска - може. Ама няма да му се даде Да се държи Панко и да чака времето, когато някой законодател ще придаде обратно действие на някой закон та чааааак до 1965 год. Дръж се, Панко! Тогава 90% от хората ще се избесят, ама ти ще си добре.
-
huligan - Потребител
ivan2 написа:Не става. Същото е както ако единият съпруг със заем от ДСК /тогава/ е закупил имот, и след това се женят, и изплащат. Имота е придобит преди брака. Това че заедно са плащали, или дори другият съпруг е плащал заема, не значи, че е налице съвместен принос. Просто възникват облигационни отношения между двамата.
Да, така е, с уточнението, че всъщност липсва не съвместният принос, а придобиването по време на брака, така че наистина Панко и да иска - няма как да получи собственост върху имота. Възникват, както казва колегата, облигационни отношения.
-
Мерси на всички,
Тъщата печели баса и сега ще трябва да и купувам космодиск .... някой да знае къде продават на старо такива простотии - ще го почистя със спирт и готово - все едно е нов
Тъщата печели баса и сега ще трябва да и купувам космодиск .... някой да знае къде продават на старо такива простотии - ще го почистя със спирт и готово - все едно е нов
- olioniko
- Младши потребител
Имотът е само на Мария.Виж постановление №5 от 31.10.1972 година на ВС с докладчик Димитър Пенчев. Второ римско към края.
- karelia79
- Потребител
olioniko написа:Тъщата печели баса и сега ще трябва да и купувам космодиск .... някой да знае къде продават на старо такива простотии - ще го почистя със спирт и готово - все едно е нов
Е, браво! Като е тъща, не заслужава нов космодиск.
Ако не беше това за старото, тези ти думи са готови за реплика от реклама на космодиск!
-
Re: Имот срещу гледане = съсобственост при последствал брак ?
Имотът си е само на Мария.
- nemirim
- Младши потребител
А Мария дали е получила през ноември Космодиск?
- prnedev
- Активен потребител
Защо възраждате тема отпреди година и половина?
А и защо никой поне не си е задал въпроса кога преминава правото на собственост от отчуждителя към приобретателя при прехвърляне на собственост срещу задължение за за глездане и издръжка? Там е ключа от бараката.
А и защо никой поне не си е задал въпроса кога преминава правото на собственост от отчуждителя към приобретателя при прехвърляне на собственост срещу задължение за за глездане и издръжка? Там е ключа от бараката.
- dimist
- Потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|