начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

ET

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ET

Мнениеот mariika » 23 Юни 2004, 16:11

Здравейте, аз съм едноличен търговец. Фирмата ми е замразила дейността си, но имам един недвижим имот - склад, собственост на ЕТ-то, който ще узаконявам и искам да го прехвърля да е собственост на мен, а не на ЕТ-то. Казаха ми че това трябва да стане чрез покупко продажба, но не съм сигурна как да го продам от мен, на мен. Освен това, при условие че фирмата е неработеща възможно ли е да извърша продажба. Това няма ли да се яви печалба. Моля за вашето съдействие. Благодаря!
mariika

Re: ET

Мнениеот bgjurist » 23 Юни 2004, 16:39

Щом сте ЕТ, то Вие сте търговец-физическо лице. Такава сделка - прехвърляне от Вас на Вас, е нищожна. Необходимо е просто да изключите от масата на ЕТ-то въпросния имот. За без пари - толкуз!
bgjurist
Потребител

Re: ET

Мнениеот рая /Иван/ » 23 Юни 2004, 16:41

Не можете да продавате от ЕТ, който сте вие, на себе си. ЕТ е физическото лице с разширена правоспособност и дееспособност- по Търговския закон. Може счетоводно имота да бъде изведен от баланса на предприятието на ЕТ, като единствено виждам като основание промяна в предназначението на имота-същия вече не се използва за търговска дейност, а за лични нужди. Като цяло обаче това няма да промени нищо нито от гл.т. на данъчно облагане, нито от гл.т на режима на прехвърляне на собствеността, и т.н. Не смятам, че продажбата на имота ще трябва да се третира като печалба. Тази продажба не е предмет на търговската ви дейност. Тя не означава и възобновяване на търговската дейност. Кажете все пак, защо искате да прекратите притежаването на имота на името на ЕТ?
рая /Иван/

Назад към Търговско право