начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Цитати из творчеството на магистрати

Дискусии на тема съдебната власт в България

Re: Никой не е в час ли?

Мнениеот Thierry Henry » 16 Яну 2006, 11:33

Франк Лампард написа:
низш прокурор написа:Колега, най-ценната добродетел на начинаещия юрист е Търпението. Никой няма да ви допусне(особено пък в адв. кантора) да реализирате в пълнота огромния си потенциал. Първо ще ви дадат дребни делца и, ако се справите с тях, ще ви дадат по-големи възможности за изява. Освен това, при юристите учили на това което му викат "Запад" има и един проблем - същия, с който се сблъскват училите английска филология "на Запад" дошли да ни преподават български език в България.

Ти специално не ме мисли! Аз съм се наредил. Точно, щото на никого не чакам! Вълкът врата му е дебел, щото си върши работата сам! Работил съм и за една от 'водещите' БГ кантори и много добре ги знам какви са негодници и удавници! Прескочил съм ги и тях! Освен това, аз не се имам за начинаещ юрист (5 години стаж)! Разбери, не вземеш ли си сам никой няма да ти даде! Аз знам как да взимам това, което искам!
А това, че в България не обичате училите на Запад си е само ваш проблем! Продължавайте да се кланяте и да чакате на евро-експертите, които също са учили на Запад, но които са просто едни не дотам успели чиновници (говоря за тези, които отговарят за мониторинга в евро-тигъра България)! Всеки народ си заслужава съдбата, а България е нация от комплексари! Така, че не аз, а вие ядете дървото с тия заплати в 'оплютата' от всички прокуратура!
Докато ти чакаш, щото "най-ценната добродетел на начинаещия юрист е Търпението", аз продължавам напред и нагоре!

Абе прав си, ама само донякъде. В крайна сметка всеки трябва да почне отнякъде - защо не от адв. кантора?
Thierry Henry

Re: до всезнаещия Гавра

Мнениеот Гост » 16 Яну 2006, 13:47

гост написа:
gavra написа:
гост написа:Друго безумно указание, написано от ръката на прокурор - да се уличи като съучастник Х, като извършителят е НЕИЗВЕСТЕН ?!
И какво да правят дознателите, след като не могат да възразят поредните глупости ?!

]Разбира се, че може. Но това е въпрос на конкретния казус и установената съобразно НПК фактология. Твоя случай не ми е известен, но при приобщени към делото ВДС от използвани СРС /напр. подслушване/ при което е засечено конкретно и подробно подбудителство за извършване на престъпление от страна на обекта/подбудителя/ по отношение на прекия извършител и впоследствие престъплението е реализирано в цялата конкретност на дадените указания, защо да не може да се повдигне обвинение? Независимо, че разследващите органи не могат да установят кое е лицето порзвало телефона и изпълнило на сто процента инструкциите, няма пречка да се ангажира наказателната отговорност на известния подбудител с тази формулировка в диспозитива на обвинението.
Гост

Re:

Мнениеот гост » 16 Яну 2006, 17:48

[quote="Anonymous
]Разбира се, че може. Но това е въпрос на конкретния казус и установената съобразно НПК фактология. Твоя случай не ми е известен, но при приобщени към делото ВДС от използвани СРС /напр. подслушване/ при което е засечено конкретно и подробно подбудителство за извършване на престъпление от страна на обекта/подбудителя/ по отношение на прекия извършител и впоследствие престъплението е реализирано в цялата конкретност на дадените указания, защо да не може да се повдигне обвинение? Независимо, че разследващите органи не могат да установят кое е лицето порзвало телефона и изпълнило на сто процента инструкциите, няма пречка да се ангажира наказателната отговорност на известния подбудител с тази формулировка в диспозитива на обвинението.[/quote]

КОЛЕГА, подбудител на кого /след като извършителят ти е неизвестен/ ?! "и впоследствие престъплението е реализирано в цялата конкретност на дадените указания" - реализирано от кого ?!
Как ще уличиш някого като подбудител, а не знаеш извършителя?! КОГО ЩЕ Е ПОДБУЖДАЛ подбудителя?! :shock: Я да се върнем в теорията и да прочетем малко! :roll:
гост

Re:

Мнениеот Гост » 16 Яну 2006, 18:42

Как ще уличиш някого като подбудител, а не знаеш извършителя?! КОГО ЩЕ Е ПОДБУЖДАЛ подбудителя?! :shock: Я да се върнем в теорията и да прочетем малко! :roll:[/quote]

Теорията е ясна. Има престъпление. Има извършител. Ако няма други данни ще има производство срещу НИ. Когато, обаче, има достатъчно доказателства за мотивиране и подбуждане на неизвестния с установъчни характеристики Иван с тел.0888888888, от следения чрез СРС обвиняем ХХХ и желаното от него престъпление е реализирано по очертаните от ХХХ в качеството на подбудител параметри, не само, че може, но е и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се привлече подбудителя. Друг е въпросът, че явно си дознател и не ти е напълно ясна теорията. Липсата на практика те издаде с употребения от тебе термин "уличиш някого". Справка чл.22а НПК.
Гост

Re:

Мнениеот Гост » 17 Яну 2006, 10:12

Anonymous написа:

Теорията е ясна. Има престъпление. Има извършител. Ако няма други данни ще има производство срещу НИ. Когато, обаче, има достатъчно доказателства за мотивиране и подбуждане на неизвестния с установъчни характеристики Иван с тел.0888888888, от следения чрез СРС обвиняем ХХХ и желаното от него престъпление е реализирано по очертаните от ХХХ в качеството на подбудител параметри, не само, че може, но е и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се привлече подбудителя. Друг е въпросът, че явно си дознател и не ти е напълно ясна теорията. Липсата на практика те издаде с употребения от тебе термин "уличиш някого". Справка чл.22а НПК.

Мили ми колега, подбудителят го привличаш, ама какво става с извършителя, който е НЕИЗВЕСТЕН ? Можеш ли да приключиш делото и да внесеш такъв обвинителен акт в съда /в обвинителния акт извършителя да е неизвестен/ ?! И може ли съда да произнесе присъда?! И може ли да се говори в такъв случай, че "обстоятелствата по делото са изяснени от фактическа и правна страна", а да не се знае конкретния извършител?!
А що се касае до колегата, който пише за случая, той не крие, че е дознател :!:
Гост

Мнениеот Гост » 17 Яну 2006, 16:00

Не могат да се скрият очевадни неща. Те лъщят отдалеч. Сигурно и затова дискусията не е много богата. Няма равностойна страна за спор.
Гост

Re:

Мнениеот Гост » 17 Яну 2006, 16:35

Anonymous написа:
Anonymous написа:

Мили ми колега, подбудителят го привличаш, ама какво става с извършителя, който е НЕИЗВЕСТЕН ? :

Справка - И. Ненов "Нак. право обща част" "Софи-Р"/92г. стр.139 п.509
" Въпросите за съучастието,вида, съучастниците и за следващото им се наказание, могат да бъдат решени най-добре, когато поведението на всички се разглежда в един общ нак. процес. Независимо от това обаче, тъй като всеки съучастник отговаря за собственото си участие в престъплението, не е изключено неговата наказателна отговорност да бъде предмет на отделен процес - нещо което на практика ще бъде свързано преди всичко с неразкриването или недостатъчното изясняване на въпроса за участието на другите лица в престъплението"
Гост

Още една глупост

Мнениеот Мима » 20 Яну 2006, 14:03

Колеги нека ви разсмея и днес с поредната глупост на поредния магистрат!
Слежебен защитник съм по едно НОХ.
Обажда ми се секретарката вчера и ми вика: "Хайде бе само тебе чакаме!". По какво НОХ ме чакате бе? Ами за еди кой си. Да ама е трябвало да ми изпратят призовка /щото делото беше отложено с ново призоваване/ но някой не си е свършил работата! Както и да е хукнах аз към съда и след 5 мин. бях в залата. Очаквах някой да ми се извини за неудобството, но... Съдията: " Значи ние тука открихме две грешки! Първата е, че не са ти изпратили призовка, а е трябвало, но има и втора. Ти -казва- си служебен защитник т.е. си СЛУЖИТЕЛ НА СЪДА и като такъв трябва да се интересуваш от делото!
Направо онемях! То на полицията бях СЛУЖИТЕЛ, на следствието, ама не очаквах толкова простотия и в съда. Отвърнах му, че доста страно тълкование прави на законите, че НЕ СЪМ служител на съда, а на подсъдимия, ако изобщо може да се използва думата "служител" но ефект нямаше кой знае какъв. Започна да говори някакви глупости, че просто реда за назначаване бил променен, заради НЯКОИ адвокати които се явявали по всички дела като служебни и вземали хонорари с хиляди. Пък той самия го правеше с един бивш колега, който въпреки че не беше вписан в Адвокатската колегия в продължение на поне две години беше назначаван и полицаи и от следователи и от съдии!
Мима

Голям Бисер

Мнениеот Бисер » 12 Фев 2006, 22:34

Какво ще кажете за образувано дело срещу "Неизвестен извършител" който при условията на опасен рецидив..../делото е образувано от ОП/ !
Бисер

Мнениеот б » 12 Фев 2006, 23:04

=== а какво ще кажете да се заровим в "бисерите" на всеки един от нас. Тогава ще има на какво да се посмеем. Дори и от бисерите на "Мима" и "Бисер"!!!!!!!!!!!!!! О! извините!! има и безгрешни! да! А Вие сте от тях!!
б

Мнениеот Гост » 13 Фев 2006, 03:00

Евробюрократите не са надарени повече физически, пък и занимаващите се с България не са най-умните, но имат предимството, че са с друг манталитет, учили са при професори нямащи нищо общо с наште соц. светила и просто имат здрави лостове за натиск върху главата на съдебната ни система, поради което трябва да бъдат търсени за изчистване от елементи като горния, които твърдят, че всичко си е наред. То всичко гори, той седнал да си се възхищава колко много бил учил.
Гост

Мнениеот Гост » 13 Фев 2006, 10:19

Джон Тери написа:
Anonymous написа:На двете недуразумения изказали се преди мен бих искал да кажа няколко думи. Първо, дали господата въобще са били студенти при посочените от тях преподаватели, за да ги слагат в един кюп? Едва ли. Но е лесно да говорим наизуст нали така? Какво са ви виновни тези преподаватели не ми е ясно. Сигурно сте прочели имената им във вестниците и решавате да ги плюете просто ей така. Аз не виждам например Лазар Груев или Борис Велчев да са имали нещо общо със т. нар. реформа в съдебната система. Освен това проблемът на Петканов, Мингова и останалите е, че решиха да се занимават с политика, а не с научна дейност, където им е силата. А приказките ви за "социалистическата наука" оставям без коментар. Човек, който е учил сериозно в който и да е университет би се изсмял на подобна глупост. Да видим как ще цъфнем и вържем с помощта на "демократичните" американски експерти, които щъкат из цяла България и ни съветват за щяло и нещяло... .

Като експерт-консултант Лазар Груев е участвал в различни работни групи за анализ или подготовка на законодателни актове. Участвал е в работата на Консултативния съвет по законодателството към Народното събрание, както и в експертни съвети към ВКП и МВР. До назначаването му за конституционен съдия е зам.-председател на Правния съвет към президента.
Към момента Борис Велчев е президентският съветник. Все невинни - внук е на Борис Велчев - члена на Политбюро на ЦК. Експерт попаднал без връзки в СУ :)

Образованието е социалистическо, защото тия всичките титани са се образовали и са се оформили като личности и юристи в Социалистическа България. БГ юридическо образование произвежда зубрачи, хора неспособни да мислят, като теб и техните преподаватели, чакащи на евро-експертите. Същото е и Руското образование!
Какво знаят тези евро-експерти повече от нас? Нищо. Но ние им се кланяме, щото не можем да мислим и направим реформа без те да ни кажат какво да оправим. Да, ама и те не знаят, затова кашата е пълна! Вече колко години?
Виж се колко ти е пипето, ако не са евро-"експерти" требва да са американски такива. Аки къде ви е тогава вашето образование и силата на Петканов, Мингова и останалите?
Най-големият виц: "проблемът на Петканов, Мингова и останалите е, че решиха да се занимават с политика, а не с научна дейност, където им е силата." Фактът, че за всичко чакаме на набедените евро-експерти (без инициатива отвътре, а със зле направени преводи) означава, че българската юридическа наука е фалирала и е погребана много отдвана. Жалко, че не си го разбрала!

Ама кой ти каза, че в България някога социализЪмът си е отивал!? Не видиш ли що става - БСП си е БКП, ДПС е отрочето на ДС и БКП, СДС (и производните от него) са неуспелите комсомолци. Всички се нагушиха по един или друг начин, въртят червените пари, които обраха от нашите родители и хич не ги еня. Това е общата картинка и няма как да не се отразява и областта, за която става дума тук.
Гост

Re:

Мнениеот shh70 » 13 Фев 2006, 12:59

Anonymous написа:
Anonymous написа:

Мили ми колега, подбудителят го привличаш, ама какво става с извършителя, който е НЕИЗВЕСТЕН ? Можеш ли да приключиш делото и да внесеш такъв обвинителен акт в съда /в обвинителния акт извършителя да е неизвестен/ ?! И може ли съда да произнесе присъда?! И може ли да се говори в такъв случай, че "обстоятелствата по делото са изяснени от фактическа и правна страна", а да не се знае конкретния извършител?!
А що се касае до колегата, който пише за случая, той не крие, че е дознател :!:

Конкретен пример/и от моята практика като прокурор: Х откговаря за съучастие като подбудител и помагач в документно престъпление - съставяне на неистински официален документ - задгр. паспорт, като самото деяние е извършено от неизвестно лице (един турчин когото срещнах на гарата в П.). Прокурорът разделя и спира производството по отношение на неустановения и неиздирен извършител и внася обв. акт срещу известния Х.
shh70
Младши потребител

Re:

Мнениеот друг прокурор » 13 Фев 2006, 14:26

shh70 написа:Конкретен пример/и от моята практика като прокурор: Х откговаря за съучастие като подбудител и помагач в документно престъпление - съставяне на неистински официален документ - задгр. паспорт, като самото деяние е извършено от неизвестно лице (един турчин когото срещнах на гарата в П.). Прокурорът разделя и спира производството по отношение на неустановения и неиздирен извършител и внася обв. акт срещу известния Х.

? Срещу Х по кой текст е повдигнато обвинение - по чл. 316 нали? Защото ако е така - случаят е по-различен от горецитирания ...
друг прокурор

Re:

Мнениеот shh70 » 13 Фев 2006, 14:44

друг прокурор написа:
shh70 написа:Конкретен пример/и от моята практика като прокурор: Х откговаря за съучастие като подбудител и помагач в документно престъпление - съставяне на неистински официален документ - задгр. паспорт, като самото деяние е извършено от неизвестно лице (един турчин когото срещнах на гарата в П.). Прокурорът разделя и спира производството по отношение на неустановения и неиздирен извършител и внася обв. акт срещу известния Х.

? Срещу Х по кой текст е повдигнато обвинение - по чл. 316 нали? Защото ако е така - случаят е по-различен от горецитирания ...

Не по чл. 316, а по 308, ал. 2 вр. с чл. 20, ал. 3 и 4. Просто обясних, че няма процесуална пречка да се води дело при неизвестен извършител само срещу подбудителя и помагача. В моя случай Х. подбужда неизвестния извършител да извърши съставянето на документа като го мотивира (подбужда) към това с обещание за заплащане на определена сума и го подпомага като му предоставя своя снимка - средство за извършване на фалшификацията на паспорта (има и такава практика на ВКС). Отговорността по 316 предполата, че за самото съставяне на документа от ползувателя не може да се търси отговорност.
shh70
Младши потребител

Мнениеот Гост » 15 Фев 2006, 15:44

Мисля, че въпросът за повдигане на обвинение срещу подбудител при неизвестен извършител вече е изяснен по-горе (особено след цитата от учебника на проф.Ненов). Това, че на някои не може да им уври главата за това и че заемат по-скоро позиция на адвокати на такива лица (въпреки че явно работят в онази система, където лицата биват УЛИЧАВАНИ), си е техен проблем. Впрочем има и нещо хубаво - полицаите се опитват да мислят и дори са склонни да изразяват една защитна спрямо лицето позиция, пък била тя и грешна (като че ли се подготвят за адвокатска работа!?!?).... Лошото е, че го правят само във форумите и че явно им липсва достатъчно практика, а и малко четат обвинителни актове (те не ги и интересуват кой знае колко - тяхната работа приключва преди повдигането на обвинение от прокурора, а за тяхната си, МВР-статистика, е важно колко са уличили, а не колко реално след това са осъдени). Иначе като застанат пред началниците си в РДВР или РПУ не смеят "гък" да кажат и могат да уличат какви ли не хора, за какво ли не (дори доказателствата да са повече от недостатъчни)?! Както и да е...
Аз само искам да споделя и случай от моя опит. Става дума за повдигнато обвинение по чл.234 В, ал.1 вр. чл.20, ал.3 вр. ал.1 от НК, формулирано по следния начин:
" .................... прокуратура обвинява Г.Б.Х...................... В ТОВА, ЧЕ:
за времето от ........ до ............. в гр.Х, адрес ................, в съучастие като ПОДБУДИТЕЛ е склонил НЕУСТАНОВЕНО ЛИЦЕ да осъществи неправилно присъединяване към ел... мрежата, като това лице е свързало с проводник ....... ел... мрежа на къщата на горепосочения адрес с електропреносната мрежа и с това създал условия за непълно отчитане на потребената ел. енергия - престъпление по.......".
Гост

Мнениеот един юрист-невъзкар » 15 Фев 2006, 16:59

Anonymous написа:Мисля, че въпросът за повдигане на обвинение срещу подбудител при неизвестен извършител вече е изяснен по-горе (особено след цитата от учебника на проф.Ненов). Това, че на някои не може да им уври главата за това и че заемат по-скоро позиция на адвокати на такива лица (въпреки че явно работят в онази система, където лицата биват УЛИЧАВАНИ), си е техен проблем. Впрочем има и нещо хубаво - полицаите се опитват да мислят и дори са склонни да изразяват една защитна спрямо лицето позиция, пък била тя и грешна (като че ли се подготвят за адвокатска работа!?!?).... Лошото е, че го правят само във форумите и че явно им липсва достатъчно практика, а и малко четат обвинителни актове (те не ги и интересуват кой знае колко - тяхната работа приключва преди повдигането на обвинение от прокурора, а за тяхната си, МВР-статистика, е важно колко са уличили, а не колко реално след това са осъдени). Иначе като застанат пред началниците си в РДВР или РПУ не смеят "гък" да кажат и могат да уличат какви ли не хора, за какво ли не (дори доказателствата да са повече от недостатъчни)?! Както и да е...
Аз само искам да споделя и случай от моя опит. Става дума за повдигнато обвинение по чл.234 В, ал.1 вр. чл.20, ал.3 вр. ал.1 от НК, формулирано по следния начин:
" .................... прокуратура обвинява Г.Б.Х...................... В ТОВА, ЧЕ:
за времето от ........ до ............. в гр.Х, адрес ................, в съучастие като ПОДБУДИТЕЛ е склонил НЕУСТАНОВЕНО ЛИЦЕ да осъществи неправилно присъединяване към ел... мрежата, като това лице е свързало с проводник ....... ел... мрежа на къщата на горепосочения адрес с електропреносната мрежа и с това създал условия за непълно отчитане на потребената ел. енергия - престъпление по.......".

Еййй, голяма работа са тия магистрати - колкото две малки...
един юрист-невъзкар

Мнениеот един юрист-невъзкар » 15 Фев 2006, 17:00

Anonymous написа:Мисля, че въпросът за повдигане на обвинение срещу подбудител при неизвестен извършител вече е изяснен по-горе (особено след цитата от учебника на проф.Ненов). Това, че на някои не може да им уври главата за това и че заемат по-скоро позиция на адвокати на такива лица (въпреки че явно работят в онази система, където лицата биват УЛИЧАВАНИ), си е техен проблем. Впрочем има и нещо хубаво - полицаите се опитват да мислят и дори са склонни да изразяват една защитна спрямо лицето позиция, пък била тя и грешна (като че ли се подготвят за адвокатска работа!?!?).... Лошото е, че го правят само във форумите и че явно им липсва достатъчно практика, а и малко четат обвинителни актове (те не ги и интересуват кой знае колко - тяхната работа приключва преди повдигането на обвинение от прокурора, а за тяхната си, МВР-статистика, е важно колко са уличили, а не колко реално след това са осъдени). Иначе като застанат пред началниците си в РДВР или РПУ не смеят "гък" да кажат и могат да уличат какви ли не хора, за какво ли не (дори доказателствата да са повече от недостатъчни)?! Както и да е...

Еййй, голяма работа са тия магистрати - колкото две малки... А кога имат време да висят във форумите, след като са претрупани от преписки?! :lol: :lol:
един юрист-невъзкар

7

Мнениеот Гост » 16 Фев 2006, 19:46

б написа:=== а какво ще кажете да се заровим в "бисерите" на всеки един от нас. Тогава ще има на какво да се посмеем. Дори и от бисерите на "Мима" и "Бисер"!!!!!!!!!!!!!! О! извините!! има и безгрешни! да! А Вие сте от тях!!

А на теб какъв ти е проблема!? Може би си източник на някой от цитираните бисери!
Гост

за 6

Мнениеот Бисер » 16 Фев 2006, 23:13

Далеч съм от мисълта, че аз "Бисер" нямам бисери в творчеството си.Но все пак темата е за "бисерите" на магистратите и би било редно да си ги споделим. Не бих се обидил, ако някой напише мой бисер. В системата работят живи хора и всеки, без изключение творим незабравими бисери, над които всеки има право да се посмее.

Ти да не го прие много насериозно, а?
Бисер

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт