Отново тази толкова дискутирана тема за паркоместата. Четох някаква статия в "Труд и право", в която се твърдеше, че щом паркомястото било в подземен гараж не била нищожна прехвърлителната сделка. Вие как мислите? Аз съм на мнение, че независимо дали паркомястото е в общите части на УПИ-то или на подземния гараж, сделката е все нищожна. Подземния гараж са общи части (с изключение на обособените обекти - гаражи).
Направо се чудя как ги вписват въобще такива сделки. Нотариуса, че изповядва, без да го интересува нищожна ли е или не, е разбираемо по обясними причини, ама съдията по вписване защо го е вписал не знам.
Още по странното е, че в описанието на имота в имотния регистър пише "самостоятелен обект в сграда, площ по документи х кв.м., паркомясто 99999/част от подземния гараж с площ от 1000 кв.м."
Че то ако беше самостоятелен обект в сграда, трябваше да има кадастрален идентификатор. А то няма.Избрали са си едно място в подземния гараж, ударили 2 линии блажна боя и айде вече имаме самостоятелен обект в сграда и ще го продаваме. Това според мен е нищожна сделка отвсякъде.
За наем на паркомясто има мнения, че било допустима сделка. Дори да е допустима, то си мисля, че наемът трябва да се сключи с решение на управителен орган на етажната собственост, защото предмет е някаква част от общите части.
- Дата и час: 28 Ное 2024, 06:15 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Паркомясто в подземен гараж
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Паркомясто в подземен гараж
bastard написа:Отново тази толкова дискутирана тема за паркоместата. Четох някаква статия в "Труд и право", в която се твърдеше, че щом паркомястото било в подземен гараж не била нищожна прехвърлителната сделка. Вие как мислите? Аз съм на мнение, че независимо дали паркомястото е в общите части на УПИ-то или на подземния гараж, сделката е все нищожна. Подземния гараж са общи части (с изключение на обособените обекти - гаражи).
Направо се чудя как ги вписват въобще такива сделки. Нотариуса, че изповядва, без да го интересува нищожна ли е или не, Към този момент това би трябвало сериозно да го интересува, чл.574 ГПК ги задължавае разбираемо по обясними причини, ама съдията по вписване защо го е вписал не знам.В правния мир 'върви' една обезпокоителна тенденция на неглижиране и 'обезценяване' на фигурата на 'съдията по вписванията'....все по-често, резонни и обосновани откази се отменят с мотив...'не е тяхна работа'
Още по странното е, че в описанието на имота в имотния регистър пише "самостоятелен обект в сграда, площ по документи х кв.м., паркомясто 99999/част от подземния гараж с площ от 1000 кв.м." Нищо странно няма....т.нар. 'имотен регистър' в електронният му вид се 'пълни' от 'лелките' на АВ....няма ефективен контрол и отговорност за съдържанието.....всеки 'разумен' човек би следвало да се запознае със съдържанието на акта /хартиения/ и сам да си направи извод за евентуалното му действие
Че то ако беше самостоятелен обект в сграда, трябваше да има кадастрален идентификатор. А то няма.Избрали са си едно място в подземния гараж, ударили 2 линии блажна боя и айде вече имаме самостоятелен обект в сграда и ще го продаваме. Това според мен е нищожна сделка отвсякъде.
За наем на паркомясто има мнения, че било допустима сделка. Дори да е допустима, то си мисля, че наемът трябва да се сключи с решение на управителен орган на етажната собственост, защото предмет е някаква част от общите части.
- n_ikito
- Активен потребител
Стига, моля ви... Значи - с няколко реда тухли, или с два листа картон, или с парче стъкло - може, а с блажна боя - не може? Никакво абстрактно мислене... Не е никак сложно, от техническа гледна точка, да се обособи едно паркомясто като самостоятелен обект - горе-долу по същия начин, по който се обособява един самостоятелен търговски обект в мола, например. Паркоместата - общи части? Към какво ще да са принадлежащи тия общи части? Представете си един вегетарианец - влиза в магазина, иска да си купи марули. Казват му - добре, ама марулите вървят с парче луканка - няма как... Не е редно, някак си.
-
vdggbg - Активен потребител
vdggbg написа:Стига, моля ви... Значи - с няколко реда тухли, или с два листа картон, или с парче стъкло - може, а с блажна боя - не може? Никакво абстрактно мислене... Не е никак сложно, от техническа гледна точка, да се обособи едно паркомясто като самостоятелен обект - горе-долу по същия начин, по който се обособява един самостоятелен търговски обект в мола, например. Паркоместата - общи части? Към какво ще да са принадлежащи тия общи части? Представете си един вегетарианец - влиза в магазина, иска да си купи марули. Казват му - добре, ама марулите вървят с парче луканка - няма как... Не е редно, някак си.
Тези разсъждения са неподходящи в случая.
-
Melly - Старши потребител
Натам вървят нещата. Ето - и в последното изменение на ЗУТ подухна нататък. Някои нотариуси са изпреварили събитията, просто.
-
Много добре! Да имаме и ние повечко работа. И да впишат в закон, че ако се изтрият боите на границите, само правоспособни лица за дейности по кадастър могат да ги възстановяват! С протокол.
- petko_a
- Потребител
vdggbg написа:Натам вървят нещата. Ето - и в последното изменение на ЗУТ подухна нататък. Някои нотариуси са изпреварили събитията, просто.
По скоро някой нотариуси, не изпускат сделка...упс, такса....
- n_ikito
- Активен потребител
n_ikito написа:vdggbg написа:Натам вървят нещата. Ето - и в последното изменение на ЗУТ подухна нататък. Някои нотариуси са изпреварили събитията, просто.
По скоро някой нотариуси, не изпускат сделка...упс, такса....
Именно...
-
vdggbg написа:Стига, моля ви... Значи - с няколко реда тухли, или с два листа картон, или с парче стъкло - може, а с блажна боя - не може? Никакво абстрактно мислене... Не е никак сложно, от техническа гледна точка, да се обособи едно паркомясто като самостоятелен обект - горе-долу по същия начин, по който се обособява един самостоятелен търговски обект в мола, например. Паркоместата - общи части? Към какво ще да са принадлежащи тия общи части? Представете си един вегетарианец - влиза в магазина, иска да си купи марули. Казват му - добре, ама марулите вървят с парче луканка - няма как... Не е редно, някак си.
Нека ти напомня, че в курса на обучение в юридическите факултети не са включени такива дисциплини, като математика, логика, и други общообразователи такива. Набляга се предимно на безпочвено високо самочувствие и свещена простота. Систем еррор, един вид.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Не е там въпросът, а и е малко грубо, обективно погледнато. Ние сме тук на гости. Писането на закони не е работа на юристите - особено напоследък. За съжаление.
-
За да се приеме че паркоместтото е самостоятелен обект, той трабва да бъде таКЪво или по закон или по своето естество. По закон - очевидно не е, по своето естество естество - също! Ако бъде оградено дори и със сапунена пяна то вече престава да е парко место.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
julyanvonemona написа:За да се приеме че паркоместтото е самостоятелен обект, той трабва да бъде таКЪво или по закон или по своето естество. По закон - очевидно не е, по своето естество естество - също! Ако бъде оградено дори и със сапунена пяна то вече престава да е парко место.
Абе, не ги разбираш тези работи..., що ли продължаваш да се пънеш и да повтаряш, че водата е мокра...?
-
n_ikito написа:В правния мир 'върви' една обезпокоителна тенденция на неглижиране и 'обезценяване' на фигурата на 'съдията по вписванията'....все по-често, резонни и обосновани откази се отменят с мотив...'не е тяхна работа'
Поднасям извинения и личните си уважения към съдията по вписвания, но:
Не е неглижиране, нито е обезценяване- просто за прогласяване никожност на сделка си трябва съд, Р след исково производство. Охранителното е далеч от тази същина.
Направо се чудя как ги вписват въобще такива сделки. Нотариуса, че изповядва, без да го интересува нищожна ли е или не, е разбираемо по обясними причини, ама съдията по вписване защо го е вписал не знам.
Неправилно разглеждате тази фигура. Ако нотариусът откаже да изповяда сделката, то няма да търсите вина в съдията по вписванията, защото няма да бъде поставен в положение да откаже, и отказът му всякога( може и да има потвърждаване, но да не знам за това) да бъде отменен, заради "съвършенството" на нормите.
С това, което се работи към момента проблемите стоят в първия по веригата, защото както вече уточних втория е безгласна буква.
А, страните по сделката си залагат една бомба, която не знаят в кой момент ще избухне, защото съдебните актове по този въпрос все още не са безпротиворечиви и константни.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
bird_of_paradise написа:Не е неглижиране, нито е обезценяване- просто за прогласяване никожност на сделка си трябва съд, Р след исково производство. Охранителното е далеч от тази същина.
Със цитираното определение, съм напълно съгласен. Нямах това предвид. Не ми се 'пускат' линкове, но какво ще кажеш за 'вписан' от съда акт в който..... "АЗ си учредявам вещно право върху мой имот"....защо съдията по вписванията не може да преценява предмета на акта, недвижим имот ли е и от там подлежи ли на вписване ?????
- n_ikito
- Активен потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|