начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

ЗКИР и Наредба 3 /към ЗКИР/

Казуси за недвижими имоти

ЗКИР и Наредба 3 /към ЗКИР/

Мнениеот a1b2c3 » 20 Ное 2012, 05:34

здр.

позволете един въпрос свързан с отсраняването на грешка в кад.карта относно отразената в КК граница между два имота.

четем ЗКИР чл. 53, ал. 3:

Чл. 53. (1) Одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри могат да се изменят:
1. когато съдържат непълноти или грешки;
2. когато са одобрени при нарушение на закона;
3. когато се нанасят допълнителни кадастрални данни по реда на чл. 34, ал. 1.
(2) Непълнотите или грешките на основните данни в кадастралната карта и кадастралните регистри се допълват или поправят по молба на заинтересуваното лице. Когато непълнотите или грешките са свързани със спор за материално право, те се отстраняват след решаването му по съдебен ред.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2006 г.) Непълнотите и грешките по ал. 1, т. 1 се установяват на самото място от службата по геодезия, картография и кадастър с акт, който се подписва от съставителя, заявителя и пряко заинтересуваните собственици.

четем чл. 54, ал. 1
Чл. 54. (1) (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2006 г.) Измененията в кадастралната карта по чл. 53 се одобряват със заповед от изпълнителния директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър или от овластен от него началник на служба по геодезия, картография и кадастър. Заповедта се съобщава на заинтересуваните лица по реда на Гражданския процесуален кодекс.

четем и НАРЕДБА № 3 от 28.04.2005 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри. и по-точно чл. 59, ал.1, т.2, буква Б:

Чл. 59. (1) Измененията в кадастралната карта и кадастралните регистри се извършват, както следва:
1. (доп. - ДВ, бр. 82 от 2011 г.) собственикът означава границите на имота си с трайни знаци в случаите, когато те не са означени; за означените граници се съставя протокол по чл. 60, ал. 3;
2. в случаите по чл. 57, т. 1, 3, 4, 6 и 9, когато данните за имота в кадастралната карта са получени от графичен план или карта, всички точки от границите на поземления имот и от очертанията на сградите в имота се заснемат и координират чрез геодезически измервания; данните от кадастралната карта и от геодезическите измервания се съпоставят, като:
а) при разлики, по-големи от допустимите по чл. 18, производството по исканото изменение на кадастралната карта се спира до отстраняването им по реда за отстраняване на непълноти и грешки;

б) при разлики, по-малки от допустимите по чл. 18, данните от геодезическите измервания и изчисления се отразяват в кадастралната карта, без да се издава заповед по чл. 54, ал. 1 ЗКИР;

3. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2011 г.) въз основа на предоставените изходни материали и данни и/или на извършените геодезически измервания в случаите по чл. 57, т. 1, 3, 4, 9 и 10 се изработва скица-проект за изменение в кадастралната карта;

въпрос: намирате ли противоречие между ЗКИР и Наредбата. откъде накъде наредбата ще създава изключение от нормите на ЗКИР: първо - в хипотезата на чл. 59, ал.1, т.2, буква Б /от наредбата/ излиза че не следва да се съставя акт за непълноти и грешки /а чл. 53, ал.3 ЗКИР го изисква/, второ - как така няма да се издава заповед за изменение на КК /след като чл. 54, ал. 1 изисква заповед за изменение на КК/?
a1b2c3
Нов потребител

Re: ЗКИР и Наредба 3 /към ЗКИР/

Мнениеот julyanvonemona » 25 Ное 2012, 17:01

Казусът който повдигате заслужава внимание! Съжалявам че бях зает с други простотии, но ако мислите че можем да обединим усилия пред органа по чл.132 (2) т.1 АПК знаете как да ме намерите.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот petko_a » 25 Ное 2012, 18:47

Правилно! Доколкото знам, АГКК е губила дела заради процедиране на изменения на КК без акт за непълноти и грешки на това основание. Актът трябва да се състави и на самото място, което почти не може да се осъществи, поне за София град.
Според чл.62 ал.5 от наредбата пък, актът за непълноти и грешки не се подписва от пряко заинтересуваните лица, когато регулационните линии от приложен устройствен план се нанасят като имотни граници, което също създава изключение от ЗКИР и също е довело до загубени дела.
Такива изменения се процедират обаче и досега, което е изненада и за мен. Има го залегнало и в Указанията за уеднаквяване на дейностите на службите по кадастър на изпълнителния директор на АГКК.
Отразяването на схеми или промяна на самостоятелни обекти в сгради също се извършва без заповед, макар да са в случаи, които според мен също могат да се считат за непълноти и грешки в кадастралната карта.
Последна промяна petko_a на 25 Ное 2012, 19:02, променена общо 1 път
petko_a
Потребител

Мнениеот petko_a » 25 Ное 2012, 18:50

Но понеже този акт нещо взе да тормози всички, в изменението на ЗКИР, мисля, че се предвижда въобще да изчезне. Но както и да е, в момента не това е на дневен ред в АГКК и всички, които имаме отношения с нея.
petko_a
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Ное 2012, 22:39

Атаката няма да е с/у АГКК
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Имотни казуси