Мога ли с пълномощтно да направя обстоятелствена проверка на имот,който не е разделен а вече 20години
го подържаме и сега след земетресението се нуждае от ремонт за който другата наследница не желае да се включи ...тя изобщо не се е включвала с нищичко но е плащала данък и сега желае да и изплатиме половината от къщата...Изобщо това с об.проверка може ли да се оправи? Адвокат необходим ли е? Или тези трима свидетели се водят при нотариус ?
- Дата и час: 24 Ное 2024, 15:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
обстоятелствена проверка
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: обстоятелствена проверка
Производството по издаване на КНА по обстоятелствена проверка започва с писмена молба от заинтересовано лице - чл. 571 ГПК.
Относно придобивната давност, тъй като сте сънаследници, за да придобиете по давност трябва да докажете, че сте изразили това свое намерение изрично пред другите сънаследници.
Отделно от това, законът ви предоставя възможност да търсите направените от вас разноски по запазването и поддържане на имота от останалите наследници - чл. 30, ал. 3 ЗС.
Относно придобивната давност, тъй като сте сънаследници, за да придобиете по давност трябва да докажете, че сте изразили това свое намерение изрично пред другите сънаследници.
Отделно от това, законът ви предоставя възможност да търсите направените от вас разноски по запазването и поддържане на имота от останалите наследници - чл. 30, ал. 3 ЗС.
- sunnyset
- Потребител
Благодаря за отговора Sunnyset ,но не ми е достатъчен...Писмената Молба е до кмета..така ли? И как се доказва това че съм уведомила сънаследниците? Просто да си наемеме адвокат....
Оставам в очакване на отговор или напътствие
Оставам в очакване на отговор или напътствие
- nezinka
- Нов потребител
nezinka написа: ....... как се доказва това че съм уведомила сънаследниците? Просто да си наемеме адвокат....
Въпросът Ви е реторичен. За Вас може да е "просто" наемането на адвокат, други пък бягат от тях както Дявол от тамян , но бъдете сигурна, че това е правилният път. Сама трудно бихте се справила.
-
Melly - Старши потребител
Преждеписалите колеги са прави, само се питам защо да трошите пари за нищо?
А "нищо" е това, което ще имате след като изминете процедурата по снабдяване с НА по давностно владение, така щото това "нищо", когато влезе в съдебна зала, едно, че лесно ще бъде отменено, второ, освен разноските по издаването му, ще платите и тези по отмяната му( разбирайте съдебни разноски).
в този абзац следва да съсредоточите мислите си, не в хартията, която ви е ненужна.
А "нищо" е това, което ще имате след като изминете процедурата по снабдяване с НА по давностно владение, така щото това "нищо", когато влезе в съдебна зала, едно, че лесно ще бъде отменено, второ, освен разноските по издаването му, ще платите и тези по отмяната му( разбирайте съдебни разноски).
sunnyset написа:Относно придобивната давност, тъй като сте сънаследници, за да придобиете по давност трябва да докажете, че сте изразили това свое намерение изрично пред другите сънаследници.
в този абзац следва да съсредоточите мислите си, не в хартията, която ви е ненужна.
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря Ви, за това че изказахте мнения.. Но сега вече тотално се обърках...Значи изобщо да не предприемам този начин на действия а това че толкова много години сме подържали имота и сме влагали средства и подобрения....
- nezinka
- Нов потребител
Съжалявам, за объркването ви, но по-простичко не мога да го кажа.
За разходите, вложени от вас в имота имате облигационен иск- т.е. имате право да я съдите да ви заплати част равняваща се на нейната ид. част от целия имот( не всички разноски ще ви бъдат присъдени- зависи от конкретиката). Срокът да направите успешно този ход е 5г. от дата на извършването им, разбира се необходимо е да имате документи за тези разходи, ще се наложи да се правят експертизи и прочее.
Що се отнася до придобиване по давностно владение собствеността на ид. части на другата съсобственичка, и по-важно запазване на придобитото от вас - съм скептична, защото фактът, че
не е достатъчен да ви защити в съдебна зала с оглед написаното:
Правя извод, че не сте афиширала пред нея безусловно намерението си да владеете имота по начин, че да го придобиете след изтичане на определен период от време.
След като все пак се допитвате до нея за нужните ремонти, респективно поемане на част от разходите за това обрича бъдещия НА на отмяна ( на цялата тази гимнастика казвам "нищо").
За разходите, вложени от вас в имота имате облигационен иск- т.е. имате право да я съдите да ви заплати част равняваща се на нейната ид. част от целия имот( не всички разноски ще ви бъдат присъдени- зависи от конкретиката). Срокът да направите успешно този ход е 5г. от дата на извършването им, разбира се необходимо е да имате документи за тези разходи, ще се наложи да се правят експертизи и прочее.
Що се отнася до придобиване по давностно владение собствеността на ид. части на другата съсобственичка, и по-важно запазване на придобитото от вас - съм скептична, защото фактът, че
nezinka написа:толкова много години сме подържали имота и сме влагали средства и подобрения.
не е достатъчен да ви защити в съдебна зала с оглед написаното:
nezinka написа:след земетресението се нуждае от ремонт за който другата наследница не желае да се включи ...тя изобщо не се е включвала с нищичко но е плащала данък и сега желае да и изплатиме половината от къщата......
Правя извод, че не сте афиширала пред нея безусловно намерението си да владеете имота по начин, че да го придобиете след изтичане на определен период от време.
След като все пак се допитвате до нея за нужните ремонти, респективно поемане на част от разходите за това обрича бъдещия НА на отмяна ( на цялата тази гимнастика казвам "нищо").
- Гост.
- Старши потребител
БЛАГОДАРЯ на poli_g сега вече ми е по-ясно ,мога ли да те помоля за малко съвет ... Какъв вариант
да предприема че вече ми идва да тегля чертата и да пада и къща и чудо....
да предприема че вече ми идва да тегля чертата и да пада и къща и чудо....
- nezinka
- Нов потребител
Не ви знам конкретиката... , а пътища много.
От "да и наплатите нейната ид. част на разумна цена" ( тук толкова много може да се направи, стига да искате този имот- цената по пътя на преговорите може значително да се редуцира- въпрос на психология и стратегия), да я съдите за направеното до момента, да продадете на друг, като я поканите тя да изкупи, да се поделите ( ако е възможно), където пак ще претендирате сторените от вас разноски, до ... "да оставите да се срути всичко".
Нито знам доколко искате този имот, нито кога сте правили ремонти и подобрения, нито какви са те и за какво- не мисля, че във форум може да се даде коректен отговор, но принципно пътят е този.
От "да и наплатите нейната ид. част на разумна цена" ( тук толкова много може да се направи, стига да искате този имот- цената по пътя на преговорите може значително да се редуцира- въпрос на психология и стратегия), да я съдите за направеното до момента, да продадете на друг, като я поканите тя да изкупи, да се поделите ( ако е възможно), където пак ще претендирате сторените от вас разноски, до ... "да оставите да се срути всичко".
Нито знам доколко искате този имот, нито кога сте правили ремонти и подобрения, нито какви са те и за какво- не мисля, че във форум може да се даде коректен отговор, но принципно пътят е този.
- Гост.
- Старши потребител
Това с разумната цена ми допада но това с вещо лице ли става или ?.../дано не ти дотягам с въпросите си../
И тогава тази ''обстоятелствена проверка '',кой се възползва от нея...,като че само за измами са я измислили...
ps. Ако знаете само колко доволна бях ,като разбрах че има такава опция ...За първи път си помислих че един път и аз да имам късмет с закона...Добре де и това с добросъвестния стопанин и такъв ,който не полага никакви грижи,....нееее нямам думи
И тогава тази ''обстоятелствена проверка '',кой се възползва от нея...,като че само за измами са я измислили...
ps. Ако знаете само колко доволна бях ,като разбрах че има такава опция ...За първи път си помислих че един път и аз да имам късмет с закона...Добре де и това с добросъвестния стопанин и такъв ,който не полага никакви грижи,....нееее нямам думи
- nezinka
- Нов потребител
Имота е на баба ми и дядо ми има сантиментална стойност за мен а дамата с която имам отношение е снаха т.е. съпруга на починалият ми чичо...дъщерите и изобщо нямат намерение да го стопанисват защото са извън Б-я и нямат намерение да се връщат.... е това е цялата история...
- nezinka
- Нов потребител
poli_g написа: От
1. "да и наплатите нейната ид. част на разумна цена" ( тук толкова много може да се направи, стига да искате този имот- цената по пътя на преговорите може значително да се редуцира- въпрос на психология и стратегия),
2. да я съдите за направеното до момента,
3. да продадете на друг, като я поканите тя да изкупи,
4. да се поделите ( ако е възможно), където пак ще претендирате сторените от вас разноски,
до ...
5.до 10. "да оставите да се срути всичко".
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
Здравейте. Съдебна или доброволна делба.
Това е решението според мен.
В първият случай на съдебна делба ще е нужен адвокат, при добровланата само нотариус.
Поли и аз мисля, че обстоятелствената проверка е загуба първо на пари /като се има предвид внасянето на безумните при нас - 5 % местен данък за обстоятелствените/ и второ чиста загуба на време.
За питащия - при всички случаи и преди да тръгнете където и да е /нотариус или адвокат/ - снабдете се със следните документи:
Документ за собственост /това може да е нотариален акт, договор за доброволна или съдебна делба, договор с общината за отстъпено право на строеж, скица на имота, не по - стара от 6 месеца, удостоверение за наследници, данъчна оценка за текущата година, архитектурни проекти за сградата, разр. за строеж и др., които доказват собствеността на простроените в имота сгради/.
Нещо много важно - ако правите доброволна делба е абсолютно неоходимо да присъстват всички наследници. Защо ще ви обясни колегата към който се обърнете.
Имайте предвид, че адвокатите и нотриусите работят срещу определен хонорар, който се дължи и дори само при преглеждане на документите.
Това е решението според мен.
В първият случай на съдебна делба ще е нужен адвокат, при добровланата само нотариус.
Поли и аз мисля, че обстоятелствената проверка е загуба първо на пари /като се има предвид внасянето на безумните при нас - 5 % местен данък за обстоятелствените/ и второ чиста загуба на време.
За питащия - при всички случаи и преди да тръгнете където и да е /нотариус или адвокат/ - снабдете се със следните документи:
Документ за собственост /това може да е нотариален акт, договор за доброволна или съдебна делба, договор с общината за отстъпено право на строеж, скица на имота, не по - стара от 6 месеца, удостоверение за наследници, данъчна оценка за текущата година, архитектурни проекти за сградата, разр. за строеж и др., които доказват собствеността на простроените в имота сгради/.
Нещо много важно - ако правите доброволна делба е абсолютно неоходимо да присъстват всички наследници. Защо ще ви обясни колегата към който се обърнете.
Имайте предвид, че адвокатите и нотриусите работят срещу определен хонорар, който се дължи и дори само при преглеждане на документите.
Не си въобразявай!
- vili_spasova
- Потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|