начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Как да оспоря констативен нотариален акт

Казуси за недвижими имоти

Как да оспоря констативен нотариален акт

Мнениеот hell63 » 02 Юни 2012, 06:09

Здравейте, собственик съм на имот-УПИ, като имам нотариален акт за собствеността. Наскоро установих, че друго лице -без никаква родствена връзка, си е направило нотариален акт за собственост в резултат на "обстоятелствена проверка". Как мога да оспоря този нот.акт като недействителен? Заплащам ежегодно данък недвижим имот и имам квитанции за това. Благодаря предварително!
hell63
Нов потребител

Re: Как да оспоря констативен нотариален акт

Мнениеот n_ikito » 02 Юни 2012, 08:09

В съда...
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 02 Юни 2012, 08:56

...с установителен Иск за собственост по чл.108 от ЗС/закон за собствеността/.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот petko_a » 02 Юни 2012, 09:25

Иск към съда за пряко приложение на чл.17, ал.1 и 3 от Конституцията.
petko_a
Потребител

Мнениеот Гост. » 02 Юни 2012, 12:51

hell63 написа:Здравейте, собственик съм на имот-УПИ, като имам нотариален акт за собствеността. Наскоро установих, че друго лице -без никаква родствена връзка, си е направило нотариален акт за собственост в резултат на "обстоятелствена проверка". Как мога да оспоря този нот.акт като недействителен? Заплащам ежегодно данък недвижим имот и имам квитанции за това. Благодаря предварително!

Плащането на данъци за имота не ви гарантира нищо, ако не ползвате същия.
За да се снабди с акт за собственост по реда на обстоятелствената проверка, то новия собственик е доказал пред нотариуса с трима свидетели, че последните 10 години е владял имота.
Ще се наложи да се обърнете към адвокат, който да провери цялата документация, за да ви даде отговор има ли смисъл да водите дела( дълги и платени). В повечето случаи се решават с оглед казаното от свидетелите.

neutralen написа:...с установителен Иск за собственост по чл.108 от ЗС/закон за собствеността/.

това е някаква нова правна фигура- 108-цата е осъдителен иск, макар и имплицитно включващ в себе си установителен.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Юни 2012, 08:38

poli_g Закачам се, но аз бих написал!
Плащането на данъци за имота не ви гарантира нищо, ако не владеете същия.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 10 Юни 2012, 12:20

julyanvonemona написа:

poli_g Закачам се, но аз бих написал!
Плащането на данъци за имота не ви гарантира нищо, ако не владеете същия.

Заплащане на местен данък не е елемент от фактическия състав на чл. 79 ЗС, респективно неплащането му не води до загубване правото на собственост :) Изобщо данъчното задължение няма общо тук ( на общината и е все тази, че за един и същи имот се заплаща повече от веднъж местен данък).

Употребила съм глагол, който е разбираем за питащия като придобил общественост, защото ако му напиша, че притежава титул за собственост( ...собственик съм на имот-УПИ, като имам нотариален акт за собствеността...), по силата на който е собственик със следните правомощия - да владее ( да упражнява фактическа власт лично или чрез другиго върху вещта, да я държи, да си служи с нея), да ползва ( вече в юр. смисъл- получава граждански и естествени плодове), и разпорежда (чиято последица е изцяло или отчасти да се прекрати правото на собственост) с имота, то неминуемо щеше да се стигне до последващи въпроси изискващи обяснение, което е ненужно според мен.
Преценила съм с кого комуникирам, но без да търся термини за допълнително объркване у човека.

Благодаря за забележката, но между колеги не би се наложило да разяснявам, какво съм вложила в написаното. :)
Гост.
Старши потребител

Назад към Имотни казуси