начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Въпрос относно възбрана на имот.

Казуси за недвижими имоти

Въпрос относно възбрана на имот.

Мнениеот bjbjbj » 02 Апр 2012, 10:43

Мога ли като единствен собственик на имот-апартамент.Имота няма тежести,възбрани,нямам заеми и ипотеки и т.н.С цел просто предпазване от евентуална имотна измама,имам ли право като собственик сама да поискам възбрана от продажба на моя апартамент?И как става това? Предварително Ви благодаря.
bjbjbj
Младши потребител

Re: Въпрос относно възбрана на имот.

Мнениеот arteglam » 02 Апр 2012, 12:24

Не знам как точно ще стане тази измама при положение, че само вие имате права над вещта. Прехвърлянето на собственост изисква нотариална форма, следователно се извършва пред нотариус. Измами има навсякъде, но това, че има трето лице, което изповядва сделката значително стеснява приложното поле на злоупотребите с това право.
Възбрана на собствения ви имот според мен не е възможна. Това би било пречене на вас да си упражнявате абсолютното право на собственост без да има основание за това. АКо имате нещо конкретно предвид кажете, за да го обсъдим с колегите.
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да следвате съветите ми.
arteglam
Младши потребител

Мнениеот Melly » 02 Апр 2012, 13:14

Това, за което се сещам е, собственикът да подаде ЗАЯВЛЕНИЕ до Общината, служба "Местни данъци и такси", с което да изяви изрична воля за конкретния имот ДА НЕ СЕ ИЗДАВА ДАНЪЧНА ОЦЕНКА на лице, различно от собственика/заявител. По този начин се възпрепятства възможността "упълномощеното лице" да се снабди с ДО за имота, която е реквизит на евентуална прехвърлителна сделка.

Това действие не е 100%-ва гаранция, но все пак е нещо, отколкото нищо.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот bjbjbj » 03 Апр 2012, 19:05

Благодаря за отговорите.
bjbjbj
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 03 Апр 2012, 23:40

По едно време бяха излезли на мода ипотечни кредити за 1000 лв. със срок на погасяване 20 години :D
Но пак не е гаранция 100%.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Назад към Имотни казуси