начало

Сарафов иска до Коледа доклади за нападенията в молове и домашното насилие Сарафов иска до Коледа доклади за нападенията в молове и домашното насилие

Относно ДАРЕНИЕ

Казуси за недвижими имоти

Относно ДАРЕНИЕ

Мнениеот prodigy26 » 27 Фев 2012, 10:05

Моля за помощ относно един сложен въпрос,ето го и него:
Преписан ми е апартамент чрез дарение от двамата ми родители,баща ми почива и остава жива майка ми.Дарението е направено преди 2 години има само клауза за гледане,но не и за издръжка с право да го обитава докато е жива майка ми.Дарението е отправено само към мен
Жевеем с майка ми заедно в този имот,но отношенията между жена ми и майка ми никак не са добре и тя казва,че ще развали Дарението и ще ни изхвърли на улицата заедно с двете ни деца 7г. и 3месеца.
Въпросите са ми следните:
1.Имам две сестри по-големи от мен които не са споменати в Дарението - могат ли да имат претенции към дареният имот.
2.Може ли майка ми да развали Дарението - при условие,че няма заплахи,тормоз (тормоза е от нейна страна всекидневно)и опити за убийство и прочие към нея,аз плащам всички сметки от нея пари не искам за нищо - пенсията и е голяма,защото тя взима % наследствена пенсия от баща ми и пенсията и е 480лв лични нейни пари(за лекарства и цигари).
3.Искам да знам с точност евентуално при какви условия може да се развали дарението,през съд ли трябва да мине делото,такова дело за какъв период се води - За да знаем моето семейство с какъв период разполагаме.
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА ВАШИТЕ МНЕНИЯ
prodigy26
Младши потребител

Re: Относно ДАРЕНИЕ

Мнениеот Гост. » 27 Фев 2012, 11:05

prodigy26 написа:Дарението е направено преди 2 години има само клауза за гледане,

Малко е неопределено да се дава насока тук, защото от това изречение се стига до извод, че не сте в хипотезата на дарение( последното е безвъзмезден акт, а гледането си има паричен еквивалент), та по-скоро е договор за гледане и издръжка.
Вземете си документите и при колега- важно е да се види какво точно е записано в НА, но ако съм права, че става въпрос за ДГИ-лошо.
И дарението и ДГИ се развалят по съдебен ред.
Времетраенето- относително, може и да признаете иска, но поне 3-4 месеца ще отнеме до постановяване на съдебно решение.
Има специфики при двата договора и за ид. части, придобити от баща ви, и за тези от майка ви.
1. да, дори и след кончината и.
2. Ако е дарение- надали, но ако е ДГИ- да.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 27 Фев 2012, 11:15

Написаното от колегата е правилно , само добавям , че от постнатото излиза , че майка Ви има учредено вещно право на ползване.."с право да го обитава докато е жива майка ми" , което означава , че може да Ви острани от имота и преди да развали договора.Разбира се , това е на ангро, трябва да се консултирате с колега , който да прочете документа.
Най-добре си оправете отношенията.
Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 27 Фев 2012, 11:30

И това е вярно, но ако и за бащата е имало такава клауза ( "обитаване докато е жив")- може и да не напусне имота. :)
Всъщност тук гадаем съдържанието на НА, което няма да даде коректен отговор.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот prodigy26 » 27 Фев 2012, 15:45

Извинявам се за затрудненото поставяне на въпроса и благодаря за отзивчивостта - утре ще напиша точка по точка и дума по дума от нотариалният акт.Безкрайно ще съм ви благодарен да дадете и вашето професионално мнение.
prodigy26
Младши потребител

Мнениеот prodigy26 » 28 Фев 2012, 10:18

Ето НА с точност
НА за Дарение на недвижим имот от 2008г.
Днес на 12.11.2008г. лични данни на родителите ми - Дарен и след като се уверих в тяхната самоличност и дееспособност,същите ми заявиха,че сключват следният договор за дарение:
I.Лицата ------- ДАРЯВАТ на синът си,следният недвижим имот,съпружеска имуществена общност
Самостоятелен обект в сграда етаж 1 ......................,като дарителите си запазват вещото право на ползване върху целия даряван недвижим имот,до края на живота си.
II.Дареният ,заяви,че е съгласен и приема с благодарност дарението на описаният подробно в 1 точка недвижим имот,при запазено вещо право на ползване за дарителите .................- неговиге родители,върху целият недвижим имот - предмет на дарението,до края на живота им.
След като се уверих,че дарителите са собственици на недвижимият имот - предмет на дарението и че са изпълнени особенните изисквания на закона за сключване на договора съставих този НА.След като ми заявиха,че разбират смисъла и значинието му и че сключват договора по добра воля ,същите се подписаха от тях и от мен Нотариуса.
За съставяне на документа са представени следните документи...
Ами това е с точност какво е написано в НА - без личните данни на родителите ми и данните на апартамента.
Ще се радвам за вашето мнение - БЛАГАДАРЯ предварително за отговорите и съветите които ще дадете
prodigy26
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 28 Фев 2012, 10:37

Чисто дарение- до тук добре за вас.
Следващата добра новина е, че майка ви е лишена от възможността да ви напъти към улицата.
При доказани 480 лв. доходи и липса на нужди отмяната на дарението за нейните 1/2 ид.части е почти невъзможно( след като вие поемате и режийните разходи на роднината си).

И от тук насетне започват лошавите, които ще ви каже колега след консултация, защото проблеми може да имате с останалите низходящи на баща си за неговата ид. част.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 28 Фев 2012, 10:47

Чисто дарение, не би трябвало да се притеснявате. Единственото е, че правото на ползване разрешава на майка Ви да Ви изгони. Но може да оспорвате.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот prodigy26 » 28 Фев 2012, 11:01

poli_g и другите отзовали се на моят проблем - Ако имате време и желание разбира се, ще обясните ли малко по подробно за какво става въпрос.
Ходих при двама адвокати и при един нотариус - като всеки изтъква негова гледна точка и съм като "в небрано лозе",като същевременно нищо не разбрах.Затова писах тук за моят проблем - да чуя и други професионални мнения и съвети,защото нямам време да се посъветвам с 3 адвокат,не се базикам със съфорумците нито целя да охулвам някое мнение или да злепоставям някой.Просто искам да попия информация от доста "извори",за да знам с точност какво ме очаква,а не да съм в неведение.Ако можете да помогнете със съвети как да постъпя и какво да правя ще съм ви много благодарен,ако не здраве да е.Благодаря за 100 път Вашето мнение е ценно за мен.
prodigy26
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 28 Фев 2012, 11:16

Собственик сте на апартамент.

Но върху него има вещна тежест- ползване.

Тоест не можете да се ползвате от апартамента.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 28 Фев 2012, 11:18

Е споделете какво точно казват тримата колеги, защото е ясно, че няма единство по въпроса.
То и аз не съм съгласна с мнението на ivan_lawyer в частта за ВПП, но и не ми се спори ( приемам, че имотът е бил в режим на СИО като след смъртта на единия дарител правото се е погасило за неговата ид. част). То пък и колегата няма да обясни защо смята, че всеки от дарителите е учредил ВПП на другия за неговата ид. част. :)
То и такива изходни данни няма... та кажете какво казват другите трима колеги.

Брех! Докато го напиша и пак си потвърдил тезата си, което налага да обясниш за мен, невежата.
Аз твърдя че е собственик на 1/2 ид. части( ведно с ползването), а за останалите 1/2 е гол- ти казваш, гол си за целия имот.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 28 Фев 2012, 11:27

Право на обитаване, ако не е право на ползване.

Но не виждам да се погасява правото в частта на единия съпруг. Както и да е.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 28 Фев 2012, 11:33

Ванко, аз и не твърдя, че по отношение останалата 1/2 ид. части на майката ВПП е погасено, а само за ид. части на бащата, защото е преминало върху надарения.

Добре. Както и да е. Не търся спор- отивам да работя.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 28 Фев 2012, 11:53

Към датата на сделката сте придобили "голата собственост" върху апартамента, prodigy26.
Със смъртта на баща ви, неговото право на ползване е погасено. По характер то е лично вещно право, непрехвърлимо и ненаследимо.
Така, към този момент вие притежавате собственост в пълен обем на 1/2 ид. част от имота + голата собственост върху другата 1/2 ид. част от него. Докато сделката-дарение не бъде отменена с влязъл в сила съдебен акт (това е бъдещо несигурно събитие), вие и семейството ви обитавате съвместно с майка ви апартамента на законово основание.

Потърсете начин отношенията между майка ви и съпругата ви да станат поносими. Това е най-безболезненият начин.

П.П. Аз също не споделям тезата на Ванко по просата причина, че дарението е извършено от двамата родители :arrow: т.е. имотът е бил в режим на СИО :arrow: бездялова собстеност :arrow: бездялово ползване като елемент от триадата. Хипотезата на чл.22 ЗЗД в този случай е немислима.
От тук, по аналогия с правото на собственост, със смъртта на единия родител вещните права от бездялови се трансформират в дялови. Затова считам, че овдовялата съпруга (майката) е носител на ВПП върху 1/2 ид.ч. от имота.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот prodigy26 » 28 Фев 2012, 12:54

Значи - при единият адвокат където ходих ми каза с две думи - Ти в момента си "гол" собственик - на хартия е твой апартамента,но дефакто не.Не мога да разполагам с него докато майка ми не почине.Като нито тя нито аз можем да го отдаваме под наем ,да го продаваме или каквото и да е било.Може да претендира за разваляне на дарението само през съд ,но само ако има тормоз,побой или опит за убийство спрямо нея ,което дело може да се влачи от 1-3год. и то само за нейните 50% от жилището -дефакто за нейната част тя може да претендира (ако докаже,че има нещо от гореспоменатото),защото другите 50% от дяла на баща ми (лека му пръст)са вече моя собственост.След нейната кончина съм щял да съм законен собственик на 100% на жилището,а относно сестрите трябвало да мине пак през съд за накърнено право (или нещо такова беше) за да им дам някакъв процент от оценката на апартамента,но не могат да имат претенции да си го вземат като част от апартамента,а парично обещетение.По принцип каза такова дарение не може да се развали,защото няма клаузи за гледане,издръжка и прочие.
При втория адвокат (който ме защитаваше по едно дело и го спечелихме)сподели,че майка ми можела да разтрогне Дарението през съд.Но не помня какво ми каза докато тече това дело ние с моето сем.дали ще бъдем в апартамента или не.Тя ме посъветва адвокатката да прехвърля апартамента на някое от децата си като Дарение за да не може майка ми да претендира за него(така детето да стопанисва апартамента да навършване на пълнолетие естествено с нас,за да не може да ни изхвърли на улицата).
А при ходенето ми при нотариуса не помня какво точно ми каза тя,но мисля,че беше пак нещо със съдилища.
А на отправеният към мен въпрос дали не могат да се оправят работите м/у майка ми и съпругата ми - мисля,че не ,защото жената вече е непреклонна 9год.само я обижда и кълне,а жена ми мълчеше но сега се задълбочиха работите не и дава да вижда малкият и така- Не искам да ви занимавам със семейните ни взаимоотношения
,но щом сме я докарали до тук не е на добре работата.
prodigy26
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 28 Фев 2012, 13:35

Не мога да се съглася с изразените мнения , че правото на ползване се прекратява , погасява и т.н за 1/2 идеална част.Това просто не виждам как може да се обоснове при положение , че правото на ползване е неделимо.В случая е учредено право на ползване върху целия имот на двамата съпрузи.Те са съпритежатели.Тъй като правото е неделимо , няма как при смъртта на единия съпруг , нито да се прекрати за 1/2 , още по-малко да се разпростира върху 1/2 идеална част от имота , при кристално изразена воля , че се учредява върху целия имот.В случая преживелия съпруг си запазва правото да ползва целия имот.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Melly » 28 Фев 2012, 13:47

Чл.28 във вр. с чл.44 СК, във вр. с чл.5-9 ЗН. Никой не може да черпи повече права, отколкото има. :wink:
Последна промяна Melly на 28 Фев 2012, 13:53, променена общо 1 път
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 28 Фев 2012, 13:51

Melly написа:Чл.44 СК във вр. с чл.5-9 ЗН. Никой не може да черпи повече права, отколкото има. :wink:

Не разбирам , тук никой не черпи повече права отколкото има.Правото на ползване не се наследява , защото се учредява с оглед на личността.Тъй че не виждам какви аргументи черпиш от ЗН.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Melly » 28 Фев 2012, 13:55

Допълних, и може би ще намериш отговор.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 28 Фев 2012, 13:57

REVOLUTION написа:Не мога да се съглася с изразените мнения , че правото на ползване се прекратява , погасява и т.н за 1/2 идеална част.Това просто не виждам как може да се обоснове при положение , че правото на ползване е неделимо.В случая е учредено право на ползване върху целия имот на двамата съпрузи.Те са съпритежатели.Тъй като правото е неделимо , няма как при смъртта на единия съпруг , нито да се прекрати за 1/2 , още по-малко да се разпростира върху 1/2 идеална част от имота , при кристално изразена воля , че се учредява върху целия имот.В случая преживелия съпруг си запазва правото да ползва целия имот.

ако имаше добавката " за всеки от тях" или пък " заедно и поотделно" -бих се съгласила.
Последна промяна poli_g на 28 Фев 2012, 14:03, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси