начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Ограда на имот.

Казуси за недвижими имоти

Ограда на имот.

Мнениеот valeria1kiriakova » 22 Яну 2012, 12:20

Здравейте!
Собственик съм на имот в централна градска част, състоящ се от застроена и незастроена част, които бяха отчуждени и след дела с Общината си ги възтановихме. През 1999г поискахме разрешение от главния архитект на Общината за поставяне на ограда на дворното ми място. Получих отказ с мотива, че имота не е урегулиран и бях посъветствана от гл.архитект на Общината да поставя лека ограда от мрежа, както и направих, като оградата е поставена в моя имот , а не по имотната граница. Сега след 13г. „доброжелателни“ съседи пуснаха жалба до Общината и РДНСК, че оградата е незаконна и трябва да се събори. Наистина, оградата е незаконна защото нямам издадено разрешение за строеж.Трябва ли да демонтирам оградата? Следва ли, че след като общината не си е свършила работата да урегулира имотите, дворното ми място трябва да стои неоградено, да се ползва от съседи, да става свърталище на бездомни кучета и редица др? Сега трябва ли пак да искам разрешение за строеж за поставяне на ограда от гл. архитект и писменото съгласие на съседите( като през 1999г съседният имот беше държавен,който по-късно по някакъв съседите начин придобиха)? Моля за съвет.
valeria1kiriakova
Нов потребител

Re: Ограда на имот.

Мнениеот julyanvonemona » 22 Яну 2012, 13:19

Ако имотът Ви към днешна дата е урегулиран и регулацията е приложена, не би следвало да Ви откажат разрешение за строеж. Що се касае кога и при какви условия следва да построите оградата само във Вашия имот вижте какво пише в чл.48 ЗУТ.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот valeria1kiriakova » 22 Яну 2012, 14:35

Оградата съществува и е отразена в кадастралния план от 2003 год. като лека ограда. Трябва ли сега да събарям оградата към съседа?Как да маркирам имота си?
valeria1kiriakova
Нов потребител

Мнениеот bgarch » 22 Яну 2012, 15:52

Ако Вашият имот има някакви неуредени и неуредими регулационни проблеми, тогава можете да поискате, а главният архитект е длъжен да Ви разреши изграждане на временна ограда по имотните граници по реда на чл. 50, т. 1, б. "е", респективно т.2 (при незастроен имот). Съобразена с изискванията на чл. 48, ал. 2 ЗУТ.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Яну 2012, 15:58

Уважаема valeria1kiriakova, това че една лека ограда е нанесена в кадастралния план или карта не я прави законно-построена.Съгласно чл.151 ЗУТ леката ограда не е измежду обектите чието изграждане се допуска без разрешение за строеж. А строеж за който не е издадено разрешение за строеж е незаконен по смисъла на чл.225 (2) т.2 ЗУТ. В случай, че тази ограда е там преди 07.04.1987г. тогава можете да се позовете на §16 ДР на ЗУТ, защото е в режим на търпимост.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Имотни казуси