Здравйте! Моля за помощ!
През 2004г., съсобственикът ми заведе дело за делба на недвижим имот. В хода на делото, адвокатът ми претендира разходи по сметки, тъй като имотът се ползваше еднолично от съсобственикът ми.
Във второ съдебно заседание адвокатът, който бях наела по случая е предявил претенции за наеми към съсобственикът ми, който ползваше еднолично имота от 2000г. Уточнявам, че този човек ми ползваше имота ми от 2000г., без правно основание, и едва през 2003г. ми стана съсобственик.
Съда допусна иска за наемите. Осъди ме да платя държавни такси за вещи лица. Делото продължи шест години, през които платих единична и две тройни експертизи. При приключване на делото съдебния състав се смени и новият констатира, че искът за наемите е предявен неправилно във второ, вместо във първо съдебно заседание. Обжалвах решението на Районния съд в Окръжен, а след това и във ВКС с мотива, че през тези шест години, допускайки иска във второ съдебно заседание и осъждайки ме да платя няколко експертизи, държавни такси,както и актуализация на иска в предпоследните съдебни заседания, съдът ме е заблудил, че искът е своевременен, вместо да го прекрати още при предявяването му като по този начин ми даде възможност да го претендирам по ГПК, а не след шест години да установи, че е неправилно предявен.
Един ден получих призовка от Окръжен съд гр. Варна, с която ме уведомяваха, че е образувано отделно дело по предявяване на сметките, тъй като искът беше частичен - за 20 000 лв. Съдът ме задължи в седмодневен срок да платя такса от 800 лв., след което с нова призовка ми даде седмодневен срок да представя искова молба.
В новообразуваното дело, самият съд допусна за разглеждане претенциите ни за наемите на процесния имот от 01.01.2000 до 01.01.2006г. Според адвокатът ми в това производство можем да претендираме наеми само срещу съсобственик, т.е. от 20.06.2003 до 01.01.2006г. Според адвоката ми, по този ред сме нямали право да претендираме наемите от същото лице за периода от 2000 до 20.06.2003г., тъй като въпросното лице тогава не е било собственик.
И въпроса: Кой е прав в случая? Съда, който образува това дело и допусна претенции по сметки за периода от 2000-2006, без оглед дали лицето е съсобственик или не или адвокатът ми?
* Производството по делото е образувано на основание чл. 80, ал.1, б.Б ГПК от /отменен/. С правно основание чл. 31, ал. 2 от ЗС, за сума представляваща обезщетение за едноличното ползване на делбен имот.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 18:08 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Моля за съвет! Производство на основание чл.80,ал.1,б.Б ГПК
|
|
1 мнение
• Страница 1 от 1
1 мнение
• Страница 1 от 1
|
|