Здравейте,
Предварително бих искал да благодаря на всички за оказаното внимание. Проблемът, който имам е следния:
Преди две години взех под наем апартамент в София. Първоначално договорът беше със срок 1 година, но след изтичането му, го подновихме за още една година. Преди малко повече от седмица разбрах, че Наемодателя е починал. Също така се установи, че за този апартамент са били водени дела за наследственна собственност. Делата са били спечелени от покойния ми Наемодател с клауза апартамента да бъде ползван по негово усмотрение до неговата кончина.
Договорът, който имам вече се оказва невалиден според това, което успях да прочета до момента. Ще съм благодарен ако някой може да ми обясни на кратко какви стъпки трябва да поема от тук на татък. Според невалидния договор имам право да живея в жилището до 11.11.2011, но дори не зная на кого трябва да си плащам наемът. Има ли опасност да се появи някой на вратата ми и да ми търси отговорност и дори да ме изгони на улицата без предупреждение?
Предварително благодаря на всеки отзовал се.
Валери
- Дата и час: 24 Ное 2024, 18:08 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Починал наемодател
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Починал наемодател
Трябва да проверите дали Вашия договор е сключен с оглед личността на наемодателя, ако това е така, смъртта на наемодателя наистина се оказва основание за прекратяване на договора. Ако договорът не е сключен с подобна клауза, тогава прехвърлянето на собствеността от наемодателя на трето лице не води до прекратяване на договора. При тази хипотеза имате следните възможности – чл. 237 ЗЗД
- ако договора е вписан в имотния регистър, остава в сила за целия срок.
- ако договора е с достоверна дата, остава в сила до предвидения в него срок, но не за повече от една година от прехвърлянето – за достоверната дата, може да проверите чл. 181 ГПК.
- ако няма достоверна дата, договора остава валиден като договор за наем без определен срок, като в този случай, всяка от страните може да се откаже от него, като предизвести другата един месец по-рано.
Относно плащането на наема, трябва да установите кои са наследниците на Вашия наемодател за конкретното жилище и да се свържете с тях.
- ако договора е вписан в имотния регистър, остава в сила за целия срок.
- ако договора е с достоверна дата, остава в сила до предвидения в него срок, но не за повече от една година от прехвърлянето – за достоверната дата, може да проверите чл. 181 ГПК.
- ако няма достоверна дата, договора остава валиден като договор за наем без определен срок, като в този случай, всяка от страните може да се откаже от него, като предизвести другата един месец по-рано.
Относно плащането на наема, трябва да установите кои са наследниците на Вашия наемодател за конкретното жилище и да се свържете с тях.
- sunnyset
- Потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|