Здравейте,
ще се радвам, ако можете да ми отделите време и да ме посъветвате.
Родителите ми имат къща в село, която не се обитава и има голяма опастност от разграбване и разрушаването й. Родителите ми са говорили с близки приятели, които са склонни да се преместят да живеят там, срещу нулев наем, но с уговорката да поддържат и пазят къщата.
Майка ми е на принципа, че договор не е нужен, но аз не мисля така. Все пак какво ще стане, ако има натрупани неплатени сметки, повреди и т.н.?
Според мен е редно по някакъв начин да се уредят отношенията на двете страни, но как ще е най-добре да бъдат защитени интересите на родителите ми /собственици на имота/?
Нужно ли е този договор да се заверява при нотариус?
Благодаря на всички, които ще се включат!
- Дата и час: 24 Ное 2024, 18:05 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Договор за наем или...?
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Договор за наем или...?
Без значение е писмен договор, стига да има съгласие на страните.
Всичко е възможно понякога, затова препоръчвам писмен договор.
Нотариалната заверка ползва наемателя, не бързайте да се прави.
Всичко е възможно понякога, затова препоръчвам писмен договор.
Нотариалната заверка ползва наемателя, не бързайте да се прави.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Благодаря Ви за съвета!
Имотът е придобит по време на брака на родителите ми и е СИО, нужно ли е договорът да е от името и на двамата или само от името на единия е достатъчно?
Не зная много подробности, но ако семейството, което ще ползва къщата за живеене, няма сключен брак, и двамата ли трябва да са упоменати в този договор?
Ще се радвам, ако имате възможност да ми отговорите!
Имотът е придобит по време на брака на родителите ми и е СИО, нужно ли е договорът да е от името и на двамата или само от името на единия е достатъчно?
Не зная много подробности, но ако семейството, което ще ползва къщата за живеене, няма сключен брак, и двамата ли трябва да са упоменати в този договор?
Ще се радвам, ако имате възможност да ми отговорите!
- vstrateva
- Нов потребител
Не е нужно договорът да се подписва и от двамата съпрузи, независимо, че имота е СИО. Отдаването под наем е действие на управление, а не на разпореждане.
Не е проблем договорът да се сключи и с двете лица, които ще ползват имота. Това, че са без брак е без значение. Сложете клауза в договора, че забранявате пренаемането.
Не е проблем договорът да се сключи и с двете лица, които ще ползват имота. Това, че са без брак е без значение. Сложете клауза в договора, че забранявате пренаемането.
- whiskey
- Потребител
Обезателно си направете нотариално заверен договор , защото след 10 години може да се окаже , че тези хора не са наематели , а владелци и да претендират право на собственост.
- kirile
- Потребител
А какво пречи да е едногодишен и да се подписват анекси към него, Кирил? Да не ги прави владелци?!
Всъщност, за писмени договорки сте- ползването няма да е безвъзмездно, а както сама твърдите " с уговорката да поддържат и пазят къщата". Трябва прецизно да конкретизирате обема на поддръжката( пазенето не е така съществено). С писмения договор, макар и едногодишен, посетете ЕОН, ВиК, БТК- за да открият партида на наемателите ( вярвайте, ще избегнете редица страдания някога).
Трябва да посетите специалист, разбира се.
Всъщност, за писмени договорки сте- ползването няма да е безвъзмездно, а както сама твърдите " с уговорката да поддържат и пазят къщата". Трябва прецизно да конкретизирате обема на поддръжката( пазенето не е така съществено). С писмения договор, макар и едногодишен, посетете ЕОН, ВиК, БТК- за да открият партида на наемателите ( вярвайте, ще избегнете редица страдания някога).
Трябва да посетите специалист, разбира се.
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря Ви за съветите!
Направих един договор за ползване, с приложение за необходимите ремонти по къщата, за които те твърдят, че ще поемат. Ще се свържа с юрист да го разгледа и да си даде мнението.
От това тайно и неизказано се опасявах, защото за къде по-дребни имоти и приятелство е затривано и роднински връзки прекъсвани.
Благодаря ви отново!
Направих един договор за ползване, с приложение за необходимите ремонти по къщата, за които те твърдят, че ще поемат. Ще се свържа с юрист да го разгледа и да си даде мнението.
kirile написа:Обезателно си направете нотариално заверен договор , защото след 10 години може да се окаже , че тези хора не са наематели , а владелци и да претендират право на собственост.
От това тайно и неизказано се опасявах, защото за къде по-дребни имоти и приятелство е затривано и роднински връзки прекъсвани.
Благодаря ви отново!
- vstrateva
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|