начало

Сарафов иска до Коледа доклади за нападенията в молове и домашното насилие Сарафов иска до Коледа доклади за нападенията в молове и домашното насилие

Как е възможно да се разбере какви сделки има с имот

Казуси за недвижими имоти

Как е възможно да се разбере какви сделки има с имот

Мнениеот vokial » 16 Авг 2011, 20:16

Здравейте,
Надявам се да получа малко информация от някой запознат. Въпросът изглежда лесен, но за мен е неясен.

Има един имот по нахождение в с. Кранево (Община Балчик). Преди няколко години с него са извършени няколко сделки на куп. Заинтересован съм да разбера как точно (между кои лица и какви са точно сделките: покупко-продажба, дарение и т.н.) след 2 или 3 отделни сделки имотът попада в едно определено лице. Причината е, че ми се струва, че сделките преминават само между недобросъвестни лица (2 или предполагаемо 3), но за да разбера това, трябва да съм на ясно кои са страните по всички сделки и какви са тия сделки. Та как става това? В районния съд в Балчикли трябва да се отиде, в общината им ли, или писмо се праща... Преди да се опитам да обжалвам или нещо такова искам да съм на ясно със сделките, защото може да се окаже, че не може изобщо да се атакува, ако цялата измама е добре изпипана.

Ако може и още един дребен въпрос: какъв е срокът, в който мога да обжалвам? Става въпрос, че въпросния имот е бил:

1. Продаден от един от съсобствениците на друго лице. То е било недобросъвестно.
2. Не много ясно, но второ напълно недобросъвестно лице го купува от него (това лице е напълно на ясно, че го купува от придобил имота от несобственик и кои са действителните собственици).
3. Новият купувач го прехвърля на трети човек (негов пряк роднина), също наясно с всички обстоятеслтва.

Проблемът е, че не е много ясно как е станало 3 и дали при 2 имотът не е бил директно прехвърлен на човека от 3, дори без присъствието му при нотариуса.

Така де, ако законен собственик (всъщност от преди всички тия сделки) иска да обжалва, ако цялата измама не е неатакуема, какъв е срока? От тогава са минали 4-5 години. От четири, имотът е по докоменти собственост на лицето от 3. Смятате ли, че атакуване може да има изобщо?

Много ще съм благодарен на отговор, на което и да било от въпросите...
vokial
Младши потребител

Re: Как е възможно да се разбере какви сделки има с имот

Мнениеот teogeo » 16 Авг 2011, 20:52

Отидете в Агенцията по вписванията в гр. Балчик. Обяснявате какво искате, попълвате заявката и ще Ви покажат всички действия спрямо този имот (вписвания, прехвърляния, възбрани, ипотеки и т.н. и т.н.).
Оттам ще си прецените кои документи да поискате - нотариални актове, после може и скици - в Агенцията по кадастъра. По-добрият вариант е да се свържете с адвокат, който да извърши тези действия вместо вас. Той знае по-добре какво да търси, къде да го намери и как да си го поиска. След това той ще Ви обясни ситуацията и ще си решите какви действия ще предприемете.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот vokial » 17 Авг 2011, 13:04

Благодаря! :)
vokial
Младши потребител

Мнениеот kirile » 17 Авг 2011, 13:44

В агенцията по вписванията правят поименна справка за лице , а не за имот. Преди извършването на тези съмнителни сделки , ако Вие сте собственик на имота , на Ваше име ще излезат сделките , които са извършени с този имот. Ако друг е собственик на имота , по неговото име ще излезат сделките , които е извършил с имота. Взимате копие от първата сделка , в нея ще видите името на първия купувач , после по неговото име пак правите справка и ще излезе името на втория купувач и така до последната сделка с този имот. Няма срок за атакуване по съдебен ред , ако имате претенции за собственост на този имот , но първо си проучете нещата , за да идете подготвен при адвокат , който да Ви заведе делото.
kirile
Потребител

Мнениеот teogeo » 17 Авг 2011, 15:04

kirile написа:В агенцията по вписванията правят поименна справка за лице , а не за имот.

Йок. Могат и по адрес да проследят всички прехвърлителни и други действия с имота.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот kirile » 21 Авг 2011, 13:15

Аз досега съм подавал няколко завления за справка , формуляра го дават на гишето и в него се иска да попълниш трите имена и ЕГН на лицето. Не видях да се иска попълване адрес и идентификатор на имота.
kirile
Потребител

Мнениеот Гост. » 21 Авг 2011, 14:07

Макар и късно- да закупите имот в Кранево си е като да пуснете таралеж в долното си бельо!( от опит!)
А като ви чета :lol: - по-добре да си плюете на крачетата.

Ако ли все пак прецените, че искате тази емоция- обезателно да ви съпровожда специалист в това начинание, че да не роните горчиви сълзи някога.

А ако сте собственик- нямате много време, ама никак, за съдебни дела.

п.п. Тео, сега те прочетох- скици ще види през крив макарон, както казва народа. Само със съдебно удостоверение, което няма.
Гост.
Старши потребител

Назад към Имотни казуси