начало

Сарафов иска до Коледа доклади за нападенията в молове и домашното насилие Сарафов иска до Коледа доклади за нападенията в молове и домашното насилие

Констативен но. акт. Помощ!

Казуси за недвижими имоти

Констативен но. акт. Помощ!

Мнениеот nataliastamatova » 16 Юни 2011, 20:36

Здравейте,
имам голям проблем с изкарването на констативен нотариален акт за собственост. Съпругът ми почина преди 4 месеца след тежко боледуване. Сега ние с децата в качеството си на наследници искаме да изкараме нот. акт на къщата, в която живеем от 1995 г. Имам следните документи:
1. Договор за преотстъпено право на строеж от 1989 г.
2. Разрешение за строеж от 1990 г.
3. Скици от кадастъра.
4. Данъчна оценка.
5. Удостоверение за наследници.
6. Договор за групов строеж от 1990 г. (от преди да започнем строителството)
7. Протокол за строителни линии и нива.
8. Удостоверение от общината, че правото на строеж е реализирано в 5-годишен срок.
НО: Кооперацията ни се състои от 3 къщи, строени на калкан, в едно дворно място (земята не била поделена от Съвета.) Средната част е наша, западния близнак принадлежи на брата на мъжа ми. Двете къщи са строени едновременно и всички документи –разрешение за строеж, протокол за строителната линия, са на двамата собственици (мъжът ми и брат му). Обаче брат му през 1994г. е изкарал нот. акт за собственост, в който е вписан като западен близнак.
Сега нотариусът отказва да ни издаде нот. акт за къщата с аргумент, че никъде в документите не се пише коя част от кооперацията е наша и иска да утвърдим този факт със свидетели, за което трябва да платим 6000 лв +2000 лв отделно за издаване на акта. Естествено ние не можем да си позволим подобна сума, понеже всичките ни средства са отишли по лекари и операции, а и децата ми още са непълнолетни.
Нотариусът отказва да вземе под внимание, че брат му има има нот. акт с вписани думи– западен близнак и договорът за групов строеж също смята за невалиден, защото няма потвърждение, че е реализиран. Да правим делба с брат му – той няма интерес да я прави, защото има документи за собственост и няма да плати разноските.
Моля за компетентна насока в нашия случай. Може ли да се направи нещо?
nataliastamatova
Нов потребител

Re: Констативен но. акт. Помощ!

Мнениеот lerina » 17 Юни 2011, 06:08

1. Договор за преотстъпено право на строеж от 1989 г.
2. Разрешение за строеж от 1990 г.
3. Скици от кадастъра.
4. Данъчна оценка.
5. Удостоверение за наследници.
6. Договор за групов строеж от 1990 г. (от преди да започнем строителството)
7. Протокол за строителни линии и нива.
8. Удостоверение от общината, че правото на строеж е реализирано в 5-годишен срок.
+ трима свидетели и нотариални такси. Нотариалните такси са 4% / ако не се лъжа / от данъчната оценка на имота и се плащат на нотариуса за конст. нот. акт. Отивате при адвокат или нотариус да ви изготви молба-декларация и ще ви обясни какво трябва да направите с нея.Ще трябва да платите такси за заверки на молбата, за скица , данъчна оценка и т.н. Когато сте готови с молбата,се връщате при нотариуса, който ще ви даде час за разпит на свидетелите и ще изготви нот. акт. Ако сега нямате средства, можете да го направите, когато разполагате с такива.Съжалявам , но "безплатен обяд" няма.
lerina
Младши потребител

Назад към Имотни казуси